Skocz do zawartości

[amortyzator] Wybór amortyzatora tylnego do "chińskiego" roweru - jaki ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Posiadam "chiński" rower "marki" Fisher. Rower jest jednym z pierwszych konstrukcji jakie pojawiły się jako sprzęt ogólnie dostępny w sklepach itp. Pewnie ktoś zastanowi się po co inwestować w taki coś... Tak czy siak, sprawa rozbija się o tylny amortyzator, a dokładnie jego zamianę. Zamiana podyktowana jest niewielkim sokokiem amortyzatora, bynajmniej tak to odczuwam. Sprężyna w amortyzatorze o twardości 650 lbs. Amortyzator w maksymalnym rozłożeniu ma długość od oczka do oczka 150 mm. Jest tak ustawiony, aby miał największy skok, tj. w stanie spoczynku jest maksymalnie rozciągnięty (nie wiem czy dobrze to opisuje - chodzi mi o słownictwo). W momencie siadania na rower, jak wiadomo amortyzator częściowo "składa się" i zostaje mu góra 2 cm skoku. Roweru używam głównie w mieście, nie jeżdżę po lasach itp. Moja waga to 73 kg.

Jako że jestem laikiem w sprawach rowerów mam do was pytanie, co w tym wypadku zrobić, aby otrzymać większy skok amortyzatora ? Czy należy bardziej przykręcić śrubę regulującą amortyzator, tak aby nie składał się tak mocno jak obecnie, jednak czy w tym momencie nie będzie dużo bardziej twardy ? (obecna twardość mi odpowiada, choć teoretycznie mógł by być trochę bardziej miękki). Zastanawiałem się również nad wymianą amortyzatora, można na internecie dostać tanie cuda w rozmiarze 165 mm, niestety żaden ze sprzedawców nie chce powiedzieć czy dłuższy amor ma większy skok, czy tylko jest wydłużony jeśli chodzi o oczka montażowe.

Czy jesteście w tym wypadku wstanie coś doradzić ? Odrazu mówię że nie szukam super sprzętu bo i tak go nie wykorzystam. Chcę w miarę najtaniej jedynie zwiększyć skok amortyzatora i nic więcej.

Dzięki za wyrozumiałość i mam nadzieję że was nie zanudziłem.

• Mod Team
Napisano

Dłuższy damper to większy skok, ale zepsuje Ci geometrię ramy. Zawsze daje się o takiej długości jak dał producent. Niestety, jak chcesz więcej skoku, musisz zmienić ramę.

Napisano

Wymiana ramy w tym wypadku jest nieopłacalna, nie ten rowej i nie tak rama :)

Miałem nadzieję że wymiana na choćby amortyzator o długości 165 mm ( o ile w ogóle ma on większy skok) będzie możliwa. Czy te teoretyczne 15 mm aż tak bardzo może zmienić zachowanie się roweru i ramy ?

Napisano

A może masz opcję zamontowania amortyzatora do innego otworu w ramie, bo ja np w takim rowerze niezbyt górnolotnym mam 3 otwory po stronie ramy? Wkręcenie dłuższego amortyzatora można zniwelować przez właśnie dalszy otwór...

Napisano

Ja mam jedno podstawowe pytanie. Po co?

Piszesz, że roweru używasz do miasta więc po co w ogóle full. Najlepiej jakoś zablokować i nie potrzebnie nie traci energii.

Napisano

Padło pytanie po co - za bardzo nie lubię przy zjeździe np. z krawężnika (nie podnosząc 4 liter) czuć jak amortyzator się całkowicie składa i "wali" po kręgosłupie, dlatego padł pomysł na amortyzator z większym skokiem.

Napisano

No to kup amortyzator o tej samej długości skoku co teraz, tylko, że twardszy. Zamiast 650 lbs'ów weź 800 i będzie git. Zwiększanie skoku tylko zepsuje Ci geometrię, a jeżeli damper siada tak bardzo, gdy siadasz, to znaczy, że jest za miękki.

Napisano

Przeszukałem nieco internet, jedyne jakie znalazłem sprężyny o wyższej twardości to 750 lbs. Jak myślicie, różnica będzie znaczna ?

• Mod Team
Napisano

Tylko pamiętaj ze długość sprężyny musi być taka sama jak stare. Wg. mnie dobija Ci damper nie dlatego że masz za miękką sprężynę, tylko dlatego ze nie ma żadnego tłumienia kompresji.

Napisano
Przeszukałem nieco internet, jedyne jakie znalazłem sprężyny o wyższej twardości to 750 lbs

Jakby co mam damper KS-261 żadnego tłumienia kompresji czy powrotu zwykły chińczyk ze sprężyną 850lbs/inch jeżeli masz możliwość i ochotę możemy przymierzyć jak będzie odpowiadał pozbędę się go za 20 złotych długość montażowa to 165mm. Jak nie masz możliwości przyjazdu do Warszawy mogę sprzedać na odległość.

• Mod Team
Napisano

Chceta porządny damper na 150 ? Mówisz masz Allegro pompujesz zeby było dobrze i masz blokade w razie czego ;) Tylko zapytaj sam siebie czy sie ci to oplaca.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...