pawel1315 Napisano 14 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2009 Pierwszy raz coś takiego widzę, ale wydaje mi się, że z użyciem siły spinkę się rozepnie. Ja do mojej SRAM-owskiej podchodziłem kilka razy i nic mi nie wychodziło. W końcu się wkurzyłem i porządnie szarpnąłem Od razu puściła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek7557 Napisano 14 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2009 Pierwszy raz coś takiego widzę, ale wydaje mi się, że z użyciem siły spinkę się rozepnie. Ja do mojej SRAM-owskiej podchodziłem kilka razy i nic mi nie wychodziło. W końcu się wkurzyłem i porządnie szarpnąłem Od razu puściła Potrzebuje jakiejs instrukcji obrazowej bo nie wiem czy dobrze probuje to zrobic(ciagne lancuch do siebie ale nie za spinke tylko za sworznie obok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
teep2 Napisano 14 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2009 Potrzebuje jakiejs instrukcji obrazowej bo nie wiem czy dobrze probuje to zrobic(ciagne lancuch do siebie ale nie za spinke tylko za sworznie obok. Nie ma jak tego pokazać na obrazkach, to trzeba poczuć. Nie bój sie wybrudzić paluszki, bez tego się nie obejdzie Może wspomóż się kombinerkami, tylko z uczuciem!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crazyk Napisano 14 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2009 Spinki KMC to ewenement - według mnie nie da się ich za bardzo "rozkuć" pierwszy raz palcami. Z samym założeniem jej miałem duży problem. Szarpałem z całej siły i nic. A co do kombinerek to nie powinieneś mieć problemu z rozpięciem za pomocą nich spinki. Może źle to robisz? Musisz złapać ją tam "na ukos". Może rysunek coś Ci pomoże: Strzałkami masz pokazane dwa miejsca w na które musisz jednocześnie naciskać kombinerkami. teep2, "kombinerkami z uczuciem"? ;> Chyba z wyczuciem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek7557 Napisano 14 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2009 Spinki KMC to ewenement - według mnie nie da się ich za bardzo "rozkuć" pierwszy raz palcami. Z samym założeniem jej miałem duży problem. Szarpałem z całej siły i nic. A co do kombinerek to nie powinieneś mieć problemu z rozpięciem za pomocą nich spinki. Może źle to robisz? Musisz złapać ją tam "na ukos". Może rysunek coś Ci pomoże: Strzałkami masz pokazane dwa miejsca w na które musisz jednocześnie naciskać kombinerkami. teep2, "kombinerkami z uczuciem"? ;> Chyba z wyczuciem Nie da rady tak na ukos za male kombinerki xD. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Publius Napisano 17 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2009 Da rade palcami, nie przesadzajcie Ja ze swoją walczyłem z 20 minut ale w koncu sie udało. Załóż rękawiczki robocze, to nie beda Cie palce bolały przy sciskaniu z dużą siłą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 18 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2009 ...kupiłem takie spinki: http://www.allegro.pl/item703924843_703924843.html Czy to normalne by dla łańcucha Campy Record C9 spinka zapinała się i odpinała bez problemu ?? Po prostu zakładam ją, puszczam blokade łańcucha i spina się. Rozpinanie jest również aż za proste, boje się, że łańcuch odepnie się w czasie jazdy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
creative1989 Napisano 18 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2009 @TocaSNie ma jak się rozpiąć podczas jazdy, nie bój się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 18 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2009 Spinki KMC to ewenement - według mnie nie da się ich za bardzo "rozkuć" pierwszy raz palcami. Z samym założeniem jej miałem duży problem. Szarpałem z całej siły i nic. A co do kombinerek to nie powinieneś mieć problemu z rozpięciem za pomocą nich spinki. Może źle to robisz? Musisz złapać ją tam "na ukos". Co do kmc, 10 spinka na szosie, 9 na mtb drugi lancuch, jeszcze jakis inny rower 8 i wszystko zapina sie i odpina bez problemu, jakie kombinerki? aby na pewno uzywasz spinek przeznaczonych do twojego lancucha? