Skocz do zawartości

[lancuch] spinka

ham

Rekomendowane odpowiedzi

Po tym jak trzy razy rozpiął mi sie łańcuch zrezygnowałem ze spinki sram-a. Spiąłem go bez niej. Wiadomo, że są wady i zalety takiego rozwiązania. Największy problem to czyszczenie i smarowanie za to pewniej się czuję podczas jazdy.

Tak się wtrącę nieco :D Łańcuchy KMC i Shimano może i wychodzą z jednej fabryki ale takie same nie są. Kmc są o nieco mniejszej szerokości (np z72 i z82 na pinach maja o ile pamiętam 7.1 a hg50 7.5 chyba) różnica nie taka wielka ale spinka może mieć problemy.

Zdrówka

• 5 miesięcy temu...
  • Mod Team

Spinki SRAM nawet 8 rzędowej nie zapniesz.

Spinki Sram'owskie dedykowane są pod 9 -złote, oraz 7,8 - srebrne. Zapina się bez problemu na srebrną spinkę nawet stary łańcuch od szosy gdzie była 6 rzędowa kaseta :P

Rammzes rozumiem, że spinkę przełożyłeś przez ogniwa łańcucha, ale reszta już nie idzie? Po przełożeniu jej, wciśnij piny w owe dziurki po przeciwległych końcach spinki (wewnętrzne), a następnie przy użyciu korby wskoczą Ci one na właściwe miejsce (czyli w to położenie zewnętrzne)

Mogę porównać jedną i drugą spinkę: sram złoty pod 9 i connex również pod 9 biegów. Przy moim uzytkowaniu chodziły bardzo dobrze sram miałem wrażenie, że przy częstym rozpinaniu się wyrobił i po pewnym czasie można było bez oporu rozpiąć łańcuch.connex banalna obsługa i dosyć twarda, nic nowego nie powiedziałem :)

Dziwne, że jedni mają problemy ze SRAMami, ja nigdy nie miałem. Zastanawialiście się czy szerokość można regulować skuwaczem do łańcucha minimalnie przesuwając mocowanie pinów? Na moje oko to są na wcisk tak jak zwykłe piny w łańcuchu. Oczywiście minimalna korekta, żeby nie wybić go ze spinki. Zrobić to można bez zakładania spinki na łańcuch, więc mogło to by być lekarstwem na niezapinające się spinki. Proces produkcyjny możliwe, że nie umieszcza pinów idealnie w każdej spince tak samo stąd takie problemy.

Mam dokładnie ten sam zestaw, czyli CN-HG40 i srebrną spinkę SRAMa. Niestety bez odrobiny pracy nie da się tego połączyć.

Po pierwsze wypchnąłem trochę sworznie za pomocą rozkuwacza, wystawały dość sporo więc było trochę zapasu. Po drugie musiałem jeszcze tą spinkę trochę potraktować pilnikiem. Teraz działa jak należy. Ciekawe czy byłby też taki problem z szarą spinką SRAMa.

Trochę się zdziwiłem że jest taki problem, zwłaszcza że CN-HG53 i złota spinka SRAMa daje się spiąć i rozpiąć bez najmniejszego problemu.

macie jakieś opinie na temat łańcucha deore 9rz i tych 2 spinek ? która lepsza?

http://www.xtrabike....r=2550&strona=0

http://www.xtrabike....r=1991&strona=0

Spinka KMC na 9sp lancuchu shimano zerwala mi sie pierwszego dnia po zalozeniu, pomyslalem ze pewnie byla od nowosci uszkodzona, ale druga zerwala sie po okolo tygodniu...

Na spince srama przejezdzilem pol 2009 i caly 2010r, pewnie dalej bym z nia jezdzil gdybym nie zmienil napedu na 10sp.

• 1 miesiąc temu...

Używałem spinek różnych producentów lecz od ponad roku tylko connex ze względu na banalnie proste rozpinanie/spinanie łąńcucha(kilka sekund).

http://www.connexchain.com/Connectors/Connex-link/1_309.html

Ważne jest tylko by zwrócić uwagę na ulotkę producenta wewnątrz pudełka w jaki sposób ją zakładać.

Raz w tygodniu(po przejechaniu 80-100km) ściągam łańcuch,czyszczę i smaruję i tak już od około 3tyś.km bez żadnych problemów.

co 80-100km :blink: - podziwiam, ja bym nie znalazł na to czasu, w sumie ostatnio nawet po 300km nie mogę sie pozbierac do wyczyszczenia łańcucha, wolę pojeździć :) Spinkę Connex`a wymienioną powyżej polecam rónież, użytkowałem jeszcze Srama i KMC, jednak spinka Connex najlepiej sie rozpina.

• 3 tygodnie później...

Posiadam łańcuch Shimano XTR (CN-7701, 9rz.), jeżdżę na kasecie Shimano XTR (CSM9609132, 11-32T, 9rz.). Jaką spinkę polecacie do tego łańcucha ? Zastanawiam się nad KMC lub „złotą” SRAM Power Link, z akcentem na KMC bo akurat mam pod ręką w najbliższym sklepie. A może Connex ? Jakieś szczególne różnice pomiędzy nimi ? Zależy mi na trwałości, lubię błoto i wodę.

• 3 tygodnie później...

Jaki kolor ma spinka connex na 10 biegów? Na allegro jest złota, czy spotkał się ktoś z innymi kolorami? Aha, czy macie tanie źródło tych spinek? Chcę kupić 3 sztuki, więc z przesyłką wyjdzie 80 zł co jest raczej chorą kwotą... U dystrybutora jeszcze drożej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...