uczaj25 Napisano 25 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 Witam serdecznie niedawno zakupiłem FOX 32 f100 FIT RLC 2012r i coś mnie zaniepokoiło ,a więc kiedy jadę i najeżdżam np na wysokie pagórki to nieraz widelec mi zapiszczy ,taki jeden pisk krótki.Zastanawiam się co się dzieje ?. Ogólnie jeśli chodzi o pracę to wszystko jest jak w najlepszym stanie.Dodam jeszcze że przy zakupię ,sprzedawca spytał się czy nie chcę aby dolać oleju ,do wartości które zaleca FOX ,więc zgodziłem się.Proszę o wasze zdanie ,oczywiście widelec jest na gwarancji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 25 Czerwca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 .Dodam jeszcze że przy zakupię ,sprzedawca spytał się czy nie chcę aby dolać oleju ,do wartości które zaleca FOX Skąd ów Sprzedawca wiedział,że poziom oleju jest nieprawidłowy? Czy pisk , a raczej poziom i występowanie tego pisku jest zależny od wielkości tłumienia odbicia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uczaj25 Napisano 25 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 Skąd ów Sprzedawca wiedział,że poziom oleju jest nieprawidłowy? Czy pisk , a raczej poziom i występowanie tego pisku jest zależny od wielkości tłumienia odbicia? Walec nabyłem u polskiego dystrybutora na Polskę firmę Cult-Bikes. Amor był nowiutki ,i nie chodzi o to że sprzedawca wiedział że poziom oleju był nieprawidłowy bo był prawidłowy tylko firma fox zalecała trochę więcej oleju ,więc sprzedawca spytał mnie się czy mają dolać oleju do zaleceń foxa ,ta usługa była darmowa ,podobno fox gwarantuję większą żywotność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 25 Czerwca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 firma fox zalecała trochę więcej oleju To ci nowina- Fox zaleca wlać więcej oleju niż jest napisane w tabelce. Zrozumiałbym to w przypadku amorków typu OB ,ale w FITach oleju jest tak mało i tak dokładnie wymierzona ( 27.2 ml w tłumiku i 20 ml na smarowanie goleni), że aż nie chce mi się wierzyć. Kłócić się nie będę,ale dziwne jest to wielce. Sprawdź ,czy pisk jest zależny od tłumienia odbicia i kompresji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uczaj25 Napisano 25 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 To ci nowina- Fox zaleca wlać więcej oleju niż jest napisane w tabelce. Zrozumiałbym to w przypadku amorków typu OB ,ale w FITach oleju jest tak mało i tak dokładnie wymierzona ( 27.2 ml w tłumiku i 20 ml na smarowanie goleni), że aż nie chce mi się wierzyć. Kłócić się nie będę,ale dziwne jest to wielce. Sprawdź ,czy pisk jest zależny od tłumienia odbicia i kompresji. co do zaleceń foxa tak mi mówili i zrobili bo po dodaniu oleju amor waży parę gram więcej sprawdzałem i potwierdzam ,przed dodaniem byłem poinformowany że amor będzie troszkę cięższy ,klienci tej firmy mają za darmo tą usługę ale nie ważne , zawsze można napisać do nich.Sprawdzę ale jeśli będzie to zależne od tłumienia odbicia i kompresji to dobrze czy nie , cóż po bawię się ustawieniami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 25 Czerwca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 Nie neguję kompetencji Cult-Bikes- po prostu nieco mnie ta informacja zdziwiła. Podejrzewam zresztą ,ze wlali więcej do goleni dolnych , nie do tłumika FIT> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uczaj25 Napisano 25 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 Jestem w terenie pobawiłem się tłumieniem powrotu regulacja na prawym goleniu no i już nie piszczy na całe szczęście Wysyłane z mojego HTC EVO 3D X515m za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 25 Czerwca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 Czyli ten pisk to odgłos przepływającego oleju w tłumiku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uczaj25 Napisano 25 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 Czyli ten pisk to odgłos przepływającego oleju w tłumiku. to jest coś normalnego jak mam na to spoglądać na ten pisk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 25 Czerwca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 Zasadniczo tak- wraz ze zmianą tłumienia odbicia zmieniasz - bardzo upraszczając- prędkość przepływu oleju przez tłumik. Im wolniejsze tłumienie odbicia, tym większe opory przepływu oleju. IMO nie ma się czym przejmować. Z drugiej strony ,dla świętego spokoju, zadzwoń do Cult Bikes- ciekawym co powiedzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.