Gość Kaczucha Napisano 26 Marca 2006 Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 Witam Zamieszczam zdjecia mojego lancucha, abyscie ocenili, czy jest juz on zuzyty na tyle, ze trzeba go wymienic Z gory dziekuje i pozdrawiam http://img92.imageshack.us/my.php?image=dsc013173cw.jpg http://img159.imageshack.us/my.php?image=dsc013135yq.jpg http://img96.imageshack.us/my.php?image=dsc013163mm.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rezpekt Napisano 26 Marca 2006 Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 Ile na nim już przejechałeś ? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 26 Marca 2006 Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 Przede wszystkim jest brudny i podrdzewiały - trzeba go porządnie wykąpać w benzynie lub nafcie . Co to w ogóle jest za łańcuch (firma i model)? Pozdrówko pozimowe ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 26 Marca 2006 Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 2700km - chyba wiekszosc to miasto, choc i gorki, zjazdy male. Rower GT Avalanche 3.0 - korba suntoura jakas kiczowata, a kaseta SRAMA, ktoras z nizszej grupy ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 26 Marca 2006 Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 PS. Lancuch to IG 3J (shimano) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaczucha Napisano 26 Marca 2006 Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 To ja Zarejestrowalem sie Wiec... Witam ! Mylem go wlasnie, tego sie juz doszczotkowac chyba nie da. Moczyl sie w benzynie z 2h potem go szczoteczka troche pokatowalem... Rower stal przez zime na balkonie ... Wiem - glupota jakich malo, ale wolalem na balkonie, niz w piwnicy, bo kazdy wie, jak to w piwnicy bywa... Pozdrowko Fresh meatowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kos Napisano 26 Marca 2006 Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 jesli tak wyglada twoj lancuch, to boje sie pomyslc jak wyglada kaseta/wolnobieg. ja wymieniłbym caly naped, ale to tylko moje zdanie. 2h to stanowczo za malo. ja po pewnej zimowej przejazdzce, wrzucilem lancuch do nafty i moczyl sie prezz 14 dni (pogoda byla straszna wiec bez strat). wiec dluzzse moczenei powinno pomóc. zrob zdjecia kasety jesli mozesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaczucha Napisano 26 Marca 2006 Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 Tak jest Juz lece na balkon Zaraz beda, tylko moj aparat ma troche slabe makro ... Ale ok... Wymieniam korbe na fcm572 + suport es51 (lx) ... Z lancuchem az tak zle? I oto one http://img68.imageshack.us/img68/1894/dsc013227cz.jpg (tohttp://img64.imageshack.us/img64/2954/dsc013218pi.jpg(to chyba nawet niezle pod wzgledem technicznym fotografii ) http://img83.imageshack.us/img83/8792/dsc013200fu.jpg Mam nadzieje, ze starczy, jak cos jeszcze, to mowic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 26 Marca 2006 Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 Kaseta nie wygląda źle, ja bym tylko łańcuch wymienił. Ważne żeby był to jakiś miększy model bo szybciej się do kasety dopasuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaczucha Napisano 26 Marca 2006 Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 No jak na moje troche lamerskie oko kaseta nie wyglada zle, a te zdjecia chyba troche nawet wyostrzaja jej niedoskonalosci Jaki lancuch polecacie ? Moze jakis SRAMa PC 38 albo 48? Najchetniej to cos z bikestacja.pl, bo tam zamawiam korbe z suportem, to na przesylke mam za jedna paczke Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 26 Marca 2006 Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 Dobierz łańcuch Srama o 1 grupę niższy, niż kaseta - powinno pasować . A kasetę też potraktuj benzynką - trocję tej rdzy powinno zejść (tylko delikatnie, żeby ci między tryby nie wpłynęło, bo smar wypłucze). No, i przetrzyj ją jakimś pędzelkiem z tego piachu . Pozdrówko optymalizujące . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaczucha Napisano 26 Marca 2006 Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 SRAM 8 sp, 11-32T, ale jaka to grupa to nie mam pojecia ... Rower to GT Avalanche 3.0 z 2004. Prosze, zaproponujcie mi cos... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
axi Napisano 26 Marca 2006 Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 Jak troszkę rdzy na łańcuchu po dokłądnym wyczyszczeniu zostanie to jeszcze nie powód do lamentu Jak jest porządnie wyczyszczony, a następnie porządnie nasmarowany to spokojnie może służyć dalej. Bez przesady, żeby co 2,5tyś.km zmieniać łańcuch! Mój po jakiejś wczesnowiosennej przejażdżce w zeszłym roku początkowo był w połowie rdzawy, po czysczeniu w 1/4... ale widziałem, że pozbyłem się z niego całego syfu, nasmarowałem (polecam Finich Line zielony - po kropelce na ogniwo, zakręcić parę razy, odstawić, na drugi dzień wytrwale zetrzeć nadmiar wyciekający z łańcucha kręc w tył i przepuszczając łańcuch przez trzymaną w ręku szmatę), i po którymś tam z kolei czyszczeniu łańcuch na powrót cały się pięknie błyszczał... rdza poodpoadała/pozdzierała się w wyniku normalnego użytkowania (była głównie lekka, powierzchniowa). Omawiany łańcuch to Shminao HG50 na 8. Obecnie ma 14 tyś.km na koncie... a tak do sierpnia to jeszcze będzie musiał posłużyć, czyli jakieś kolejne 3-4 tysiące... bo wcześniej kasy na nowy napęd nie uzbieram :| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kos Napisano 26 Marca 2006 Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 kaseta jest ok. ten zestaw ktory chcesz kupic tez jest ok(zastanow sie nad korba deore.. zastanow sie czy potrzeba ci sprzet z polki LX, moze to byc przesadna iwestycja ). wymiana lancucha optymalnie, acz jak napisal axi moze jeszcze troche posmigac. jednak ja bym go wymienil na pc38 ( jesli mowisz ze kaseta z nizszej polki). a odn twoich zasad smarowania axi, to nigdy sie nie zgodzę. kropelka na ogniwo to zdecydowanie za dużo, i tak nadmiar wycierasz w szmatke , a smar sam sobie wnika miedzy ogniwa(sworznie). marnujesz w ten sposob smar tylko... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaczucha Napisano 26 Marca 2006 Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 Wiec jeszcze troche moge na nim posmigac ? :> Czy jednak kupic PC-38? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 26 Marca 2006 Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 Najpierw spróbuj - po umyciu - pośmigać; jeśli będzie mocno przerywał, wtedy wymień. A nuż uda się na tym łańcuchu dojechać do pory suchej - wówczas nowy będzie się mniej niszczył od soli i dłużej wytrzyma. Pozdrówko ekonomiczne . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mischa Napisano 26 Marca 2006 Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 ihmo powinienes jexdzić na tym łańcuchu jak najdłużej sie da ...wyczyść..nasmaruj...zmiana lancucha nie pomoze, w moim odczuciu bedziesz musial zakupic nową kasete i lancuch, a najlepiej dwa..wtedy odpowiednio rotując łancuchami przedluzasz zywotnosc kasety Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 26 Marca 2006 Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 Czy jednak kupic PC-38? Beznadziejny łańcuch, szybko się rozciąga i zjedzie ci kasetę. Kup lepiej PC-48. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.