Skocz do zawartości

[łańcuch]Czy juz zuzyty? - pilne

Gość Kaczucha

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Gość

2700km - chyba wiekszosc to miasto, choc i gorki, zjazdy male. Rower GT Avalanche 3.0 - korba suntoura jakas kiczowata, a kaseta SRAMA, ktoras z nizszej grupy ...

To ja :rolleyes: Zarejestrowalem sie :wub: Wiec... Witam ! B)

Mylem go wlasnie, tego sie juz doszczotkowac chyba nie da. Moczyl sie w benzynie z 2h potem go szczoteczka troche pokatowalem... Rower stal przez zime na balkonie ... Wiem - glupota jakich malo, ale wolalem na balkonie, niz w piwnicy, bo kazdy wie, jak to w piwnicy bywa...

Pozdrowko Fresh meatowe :P

jesli tak wyglada twoj lancuch, to boje sie pomyslc jak wyglada kaseta/wolnobieg.

ja wymieniłbym caly naped, ale to tylko moje zdanie.

2h to stanowczo za malo. ja po pewnej zimowej przejazdzce, wrzucilem lancuch do nafty i moczyl sie prezz 14 dni (pogoda byla straszna wiec bez strat). wiec dluzzse moczenei powinno pomóc. zrob zdjecia kasety jesli mozesz :rolleyes:

Tak jest :rolleyes: Juz lece na balkon B) Zaraz beda, tylko moj aparat ma troche slabe makro ... Ale ok...

Wymieniam korbe na fcm572 + suport es51 (lx) ...

Z lancuchem az tak zle?

I oto one

http://img68.imageshack.us/img68/1894/dsc013227cz.jpg

(tohttp://img64.imageshack.us/img64/2954/dsc013218pi.jpg(to chyba nawet niezle pod wzgledem technicznym fotografii :wub:)

http://img83.imageshack.us/img83/8792/dsc013200fu.jpg

Mam nadzieje, ze starczy, jak cos jeszcze, to mowic :P

No jak na moje troche lamerskie oko kaseta nie wyglada zle, a te zdjecia chyba troche nawet wyostrzaja jej niedoskonalosci :)

Jaki lancuch polecacie ? Moze jakis SRAMa PC 38 albo 48? Najchetniej to cos z bikestacja.pl, bo tam zamawiam korbe z suportem, to na przesylke mam za jedna paczke :)

Dobierz łańcuch Srama o 1 grupę niższy, niż kaseta - powinno pasować :) .

A kasetę też potraktuj benzynką - trocję tej rdzy powinno zejść (tylko delikatnie, żeby ci między tryby nie wpłynęło, bo smar wypłucze). No, i przetrzyj ją jakimś pędzelkiem z tego piachu :) .

Pozdrówko optymalizujące :) .

Jak troszkę rdzy na łańcuchu po dokłądnym wyczyszczeniu zostanie to jeszcze nie powód do lamentu :)

Jak jest porządnie wyczyszczony, a następnie porządnie nasmarowany to spokojnie może służyć dalej. Bez przesady, żeby co 2,5tyś.km zmieniać łańcuch!

Mój po jakiejś wczesnowiosennej przejażdżce w zeszłym roku początkowo był w połowie rdzawy, po czysczeniu w 1/4... ale widziałem, że pozbyłem się z niego całego syfu, nasmarowałem (polecam Finich Line zielony - po kropelce na ogniwo, zakręcić parę razy, odstawić, na drugi dzień wytrwale zetrzeć nadmiar wyciekający z łańcucha kręc w tył i przepuszczając łańcuch przez trzymaną w ręku szmatę), i po którymś tam z kolei czyszczeniu łańcuch na powrót cały się pięknie błyszczał... rdza poodpoadała/pozdzierała się w wyniku normalnego użytkowania (była głównie lekka, powierzchniowa). Omawiany łańcuch to Shminao HG50 na 8. Obecnie ma 14 tyś.km na koncie... a tak do sierpnia to jeszcze będzie musiał posłużyć, czyli jakieś kolejne 3-4 tysiące... bo wcześniej kasy na nowy napęd nie uzbieram :|

kaseta jest ok. ten zestaw ktory chcesz kupic tez jest ok(zastanow sie nad korba deore.. zastanow sie czy potrzeba ci sprzet z polki LX, moze to byc przesadna iwestycja :) ). wymiana lancucha optymalnie, acz jak napisal axi moze jeszcze troche posmigac. jednak ja bym go wymienil na pc38 ( jesli mowisz ze kaseta z nizszej polki). a odn twoich zasad smarowania axi, to nigdy sie nie zgodzę. kropelka na ogniwo to zdecydowanie za dużo, i tak nadmiar wycierasz w szmatke , a smar sam sobie wnika miedzy ogniwa(sworznie). marnujesz w ten sposob smar tylko...

Najpierw spróbuj - po umyciu - pośmigać; jeśli będzie mocno przerywał, wtedy wymień.

A nuż uda się na tym łańcuchu dojechać do pory suchej :D - wówczas nowy będzie się mniej niszczył od soli i dłużej wytrzyma.

Pozdrówko ekonomiczne :) .

ihmo powinienes jexdzić na tym łańcuchu jak najdłużej sie da ...wyczyść..nasmaruj...zmiana lancucha nie pomoze, w moim odczuciu bedziesz musial zakupic nową kasete i lancuch, a najlepiej dwa..wtedy odpowiednio rotując łancuchami przedluzasz zywotnosc kasety

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...