Skocz do zawartości

[opony] Potrzebuję opony 26", 65% las 45% miasto

zondrin

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Jestem nowy na forum i potrzebuję pomocy w wybraniu opon. Tak jak w temacie dość dużo jeżdżę po lesie (30-50 km weekend) a tak to w tygodniu jeżdżę do pracy (4-5 km asfalt, ścieżka rowerowa). Mogę przeznaczyć na opony do 250 zł.

Wcześniej jeździłem na oponach: przód Maxxis Minion DH 26x2,35 40a, tył Nokian NBX 26x2,30 (chyba 60a) jeździło się co prawda ciężko (mięśnie nóg ekstra wyglądały ;)) ale stabilnie i bezpiecznie bo było czuć ze rower się trzyma pewnie i na drogach asfaltowych i na piachu czy błocie.

Obecnie jeżdżę na Schwabel`ach Table Top 26x2,25 i uważam że są to opony dla samobójców lub osób jeżdżących prosto po asfalcie w ciepły dzień. Na zakrętach zero przyczepności (miesiąc po zakupie w zeszłym roku miałem przez to wypadek i 3 miesiące kuracji), w piachu nie ujedzie się, po deszczu najlepiej zejść z roweru.

Szczerze szukam takiego zestawu jak wcześniej miałem, potrzebuję pomocy bo chyba nokian już nie istnieje i dość dużo się zmieniło od czasu gdy kupowałem tamten zestaw (technologia). Nie zależy mi na tym żeby opona była lekka, lekko toczyła się po asfalcie zależy mi żeby dobrze i pewnie się trzymała w zakrętach i na błocie i na piachu i na asfalcie.

Dodam tylko jeszcze że opony jeżdżą na obręczach Mavic`a EX721 26" więc zalecana szerokość opony to od 2,3 do 2,7 ale wole szerokość 2,3 zresztą większa nie wejdzie mi w ramę ;)

Napisano

Zazwyczaj opony są na suche lub na mokre. Ponieważ ty poszukujesz czegoś uniwersalnego na suche i na błoto to polecam zainteresować się oponą Schwalbe Nobby Nic w skrócie NN.

Sam jej nie używałem ale ma raczej dobre opinie i daję podobno sobie radę i na suchym, i na luźnym oraz w błocku ;)

Napisano

Cześć,

ja polecam na tył Maxxisa Crossmarka. Tylko najszersza to chyba 2,25. Bardzo dobrze jeździ się po asfalcie. W suchym lesie i na szutrach też daje radę.

Pozdrawiam

kovaleczek

Napisano

Dzięki za propozycję :) z tych dwóch opon to chyba można zrobić mix bo wyglądowi przypominają moje stare opony :)

Schwalbe Nobby Nic 26x2.25 na tył, na przód MAXXIS CROSSMARK 26 x 2.1, co prawda Mavic do EX721 zaleca opony szerokości od 2.3 ale mniejsze też powinny pasować bez problemu...

Jedyne co mnie trochę martwi to fakt że to są twarde mieszanki :( na przód wolałbym miękką... chyba że jeszcze ktoś ma jakieś propozycję?!

Zapomniałem dopisać w drugiej połowie lipca planuję jechać w Bieszczady na rower i też szukam pod tym względem opon teraz mi się tak przypomniało jak czytałem artykuł...

Napisano

Skończyło się że zamówiłem Maxxis Minion DH F/R 26x2,35 70a i opony Maxxis Freeride bo moje już też widziałem że dużo łatek mają :D

Napisano

zondrin z tematu wynika że robisz 110% trasy , naucz mnie tego :woot:.

Jak za dobrych starych czasów PRL`u ;) 110% normy :D a tak naprawdę pomyliłem się ;) taka gapa...

Zastanawiałeś się też nad DH Max Roller?Potrzebuję oponę na przód w teren.

chyba HighRoller?! Przód mogę powiedzieć że w wersji 42a spisuje się świetnie czy to błoto czy piach dawał radę bez większych problemów...

Napisano
Chyba Highroller
chyba HighRoller?!

Oczywiście,że tak.Posta nie mogłem już edytować,kiedy zorientowałem się w błędzie.

Kupiłem ostatecznie Schwalbe Rapid Rob.Była dostępna od ręki w wymiarze 26x2,25,więc kupiłem.Prezentuje się ładnie na obręczy.Jak będzie w terenie,to się okaże.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...