kepa416 Napisano 24 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2012 Witam, obecnie pozbyłem się za wysokiej i za krótkiej ramy Author 7mm. Postanowiłem złożyć rower do Enduro i zabawy czyli aby pojechać sobie na wycieczkę i pojeździć po okolicznych trasach. Mam 183cm i wysokość nogawki 85cm. Zastanawiam się nad rozmiarem czy 16" albo 18" co polecacie? Tutaj geo i wymiary: http://dartmoor.pl/hardware/ramy/hornet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avalanche Napisano 24 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2012 Ja mam tyle samo wzrostu co ty i wziąłbym 16", w terenie się bardziej sprawdzi a przy dłuższych trasach zniwelujesz różnice sztyca. Wszystko zależy od tego co tak naprawdę wolisz, jeśli często wjeżdżasz w teren i ma to być prawdziwy rower do enduro to brałbym 16" jeśli w większości na dłuższe przejażdżki po lasach i polnych droga to wziąłbym 18stke. Zawsze miałem problem z za dużą ramą więc wiem co to za ból:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kepa416 Napisano 24 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2012 No bo w sumie mierząc 16" na środku górnej rury i odległość do ziemi, wynosi 79cm wg Dartmoora na 130mm a znów mierząc 18" jest to 83cm. A ponoć powinienem mieć około 5cm luzy między kroczem a górną rurą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avalanche Napisano 24 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2012 a jaki amortyzator chcesz zamontować do tej ramy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kepa416 Napisano 24 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2012 130mm będzie obecnie i potem docelowo 150mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avalanche Napisano 25 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 To powiem tak ja jeździłem xc/enduro na avalanchu(z nixonem 145 skoku) i to jest rama która ma rurę podsiodłową 50 cm i to było w terenie o wiele za dużo jak na wzrost 182 cm, musiałem obniżać sztyce bo jednak i tak w terenie jeździsz na ugiętych nogach i sztywniaka moim zdanie lepiej mieć mniejszego bo rama nie będzie ci tłumić nierówności jak full, zastanawiałem sie ostatnio nad zmiana tego gt właśnie na horneta albo amstaffa i szukałem tylko 16'' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kepa416 Napisano 25 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 A ktoś jeszcze by mógł się wypowiedzieć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość krzysiekg Napisano 30 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2012 Również optowałbym za 16", w terenie przy jeździe enduro lepiej sprawdza się mniejsza rama, zwłaszcza przy kamienistych i korzennych zjazdach, których u nas jest pod dostatkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kepa416 Napisano 30 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2012 A co ze sztycą? Bo rury pod siodłowej jest 406mm a ja potrzebuje 740mm od środka suportu do końca siodełka siodełko jarzmo jakieś 60mm czyli potrzebuje jakieś 280mm wyciągniętej sztycy no i czy to nie za dużo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avalanche Napisano 30 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2012 rura podsiodłowa ma 40 cm, plus ramie korby ma 175 mm, plus 20 cm sztycy żebyś miał wyprostowana nogę na podjazdach i dojazdach na górskie zjazdy. Myślę że sztyca 350 mm wystarczy w zupełności a jak nie to zawsze istnieje możliwość kupienia 400 mm. I w terenie raczej i tak nie będziesz ustawiać siodełka tak że siadając będziesz miał wyprostowaną nogę bo nie jest to wygodne szczególnie na sztywniaku w górach i na kamieniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kepa416 Napisano 30 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2012 No tak przy nodze 85 średnio będzie wyprostowana przy 60 cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.