Marix Napisano 26 Marca 2006 Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 Witam Właśnie sobie uświadomiłem że procz wymiany napedu mam tez inne wydatki, musze wymienic klocki itd wiec biore tanszy naped najwyzej szybciej go zajade. Za to bede mial kase na wymiane klocków i ewentualną naprawe usterki opisywanej w tym temacie Mianowicie rower tak jak wyjechał z fabryki, miał wadę, której od razu nie zauważyłem, a nie chciano mi potem tego wyrównać w ramach gwarancji. Mianowicie tylne koło idzie bardzo nierówno (znacznie blizej prawego widelca niz lewego). Podobno to nie jest nicpowaznego wiec przejezdzilem tak 5000 km, ale teraz doszlo też ogolne rozcentrowanie (mały % ale zawsze) wiec zastanawia sie czy nie oddac kola do centrowania. Jak myślicie, takie koło ciągnie za soba jakies konsekwencje? Po mojemu to opona idzie ciut krzywo, bieznik pracuje inazej opona gorzej sie toczy no i mozliwe ze napęd krzywo pracuje bo kaseta jest osadzona na tymże kole... czy tez tak uważacie? Warto tą usterke naprawić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żbik Napisano 26 Marca 2006 Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 Koło jest poprostu źle zaplecione - przeciągnięte na jedną stronę. Jeśli nie potrafisz centrować kół to oddaj je do serwisu. Odpuszczą trochę na szprychach po stronie, na którą jest przeciągnięte i naciągną po przeciwnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marix Napisano 26 Marca 2006 Autor Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 No to wiem ale pytanie czy warto za to placić? ale ejsli ma to kosztowac 25 zł jak za normalne centrowanie to chyba warto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żbik Napisano 26 Marca 2006 Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 Zapłacisz jak za normalne centrowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piterpak Napisano 26 Marca 2006 Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 25zł za centrowanie? za jedno koło? :034: u mnie w serwisie biorą 12 ;] jest jeszcze w mojej mieścinie sklep z makrokeszami i tam koleś bierze piątaka ale jak mu raz uwierzyłem i swoje kółko powierzyłem to: - ani dobrze nie wycentrowane - kręci się 3x krócej niż przed tą operacją (powiedział, że tak musi być, on tylko zlikwidował luzy na piaście, a jak dojdzie ciężar rowerzysty to ono sie będzie dobrze kręciło, oł jea) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marix Napisano 26 Marca 2006 Autor Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 no nie wiem ale utkwil mi obraz jednego cennika z bb w glowie, centrowanie 25:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralf Napisano 26 Marca 2006 Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 a moze rama jest krzywa :lol: :lol: ja tak mam w starym rowerku, nim do tego doszedłem o co chodzi to minęło chyba ze 2 lata, bo to stara ośka w piastach bez zamykacza, kombinowałem z podkładkami, jakimis dodatkowymi srubkami zeby prosto szło, ale zawsze było jakos kijowo i sie jakby krzywo jechało, no to przy okazji jak mi piasta padła to na nowo zaplotłem koło i jest dalej tak samo, nie wiem dalej czemu, mi tata mówi ze to ma na pewno zwiazek z tym ile jest w piascie nakretek kontrujacych i innych takich (to by nawet mogło byc przez to tak mi sie wydaje)no to pokombinowalem troche, kilka nakretek dodatkowych na ośce i idzie prosto :lol: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amoniak Napisano 26 Marca 2006 Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 jest jeszcze w mojej mieścinie sklep z makrokeszami i tam koleś bierze piątaka ale jak mu raz uwierzyłem i swoje kółko powierzyłem to: - ani dobrze nie wycentrowane - kręci się 3x krócej niż przed tą operacją (powiedział, że tak musi być, on tylko zlikwidował luzy na piaście, a jak dojdzie ciężar rowerzysty to ono sie będzie dobrze kręciło, oł jea) NOO fachowiec przez wielke CH :!!: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralf Napisano 26 Marca 2006 Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 hehe no bedzie sie kreciło, ale w srodku iskry z łożysk polecą :lol: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marix Napisano 27 Marca 2006 Autor Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 ale rama byłaby fabrycznie krzywa? mam na nią gware wiec... to spytam sie w porzadnym serwisie co mam z tym zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralf Napisano 27 Marca 2006 Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 no mozliwe, ale to juz raczej cos z tym kołem bedzie, no chyba ze koło 3mm, rama 2mm i juz bedzie kijowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DaRochee Napisano 29 Marca 2006 Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 Marix mam ten sam problem co Ty, tylko że moje koło idzie bardziej w kierunku lewego widelca. Jeśli założę szerszą gumę to prawie mi ociera o ramę, zaś z drugiej strony jest ponad 2 razy taka odległość miedzy oponą a ramą co z lewej strony. Gdy dochodzi do tego jeszcze jakaś jazda w błocie to szkoda ramy bo zapycha się koło w tym miejscu i niszczy lakier. Więc chyba też oddam do "popuszczenia" szprych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marix Napisano 30 Marca 2006 Autor Udostępnij Napisano 30 Marca 2006 ja też mam na lewo pomyliłęm sie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tooreck Napisano 31 Marca 2006 Udostępnij Napisano 31 Marca 2006 Żbik ma racje- źle zaplecione koło... przerabiałem to samo w starym rowerze. Oddaj do dobrego serwisu i za 2 dychy zrobią z tym kołem porządek. Rame zostaw w spokoju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bauer1000 Napisano 16 Kwietnia 2006 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2006 Też miałem ten problem, ale kawalek klucza do szprych i troche czasu zalatwily sprawe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.