TriggaHappy Napisano 23 Czerwca 2012 Napisano 23 Czerwca 2012 Pojawił się problem. Od pewnego czasu tylna tarcza strasznie piszczy, straszy ludzi na mieście. Tarcze mam oryginalne Hayesa, przód 180 tył 160. Oczywiście tylna troszke bardziej zajeżdżona. Na starych klockach piszczało pod sam koniec żywota tychże klocków. Zostało ledwo co 1mm okładzin więc wymieniłem klocki (oryginalne Hayesa metaliczne spiekane). Nowe okładziny się dotarły i zaczęło strasznie piszczeć, gorzej niż w samochodach, pisk kłóje w ucho, wstyd jechać gdziekolwiek. Najpierw myślałem że to przez nowe klocki ale przekładki przód/tył stare/nowe wykluczyły taką możliwość. Więc została tarcza, potraktowałem ją papierem ściernym z obydwu stron. Była cisza przez 5 km. W tej chwili przed każdym wyjazdem do pracy pryskam tarczę odtłuszczaczem w sprayu który na parenaście minut eliminuje piski, po kliku kilometrach piski powracają. Takwięc doszedłem do wniosku ze tarcze trzeba wymienić. Przejechane mają nieco ponad 3.500km. Teraz pojawia się pytanie czy wymienić na nowe oryginalne hayesowe czy jakieś inne ? Dodam że te tarcze do cichych i tak nie należą, klocki ustawione idealnie ale przy mocniejszym hamowaniu i tak cały tył dzwoni i jest troche głośny. Może jakieś inne tarcze ? Tylko czy inne tarcze (np od Avida) nie będą się gryzły z klockami hayesa ? Wszelkie sugestie mile widziane. Pzdr
Schwefel Napisano 23 Czerwca 2012 Napisano 23 Czerwca 2012 Zainwestuj w XT na pająku albo Avida HS1. To obecne jedne z najlepszych tarcz na rynku. Sam jeżdżę na XT i bardzo chwalę to rozwiązanie.
TriggaHappy Napisano 24 Czerwca 2012 Autor Napisano 24 Czerwca 2012 Poczytałem troche i ludzie chwalą Avidy HS1, że ciche, że solidne, że dobra modulacja. Nawet mi sie podobają i rozmiarowo będą pasować bo są właśnie 180mm a nie 185mm jak wcześniejsze avidy. Jedno pytanie pozostaje: czy tarcze avida nie będą się gryzły z zaciskami i klockami (metaliczne spiekane) Hayesa ? Wymiana całego zestawu hamulcowego nie wchodzi w gre, jedynie tarcze jeśli już. Zakup oryginalnych tarcz Hayesa też już przemyślałem i odpada bo po co kupować znowu dzwoniące tarcze.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.