Skocz do zawartości

[rama] Dartmoor Hornet 16" czy 18"

kepa416

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, obecnie pozbyłem się za wysokiej i za krótkiej ramy Author 7mm. Postanowiłem złożyć rower do Enduro i zabawy czyli aby pojechać sobie na wycieczkę i pojeździć po okolicznych trasach. Mam 183cm i wysokość nogawki 85cm. Zastanawiam się nad rozmiarem czy 16" albo 18" co polecacie?

Tutaj geo i wymiary:

http://dartmoor.pl/hardware/ramy/hornet

Napisano

Ja mam tyle samo wzrostu co ty i wziąłbym 16", w terenie się bardziej sprawdzi a przy dłuższych trasach zniwelujesz różnice sztyca. Wszystko zależy od tego co tak naprawdę wolisz, jeśli często wjeżdżasz w teren i ma to być prawdziwy rower do enduro to brałbym 16" jeśli w większości na dłuższe przejażdżki po lasach i polnych droga to wziąłbym 18stke. Zawsze miałem problem z za dużą ramą więc wiem co to za ból:)

Napisano

No bo w sumie mierząc 16" na środku górnej rury i odległość do ziemi, wynosi 79cm wg Dartmoora na 130mm a znów mierząc 18" jest to 83cm. A ponoć powinienem mieć około 5cm luzy między kroczem a górną rurą.

Napisano

To powiem tak ja jeździłem xc/enduro na avalanchu(z nixonem 145 skoku) i to jest rama która ma rurę podsiodłową 50 cm i to było w terenie o wiele za dużo jak na wzrost 182 cm, musiałem obniżać sztyce bo jednak i tak w terenie jeździsz na ugiętych nogach i sztywniaka moim zdanie lepiej mieć mniejszego bo rama nie będzie ci tłumić nierówności jak full, zastanawiałem sie ostatnio nad zmiana tego gt właśnie na horneta albo amstaffa i szukałem tylko 16''

Gość krzysiekg
Napisano

Również optowałbym za 16", w terenie przy jeździe enduro lepiej sprawdza się mniejsza rama, zwłaszcza przy kamienistych i korzennych zjazdach, których u nas jest pod dostatkiem.

Napisano

A co ze sztycą? Bo rury pod siodłowej jest 406mm a ja potrzebuje 740mm od środka suportu do końca siodełka siodełko jarzmo jakieś 60mm czyli potrzebuje jakieś 280mm wyciągniętej sztycy no i czy to nie za dużo?

Napisano

rura podsiodłowa ma 40 cm, plus ramie korby ma 175 mm, plus 20 cm sztycy żebyś miał wyprostowana nogę na podjazdach i dojazdach na górskie zjazdy. Myślę że sztyca 350 mm wystarczy w zupełności a jak nie to zawsze istnieje możliwość kupienia 400 mm. I w terenie raczej i tak nie będziesz ustawiać siodełka tak że siadając będziesz miał wyprostowaną nogę bo nie jest to wygodne szczególnie na sztywniaku w górach i na kamieniach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...