Skocz do zawartości

[ładowarka słoneczna] Purepower Freeloader, Wasze opinie

Balyma

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ja bym raczej się rozejrzał za urządzeniami tego typu: http://allegro.pl/la...2422914717.html

No tylko jak to urządzenie wydoli w momencie potrzeby naładowania większej ilości sprzętu, czyli np. nawigacji, telefonu, aparatu? Po jakimś czasie będę potrzebował kolejnej ładowarki żeby załadować baterie do... ładowarki! :) Zamówiłem już ładowarkę słoneczną o której wspomniałem wyżej, jak przetestuje to napisze jak się sprawuje. Pozdrawiam

Napisano

Ta co podałem przecież chodzi na paluszki więc możesz ich sobie wziąć zapas albo dokupić w trasie. Taki panelik słoneczny co chcesz kupić to raczej nie da rady przy Twoich wymaganiach a jak nie będzie pełnego słońca to ciekawe czy w ogóle się cokolwiek naładuje. No ale kup, przetestuj i zdaj relacje bo sam jestem ciekaw ;)

Napisano

Maksymalna wydajność paneli slonecznych podawana jest w warunkach idealnych ... Mieszkamy w Polsce a nie na zwrotniku.

Testowalem i liczyłem kilka ladowarek slonecznych, dla zastosowania jako źródło energii dla smartfonu i bilans mocy w ciagu dnia zawsze byl ujemny.

Chcesz miec gwarancje ze bedziesz mial moc zawsze pod reka to ladowarka na paluszki zapas baterii lub kasy aby je kupic.

Jak jestes w stanie okreslic ile bedzie ci potrzeba energii na kilkudniowym wypadzie warto rozwazyc np zasilanie z akumulatora "zelowego" np 12V 7,2Ah.

Taki akumulator starczy na naladowanie smartfonu kilkanascie razy

TapaTalk'nięte z Andka

Napisano

Interesowałem sie kiedys ta ładowarką ... najistotniejszy parametr to moc ogniwa słonecznego

Moc ogniwa w tym sprzęcie to 2W dla idealnych warunków promieniowania ... :)

Idealne warunki to bezchmurneniebo i kąt padania światła słonecznego 90 stopni ... nie dośc ze mieszkamu w Polsce to ogniwo na rowerze jest w ciagłym ruchu ... a jak cżłowiek sie meczy to instynktownie szuka cienia ... i wydajnośc ogniwa spada

Przeliczając wszystkie sprawności po kolei ... w idealnych warunkach najprawdopodobniejn i tak nie starczy energii na naładowanie przecietnego smartphona :) (ogniwo 5,5 Wh) a co dopiero jak warunki promieniowania nie będą idealne.

Pozdro

Napisano

Michał a jaka ładowarka na paluszki? Moja Xperia jeszcze ze mną pojeździ więc muszę czegoś poszukać.....bo kończy się w ciągu 6-7 h.... :(

Napisano

Mam ładowarkę na paluszki i używam akumulatorków lecz jest bardziej rozwiązanie awaryjne. Od pewnego czasu mam zestaw nokii do ładowania (dynamo) ale jeszcze nie przetestowane w pełni(drogie to ale udało się za 80zł kupić). Osobiście uważam, że nic nie zastąpi ładowarki sieciowej, a wszystkie gadżety to tylko rozwiązanie awaryjne.

• Mod Team
Napisano

Przetestowałem trochę sc17 - cały dzień leżenia na pełnej patelni - ładowarka nie podniosła nawet o 10% motoroli defy (włączone były tylko funkcje GSM) raz na jakiś czas włączyłem podświetlenie aby zobaczyć stan baterii. Generalnie nie polecam - zwróciłem sprzęt.

• Mod Team
Napisano

A propos ogniw słonecznych, moj kolega który uwielbia łazić po wszelakich odludnych miejscach recyklingował stare kalkulatory i wszystko co posiadało ogniwo fotowoltaiczne i je łączył. Tel. ponoć sie ładował ok 2-3h na pełnym słońcu.

Napisano

tylko komu by się chciało dłubać przy tym i składać do kupy całość że się tak wyrażę ;) Jeśli mam wolny czas to osobiście wolę wyskoczyć na rower, a sprzęt kupić gotowy choć warto czasem samemu coś złożyć (niekoniecznie półkę z Ikei ;D )

• 4 tygodnie później...
Napisano

Dość wątpliwa sprawność takich maszynek wg mnie. Wydaje mi się że najlepszym wyjściem jest porządna bateria zewnętrzna jakie produkują np. Nokia lub innym POWERbank.

Balyma te samo miasto :)

Napisano

Cena nie robi tego urządzenia dobrym cytuję dosłownie:

"Panel słoneczny może w pełni naładować Powermonkey Extreme w ok. 15 godzin."

Może ale nie musi.

"słoneczna wyjście centrali 3 W"

Domniemam że to moc panelu słonecznego zawsze będę podkreślał ze to moc w idealnych warunkach nasłonecznienia - w Polsce nieosiągalne.

W związku z:

"Energia: 33,3 WH"

Panel słoneczny bez brania poprawki na sprawność przetwornic potrzebuje ponad 11h na naładowanie ogniwa.

Wszystkie przetwornice i rezystancja wewnętrzna ogniwa po drodze zjedzą gdzieś 20 - 30 % mocy panelu słonecznego ...

Przy lecie jakie obserwuje w tym roku za moim oknem ... kiepsko to widzę ...

Jedyny plus tego urządzenia to 33,3Wh zmagazynowanej energii w akumulatorze ... panel słoneczny to tylko dodatek w zależnosci od pogody mniej lub bardziej przydatny.

Pozdro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...