Skocz do zawartości

[napęd] Przecentrowane koło i jego wpływ..

Marix

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Właśnie sobie uświadomiłem że procz wymiany napedu mam tez inne wydatki, musze wymienic klocki itd wiec biore tanszy naped najwyzej szybciej go zajade. Za to bede mial kase na wymiane klocków i ewentualną naprawe usterki opisywanej w tym temacie

Mianowicie rower tak jak wyjechał z fabryki, miał wadę, której od razu nie zauważyłem, a nie chciano mi potem tego wyrównać w ramach gwarancji.

Mianowicie tylne koło idzie bardzo nierówno (znacznie blizej prawego widelca niz lewego).

Podobno to nie jest nicpowaznego wiec przejezdzilem tak 5000 km, ale teraz doszlo też ogolne rozcentrowanie (mały % ale zawsze) wiec zastanawia sie czy nie oddac kola do centrowania.

Jak myślicie, takie koło ciągnie za soba jakies konsekwencje?

Po mojemu to opona idzie ciut krzywo, bieznik pracuje inazej opona gorzej sie toczy

no i mozliwe ze napęd krzywo pracuje bo kaseta jest osadzona na tymże kole...

czy tez tak uważacie?

Warto tą usterke naprawić?

Koło jest poprostu źle zaplecione - przeciągnięte na jedną stronę. Jeśli nie potrafisz centrować kół to oddaj je do serwisu. Odpuszczą trochę na szprychach po stronie, na którą jest przeciągnięte i naciągną po przeciwnej.

25zł za centrowanie?

za jedno koło? :034:

u mnie w serwisie biorą 12 ;]

jest jeszcze w mojej mieścinie sklep z makrokeszami i tam koleś bierze piątaka ale jak mu raz uwierzyłem i swoje kółko powierzyłem to:

- ani dobrze nie wycentrowane

- kręci się 3x krócej niż przed tą operacją (powiedział, że tak musi być, on tylko zlikwidował luzy na piaście, a jak dojdzie ciężar rowerzysty to ono sie będzie dobrze kręciło, oł jea) ;)

a moze rama jest krzywa :lol: :lol:

ja tak mam w starym rowerku, nim do tego doszedłem o co chodzi to minęło chyba ze 2 lata, bo to stara ośka w piastach bez zamykacza, kombinowałem z podkładkami, jakimis dodatkowymi srubkami zeby prosto szło, ale zawsze było jakos kijowo i sie jakby krzywo jechało, no to przy okazji jak mi piasta padła to na nowo zaplotłem koło i jest dalej tak samo, nie wiem dalej czemu, mi tata mówi ze to ma na pewno zwiazek z tym ile jest w piascie nakretek kontrujacych i innych takich (to by nawet mogło byc przez to tak mi sie wydaje)no to pokombinowalem troche, kilka nakretek dodatkowych na ośce i idzie prosto ;)B) :lol:

jest jeszcze w mojej mieścinie sklep z makrokeszami i tam koleś bierze piątaka ale jak mu raz uwierzyłem i swoje kółko powierzyłem to:

- ani dobrze nie wycentrowane

- kręci się 3x krócej niż przed tą operacją (powiedział, że tak musi być, on tylko zlikwidował luzy na piaście, a jak dojdzie ciężar rowerzysty to ono sie będzie dobrze kręciło, oł jea) :)

NOO fachowiec przez wielke CH :!!: rotfl2.GIFroflmao.gifrotfl.gif

Marix mam ten sam problem co Ty, tylko że moje koło idzie bardziej w kierunku lewego widelca.

Jeśli założę szerszą gumę to prawie mi ociera o ramę, zaś z drugiej strony jest ponad 2 razy taka odległość miedzy oponą a ramą co z lewej strony.

Gdy dochodzi do tego jeszcze jakaś jazda w błocie to szkoda ramy bo zapycha się koło w tym miejscu i niszczy lakier.

Więc chyba też oddam do "popuszczenia" szprych.

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...