Skocz do zawartości

[Rower] Jak złożyć rower+inne problemy!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Przybyłem kolejny raz w sprawie złożenia roweru. Otóż posiadałem aluminiową rame którą pomalowałem u lakiernika wraz z widełkami. Posiadam drugi roweru z dość dobrym osprzętem, choć sama rama jest słaba.

Macie porady od czego zacząć przy przekładaniu/składaniu roweru od podstaw?

Czy krzywy automat tylny (fotki poniżej) idzie wyprostować?

Jeśli kaseta i korba są brudne to wpływa na prace przerzutek?

Oceńcie mój napęd czy jest jeszcze do użytku?

Dziękuje za pomoc :thumbsup::icon_cool:

DSC02708.jpg | rahim711 | Fotki, Zdjęcia, Obrazki Fotosik.pl

DSC02707.jpg | rahim711 | Fotki, Zdjęcia, Obrazki Fotosik.pl

DSC02706.jpg | rahim711 | Fotki, Zdjęcia, Obrazki Fotosik.pl

DSC02705.jpg | rahim711 | Fotki, Zdjęcia, Obrazki Fotosik.pl

DSC02704.jpg | rahim711 | Fotki, Zdjęcia, Obrazki Fotosik.pl

napęd jeszcze trochę pochodzi ale ta przerzutka ładnie zatarta ,najlepiej to wszytko przeczyść

Mam podobne wrażenia, napęd nie wygląda na mocno zużyty, ale czyszczenie zdecydowanie przydałoby się. Proponuje benzynę ekstrakcyjną i szczoteczke do zębów. Przerzutka wygląda kiepsko i polecałbym zakup nowej/w lepszym stanie, bo z tą to już chyba niewiele da się zrobić.

Jeśli idzie o składanie roweru samodzielnie, to problem możesz mieć przy nabijaniu sterów, jeśli nie masz odpowiednich narzędzi. Jeśłi malowałeś ramę zwróć uwagę na mufę suportu, czy przypadkiem farba nie pokrywa gwintów, to dosyć istotne szczególnie jeśli korba jest typu Hollowtech

• Mod Team

Wracając dp "automatu" ktory zwie sie przerzutką tylną, ja poza powierzchownymi obrażeniami nie widzę nic niepokojącego. Napęd w stanie przyzwoitym, mozna podczyścić i nasmarować.

Przerzutkę zostaw w spokoju ja widze ze rama jest krzywa :P

Macie porady od czego zacząć przy przekładaniu/składaniu roweru od podstaw?

Po pierwsze zacznij od tego czy masz wszystkie potrzebne narzędzia i częśći (nic tak nie wkurza jak brak jakiejś pierdółki, bez której nie złożysz roweru).

Ja jak ostatnio składałem rower zacząłem od montażu kasety i później tylnego koła w ramie. Następnie założyłem stery i widelec, mostek z kierownicą, manetkami i klamkami (przygotowany zestaw wcześniej). założyłem hamulce i nowe linki i pancerze do nich. Następnie korba, a po korbie przerzutki. wtedy przyszedł czas na łańcuch. Gdy już miałem wszystko złożone przyszedł czas na linki i pancerze do przerzutek, po czym ich regulacja. To było by na tyle.

Rame malowałem z zamontowanym suportem, tylko go zakleiłem taśmą. Napęd wyczyszczę przed założeniem do nowej ramy.

Czyli brud może przeszkadzać w prawidłowym funkcjonowaniu?

Co do narzędzi mam wszystkie aby złożyć rower.

Mogę zostawić ten automat jednak?

• Mod Team

Tak brud potrafi znacząco upośledzić prace napędu. Jeżeli to deore nie ma duzych luzów, sprężyny są mocne nie widzę sensu kupna nowej no chyba ze cie wygląd razi. co do składania ... no nie ma jakiejś określonej kolejności, wązne by wszystko robić z głową a nie podczas jazdy zacząć sie zastanawiać czy aby na pewno wszystko jest jak być powinno.

Dzięki chłopaki, jeszcze się odezwę w razie czego :thumbsup:

Jeszcze nedno pytanie: Jeśli z drugiego roweru biorę mostek ale jest ciut mniejsza średnica to mogę go rozszerzyć? :)

Auć! Zdecydowanie nie! Musisz zmierzyć jakie masz średnice główki w obu ramach. Przypuszczam że stara to 1" a nowa 1-1/8"...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...