dawid1110 Napisano 23 Czerwca 2012 Napisano 23 Czerwca 2012 Poszukuje fajnego i wytrzymałego plecaka do szkoły i na rower. Mam na oku Outhorn Micron 10 l tylko nie wiem jak on się bedzie nadawał do szkoly. Prosze o inne moze propozycje.
Plastyk Napisano 23 Czerwca 2012 Napisano 23 Czerwca 2012 Zastanów się jednak nad kwotą. Powiem tyle - za 200zł kupiłem najlepszy plecak jaki w życiu na sobie miałem. I cały czas nie żałuję ani jednej złotówki. Zastanów się nad tym, decyzja należy do Ciebie, wyraziłem swoje zdanie.
dawid1110 Napisano 23 Czerwca 2012 Autor Napisano 23 Czerwca 2012 Zastanów się jednak nad kwotą. Powiem tyle - za 200zł kupiłem najlepszy plecak jaki w życiu na sobie miałem. I cały czas nie żałuję ani jednej złotówki. Zastanów się nad tym, decyzja należy do Ciebie, wyraziłem swoje zdanie. Jakbym mial kase to bym moze takie cos kupil. Ale nie mam
Mod Team sznib Napisano 23 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 23 Czerwca 2012 10l to raczej będzie za mało do szkoły, trzeba by 2xtyle. Z drugiej strony zastanów sie co będziesz woził w rowerowym plecaku. Zazwyczaj za dużo rzeczy się nie wozi (no chyba że na długie wyprawy w góry) i plecak 10l wystarcza, a za duży plecak jest uciążliwy. Czyli najlepiej to mieć 2 plecaki, inny na rower inny do szkoły.
dawid1110 Napisano 23 Czerwca 2012 Autor Napisano 23 Czerwca 2012 10l to raczej będzie za mało do szkoły, trzeba by 2xtyle. Z drugiej strony zastanów sie co będziesz woził w rowerowym plecaku. Zazwyczaj za dużo rzeczy się nie wozi (no chyba że na długie wyprawy w góry) i plecak 10l wystarcza, a za duży plecak jest uciążliwy. Czyli najlepiej to mieć 2 plecaki, inny na rower inny do szkoły. no musze sie zastanowic w poniedzialek pochodze po sportowych sklepach i sie dowiem co nieco
hike Napisano 23 Czerwca 2012 Napisano 23 Czerwca 2012 Witam, Sprawdziłam Milo Doto 18, 18 oznacza 18l., mógłby być, zależy od dnia w szkole Na rower też się nadaje gdyż ma wyjście na rurkę od bukłaka oraz małe, ale są, pasy spinające. Dam linka do zdjęć, widać wszystko http://www.hike.pl/product.php?productid=20992&cat=0&page=1# 10 l do szkoły nie wystarczy. Pozdrawiam Magda
Plastyk Napisano 23 Czerwca 2012 Napisano 23 Czerwca 2012 No i jak widać kwota rośnie.... Ja (jak napisane) mam dwa plecaki - do szkoły jakiś najzwyklejszy (byle czarny )kupiony chyba za 80zł. Wziąłem go kilka razy na rower, i po wykręcaniu koszulki, obtarciach na ramionach i tym podobnych wyjąłem kasę z rowerowego portfela i kupiłem Deutera Cross Bike 18l 2012, w sklepie u mnie w mieście kupiłem go za 200zł. Po 2 miesiącach złego słowa na niego nie powiem. Przemyślany, wygodny, lekki i funkcjonalny itd. Na pewno można kupić coś podobnego, w granicach 150, może 120zł. Oj zaś się rozpisuję żeby kasę wyciągnąć, sorry. Powodzenia w poszukiwaniach.
dawid1110 Napisano 23 Czerwca 2012 Autor Napisano 23 Czerwca 2012 A dzieki dzieki popytam, poszukam, jak co zapytam tutaj.
dawid1110 Napisano 27 Czerwca 2012 Autor Napisano 27 Czerwca 2012 Witam Po odwiedzeniu kilku sklepow sportowych zauwazylem bardzo fajny plecak. Campus Nitro 15 ktory w sklepie kosztowal 159 zl, ale widze ze na allegro i za 130 kupie. Co mi mozecie powiedziec o tym plecaku? Chyba jest dosc wytrzymaly jak to sprzet campusa.
Mod Team sznib Napisano 27 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 27 Czerwca 2012 Sprzęt Camusa był dobry, ale kilka lat temu. Twraz niestety jakosć poleciała na pysk. Poczytaj sobie na forach turystycznych.
