Skocz do zawartości

[tarczowy mechaniczny hamulec] Budżetowy zamiast v-brake

99tomcat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wylicytowałem całkiem okazyjnie manotou drake w miejsce xcm w moim cube.

Kupno sensownego powietrznego amorka pod vbrake to dzisiaj graniczy z cudem.

Tak więc "nie chcem ale muszem".

Potrzebuję mechamika pod klamkomanetki stefany ef60 na przód.

Na teraz wybór pomiędzy bb5 (seryjna tarcza(+ zacisk ) lub accent freezer 2.

bb5 pewnie z sparow bikes (marne opinie), accenty nówki do dystrybutora

Ewentualnie jakiś inny budżetowy ale nie tandetny hamulec. Zależy mi bardziej na modulacji niż sile.

Budżet 100-150zł im mniej tym lepiej ale nie za wszelką cenę.

Bardzo proszę o pomoc

pozdrawiam Tomcat

A freezer 2 ? Już starsza wersja miała dobre opinie jako niby lekko ulepszone avidy, a to jest model 2012 i ciekawsza tarcza.

Do tego tańsze.

bb5 były już polecane gdy kupowałem rower w 2008 roku. Minęło kupę lat - nic nowego się nie pojawiło ? Wiem hydrauliki rox ale mimo wszystko ;)

No i chyba nic lepszego poza BB5 nie znajdziesz. Z nówek oczywiście.

A freezer 2 ? Już starsza wersja miała dobre opinie jako niby lekko ulepszone avidy, a to jest model 2012 i ciekawsza tarcza.

Do tego tańsze.

bb5 były już polecane gdy kupowałem rower w 2008 roku. Minęło kupę lat - nic nowego się nie pojawiło ? Wiem hydrauliki rox ale mimo wszystko ;)

Do tego z 6 calowymi tarczami mogę sobie zamówić za 115zł w sklepie na gwarancji u siebie na miejscu, wiec wyjdzie parę dyszek taniej od bb5 z niepewnego sparrow bike...

Ja za 110zł kupiłem używanego Hayesa Mag razem z tarczą 203mm. Też chciałem kupić na początku sam zacisk BB5, ale stwierdziłem, że nie ma sensu.

wiem że sensowność jest średnia ale muszę opłacić amortyzator, kupić nowe koło i hamulec. Do tego dopiero co wymieniłem w serwisie linki i pancerze. Mam klamkomanetki.

Przy hydrauliku muszę kupić manetki przy czym wymiana linek i ustawienie przerzutek idzie się kochać no i oczywiście zapłacę nie 100zł ale 200-250 hamulec + 60 minimum manetka (alivio).

Budżet i tak już mam rozciągnięty... Za rok i tak wymieniam napęd to wtedy mógłbym zainwestować w hydrauliki przy okazji zmiany manetek.

O tym, że zimą za hample zapłacę mniej szukając na allegro nawet nie wspominam...

Ogólnie zaczynam się irytować ile muszę wymienić przy okazji amortyzator,. no ale xcm w stanie agonalnym jest ;/

bb5 na przod, freezer na tył i było by całkiem hamująco ;)

Na 2 nowe koła nie mam funduszy- do tego z nowymi okładzinami i linkami chodzą vki naprawdę piorunująco. Niedawno przeleciałem prawie przez kierownicę przy kontroli panów z lizakami :P

Nawet jeśli rozbiję komplet to brakuje tarcz. Accenta z tarczą 6" (chybas tarczy do nauki hamowania tarczówkami) mam nowego w sklepie u siebie za 115- w komplecie zacisk z zaciskami półmetalicznymi , adapter i tarcza...

http://www.rowery-rybczynski.pl/4033-zacisk-accent-freezer-2.html

Zawsze mogę go pchnąć po sezonie bez tarczy bo fajna z niewielka stratą

Gdybym miał fundusze to brał bym z miejsca m596 - pewnie i tak go kupię ale zimą ;)

Ogólnie jak ktoś usiłuje ruszyć coś w 4 letnim rowerze to robi się skarbonka eh....

Już mnie ten manotou drake nówka za 350zł cieszy zdecydowanie mniej- może trzeba było brać za 450 raidona pod vki i olać resztę ;/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...