Skocz do zawartości

[lancuch] spinka

ham

Rekomendowane odpowiedzi

Pierwszy raz coś takiego widzę, ale wydaje mi się, że z użyciem siły spinkę się rozepnie. Ja do mojej SRAM-owskiej podchodziłem kilka razy i nic mi nie wychodziło. W końcu się wkurzyłem i porządnie szarpnąłem ;) Od razu puściła :)

Potrzebuje jakiejs instrukcji obrazowej bo nie wiem czy dobrze probuje to zrobic(ciagne lancuch do siebie ale nie za spinke tylko za sworznie obok.

Potrzebuje jakiejs instrukcji obrazowej bo nie wiem czy dobrze probuje to zrobic(ciagne lancuch do siebie ale nie za spinke tylko za sworznie obok.

Nie ma jak tego pokazać na obrazkach, to trzeba poczuć. Nie bój sie wybrudzić paluszki, bez tego się nie obejdzie ;) Może wspomóż się kombinerkami, tylko z uczuciem!!

Spinki KMC to ewenement - według mnie nie da się ich za bardzo "rozkuć" pierwszy raz palcami. Z samym założeniem jej miałem duży problem. Szarpałem z całej siły i nic. A co do kombinerek to nie powinieneś mieć problemu z rozpięciem za pomocą nich spinki. Może źle to robisz? Musisz złapać ją tam "na ukos". Może rysunek coś Ci pomoże:

1d2e8f9da926c26am.jpg

Strzałkami masz pokazane dwa miejsca w na które musisz jednocześnie naciskać kombinerkami.

teep2, "kombinerkami z uczuciem"? ;> Chyba z wyczuciem :)

Spinki KMC to ewenement - według mnie nie da się ich za bardzo "rozkuć" pierwszy raz palcami. Z samym założeniem jej miałem duży problem. Szarpałem z całej siły i nic. A co do kombinerek to nie powinieneś mieć problemu z rozpięciem za pomocą nich spinki. Może źle to robisz? Musisz złapać ją tam "na ukos". Może rysunek coś Ci pomoże:

1d2e8f9da926c26am.jpg

Strzałkami masz pokazane dwa miejsca w na które musisz jednocześnie naciskać kombinerkami.

teep2, "kombinerkami z uczuciem"? ;> Chyba z wyczuciem :)

Nie da rady tak na ukos za male kombinerki xD.

...kupiłem takie spinki: http://www.allegro.pl/item703924843_703924843.html

Czy to normalne by dla łańcucha Campy Record C9 spinka zapinała się i odpinała bez problemu ?? Po prostu zakładam ją, puszczam blokade łańcucha i spina się. Rozpinanie jest również aż za proste, boje się, że łańcuch odepnie się w czasie jazdy.

Spinki KMC to ewenement - według mnie nie da się ich za bardzo "rozkuć" pierwszy raz palcami. Z samym założeniem jej miałem duży problem. Szarpałem z całej siły i nic. A co do kombinerek to nie powinieneś mieć problemu z rozpięciem za pomocą nich spinki. Może źle to robisz? Musisz złapać ją tam "na ukos".
Co do kmc, 10 spinka na szosie, 9 na mtb drugi lancuch, jeszcze jakis inny rower 8 i wszystko zapina sie i odpina bez problemu, jakie kombinerki?

aby na pewno uzywasz spinek przeznaczonych do twojego lancucha?

witam kupiłem sobie dzisiaj złotą spinkę sramu do łańcucha 9 rzędowego i zdziwiłem sie dopiero w domu jak się jej przyglądłem że po włożeniu w szersze dziurki i przesunięciu w dziurki mniejsze, spinka nie "klika" nie zatrzaskuje się, bez problemu mogę zdemontować blaszki. Czy to normalne?? Przecież jak zamontuje to do łańcucha w czasie jakieś ostrej jazdy na pewno spinka się rozepnie. Nie miałem wcześniej doczynienia ze spinkami stąd mój post. pozd

• 2 tygodnie później...
  • 5 tygodni później...

To chyba jakiś błąd. Spinka przecież służy do wielokrotnego skuwania i rozkuwania łańcucha bez potrzeby narzędzi. Sam posiadam złotą spinkę SRAM'a 9-cio rzędową i łańcuch już kilka razy ściągałem z roweru bez najmniejszych problemów. Pierwszy raz może być trochę kłopotliwy jednak potem już wszystko idzie gładko.

• Mod Team

To chyba jakiś błąd. Spinka przecież służy do wielokrotnego skuwania i rozkuwania łańcucha bez potrzeby narzędzi. Sam posiadam złotą spinkę SRAM'a 9-cio rzędową i łańcuch już kilka razy ściągałem z roweru bez najmniejszych problemów. Pierwszy raz może być trochę kłopotliwy jednak potem już wszystko idzie gładko.

Klaniam,

Nie ma prawa byc najmniejszego problemu z rozpinaniem tak za 1 jak i 101 razem.

Poprostu niewielu ludzi zadaje sobie trud aby rozpinac spinki SRAMa uzywajac glowy a nie tylko miesni.

Naszarpia sie, nakombinuja az im przyfarci...

A wystarczy lekko scisnac spinke tak aby naciecia w pinach wskoczyly w podfrezowania w plytkach i rozpina sie to bez najmniejszego problemu.

Podfrezowania:

pa030054.th.jpg pa030055.th.jpg

Tak scisnac spinke, palcami...

pa030056t.th.jpg

Z tego co widze rzeczony PowerLock takowe podfrezowan (lub przetloczen) zaposiada takze niepowinno byc problema.

Fakt ze one jakos trochu inaczej wygladaja niz w zwyklej 9-tce ale... Hmmmm...

Szacunek...

I.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...