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tafit Napisano 20 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 witam kupiłem sobie dzisiaj złotą spinkę sramu do łańcucha 9 rzędowego i zdziwiłem sie dopiero w domu jak się jej przyglądłem że po włożeniu w szersze dziurki i przesunięciu w dziurki mniejsze, spinka nie "klika" nie zatrzaskuje się, bez problemu mogę zdemontować blaszki. Czy to normalne?? Przecież jak zamontuje to do łańcucha w czasie jakieś ostrej jazdy na pewno spinka się rozepnie. Nie miałem wcześniej doczynienia ze spinkami stąd mój post. pozd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 20 Sierpnia 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 Nie rozepnie się. Zauważ, że bolce w spince są ponacinane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel1315 Napisano 20 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 Łańcuch cały czas jest naprężony więc i spinka się nie rozepnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 20 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 Kupiłem spinkę conneXa tą z uśmiechem i mam to samo. Dziś testowałem, głównie pod względem prędkości, częstego przerzucania przełożeń, trochę skoków na dwóch kołach w miejscu i powiem Tobie, że trzyma się. Więc bez obaw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maurycy89 Napisano 2 Września 2009 Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Witam, nie bee pisał nowego tematu, bo moje pytanie jest błachosyką. Czy każda spinka do łancucha 9- rzędowego jest kompatybilna z łańcuchami każdej innej marki. Mam łańcuch KMC Z 9900 chcę kupić spinkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arroyo Napisano 2 Września 2009 Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Tak, tylko to musi być koniecznie spinka 9 rzędowa dla 9 rzędowego łańcucha. Osobiście polecam spinki srama - bardzo wygodne w użytkowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Foka Napisano 2 Października 2009 Udostępnij Napisano 2 Października 2009 za cholere nie moge rozpiac spinki w łancuchu pc1030 mialem tez problemy z zapieciem jej gdy skladalem rower. spinka jest oryginalna z kompeltu bo dostalem lancuch w calosci z pudelka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rzadzu Napisano 2 Października 2009 Udostępnij Napisano 2 Października 2009 Do PC1030 dają chyba spinkę Powerlock - do rozpięcia wymagany jest rozkuwacz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 2 Października 2009 Udostępnij Napisano 2 Października 2009 Skąd to info, że potrzebny jest rozkuwacz? Na tej stronie jest No tools needed. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fotobiker Napisano 2 Października 2009 Udostępnij Napisano 2 Października 2009 no właśnie,spinka ma budowę podobną do sramowskiej więc powinna odpinać się bez konieczności korzystania z rozkuwacza,bo przeciez wtedy nie miał by ona sensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rzadzu Napisano 2 Października 2009 Udostępnij Napisano 2 Października 2009 Na stronie SRAM jest napisane, że to spinka jednorazowa: klik Cyklotour ma takie samo zdanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel1315 Napisano 2 Października 2009 Udostępnij Napisano 2 Października 2009 To chyba jakiś błąd. Spinka przecież służy do wielokrotnego skuwania i rozkuwania łańcucha bez potrzeby narzędzi. Sam posiadam złotą spinkę SRAM'a 9-cio rzędową i łańcuch już kilka razy ściągałem z roweru bez najmniejszych problemów. Pierwszy raz może być trochę kłopotliwy jednak potem już wszystko idzie gładko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rzadzu Napisano 2 Października 2009 Udostępnij Napisano 2 Października 2009 Błąd na oficjalnej stronie producenta? Kiedyś mi wcisnęli w sklepie takiego PowerLocka, więc trochę pogooglowałem. Większość źródeł podaje, że jest jednorazowa. Powerlink jest wielorazowego użytku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 3 Października 2009 Udostępnij Napisano 3 Października 2009 Zrodla zrodlami, ale z samego wygladu widac ze nie rozni sie budowa od spinki 9s, wiec powinno sie ja bez problemu rozpiac. No chyba ze wystepuje tam jakies tajemnicze magnetyczne zapiecie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rzadzu Napisano 3 Października 2009 Udostępnij Napisano 3 Października 2009 Albo jest bardzo wąska i odpowiednio wyprofilowana - działa jak opaski montażowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 3 Października 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Października 2009 To chyba jakiś błąd. Spinka przecież służy do wielokrotnego skuwania i rozkuwania łańcucha bez potrzeby narzędzi. Sam posiadam złotą spinkę SRAM'a 9-cio rzędową i łańcuch już kilka razy ściągałem z roweru bez najmniejszych problemów. Pierwszy raz może być trochę kłopotliwy jednak potem już wszystko idzie gładko. Klaniam, Nie ma prawa byc najmniejszego problemu z rozpinaniem tak za 1 jak i 101 razem. Poprostu niewielu ludzi zadaje sobie trud aby rozpinac spinki SRAMa uzywajac glowy a nie tylko miesni. Naszarpia sie, nakombinuja az im przyfarci... A wystarczy lekko scisnac spinke tak aby naciecia w pinach wskoczyly w podfrezowania w plytkach i rozpina sie to bez najmniejszego problemu. Podfrezowania: Tak scisnac spinke, palcami... Z tego co widze rzeczony PowerLock takowe podfrezowan (lub przetloczen) zaposiada takze niepowinno byc problema. Fakt ze one jakos trochu inaczej wygladaja niz w zwyklej 9-tce ale... Hmmmm... Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.