dawid1110 Napisano 27 Czerwca 2012 Autor Napisano 27 Czerwca 2012 no a cenowo co mi polecicie tak do 150 zlotych
Gecko Napisano 28 Czerwca 2012 Napisano 28 Czerwca 2012 Zgubiłem się trochę i nie wiem już czy szukasz plecaka do szkoły i na rower, czy jednak rozważasz dwa różne. Tak czy inaczej zobacz np. te: http://8a.pl/plecaki...ne/milo-doto-18 http://8a.pl/plecaki...salewa-urban-22 (ten jest dość spory i raczej miejski) http://8a.pl/plecaki...lfgang-pilot-16 A jakbyś miał 200zł, to ten jest fajny (ale 10l): http://8a.pl/plecaki...cak-deuter-race Przejrzyj też inne sklepy pod kątem takich marek jak Berghaus, Deuter, Jack Wolfskin, Karrimor, Mammut, Marmot, Milo, Salewa, The North Face, Vaude, Wolfgang. Odradzam Campusa, Alpinusa, kiedyś to były dobre firmy, teraz już nie. Ja osobiście mam Treksport Odin 22, ale chyba nie ma go w zadnym sklepie. Przypadkiem znalazłem jeszcze coś takiego: http://www.szumgum.com/plecak-deuter-daypacks-city-light-rozne-kolory.html http://www.szumgum.com/plecak-deuter-daypacks-nomi-rozne-kolory.html Nie wiem, czy te 16 litrów to nie za mało do szkoły, ale masz tam wymiary, więc możesz porównać z jakimś swoim starym plecakiem
Plastyk Napisano 28 Czerwca 2012 Napisano 28 Czerwca 2012 Jakby miał 200zł to tylko ten... Deuter Cros Bike 18l 2012 W innych sklepach i na allegro kosztuje 199zł. Ja go mam i polecam. Pojemny, wygodny, solidny i dobrze wykonany. Dobrze leży, pas biodrowy, pas piersiowy z regulowaną wysokością. Świetnie przemyślany, pojemny - 18l, uchwyt na kask, miejsce na bukłak, pokrowiec przeciwdeszczowy i inne szmery bajery. W uchwycie na kask zmieścisz bluzę / kurtkę / model samolotu / miskę z sałatką / butelkę wody i inne rzeczy też. W skrócie to jeżeli czegoś tam nie zmieścisz, to zostaje transport samochodem lub tirem. Woziłem tym plecakiem: pocięte pręty 12mm, około 20kg (bałem się że dno pęknie - wytrzymało ) ok 3km, 6 butelek wody 1,5l, ok. 5km (3 w środku, 3 na zewnątrz - dwie po bokach, jedna z tyłu, spięte uchwytem na kask), żelowy akumulator do ups'a, 5km, kamienie i gałęzie, 3 cegły, skrzynkę narzędzi i butlę butanu do lutownic. Co mu się od tego stało? W środku jest trochę piasku. Co mi się od tego stało? Butelki i pręty były ciężkie, więc bolały mnie ramiona chwile. Edit: szczegóły
MIRO194 Napisano 28 Czerwca 2012 Napisano 28 Czerwca 2012 Ja kupiłem sobie plecak jakiś rok temu w sklepie sportowym w sumie tylko do szkoły ( nie pamiętam ceny ) ale był takie funkcjonalny że spokojnie nadawał się na rower. Można do niego dużo wsadzić i dalej dobrze leży na plecach. ( firmy OUTHORN ). Najlepiej popatrzeć na np. Allegro wybrać jakiś fajny i popytać w sklepach w swoim mieście.
MikeSkywalker Napisano 28 Czerwca 2012 Napisano 28 Czerwca 2012 Outhorn odradzam, ta marka bardziej kojarzy mi się z hipermarketami niż dobrym sprzętem. Podobnie Berghaus, to nazwa która ma być podobna do Bergsona Ja teraz śmigam w Campus Peru 35 ale kupiłem tylko dlatego że pojemny i laptopa wożę na uczelnię, ma niby jakieś poduchy ale plecy i tak mokre. Także Campusa odradzam, rok gwarancji i tyle pożyje, siatka się pruje - boczne kieszonki, na wyściółce, szwy w paru miejscach musiałem podszyć. Poprzednio poza tanimi plecakami miałem (mam nadal) parę modeli Bergsona - nie wiem czy mają jakiś model stricte na rower ale jeśli chodzi o plecak do szkoły - rewelacja, wszystkie plecaki trzymają się do dziś idealnie, materiał prawie nie zużyty, tylko zamki co parę lat zmieniam. Teraz pewnie wezmę Deutera - naczytałem się wiele dobrego na temat plecaków tej firmy więc pasuje poszukać. Myślę że jak dołożysz to Ci się zwróci, Outhorn, Campus i inne tanie - rok i się rozlecą, drogie plecaki są na lata. Pomijając promocje to myślę że markowe plecaki w okolicach stówki np. Salewa, Jack Wolfskin, Karrimor, Wolfgang - będą dobre jakościowo ale gorzej z wentylacją, plecaki z jakimiś wybajerowanymi systemami swoje kosztują O kompromis w cenie jaką podałeś myślę że ciężko, albo jakiś mały plecak w miarę dobrze wentylowany rowerowy albo coś większego na książki z gorszą wentylacją.
Gecko Napisano 28 Czerwca 2012 Napisano 28 Czerwca 2012 Podobnie Berghaus, to nazwa która ma być podobna do Bergsona Sorry, ale z tym się niestety zgodzić nie można. O ile Outhorn jest faktycznie marką z supermarketu, o tyle Berghaus istnieje od prawie 50 lat i jest jedną z najbardziej znanych marek outdorowych. Cytując opis z jednego ze sklepów, bo nie chce mi się pisać własnymi słowami: "Prawdziwa legenda outdooru. Firma powstała w 1966 roku i od samego początku oferowała zaawansowaną technicznie odzież oraz sprzęt górski. Jako pierwsza firma wprowadziła w plecakach wewnętrzny, anatomiczny stelaż. Wprowadzenie membrany Gore Tex na rynek produktów outdoor'owych to także zasługa Berghaus'a. Kolejną „dziedziną”, w której Berghaus dzierży palmę pierwszeństwa było wprowadzenie damskiej linii produktów. Oczywiście to nie kompletna lista osiągnięć firmy – dodać tu można chociażby wprowadzenie rewolucyjnego systemu nośnego Bioflex oraz wiele innych. Po dziś dzień firma Berghaus reprezentuje najwyższy poziom zaawansowania technicznego i jakości swoich produktów." Odnośnie Deutera - prawda, to obecnie chyba najbardziej ceniony producent plecaków na świecie, też bym kupował coś od nich
MikeSkywalker Napisano 28 Czerwca 2012 Napisano 28 Czerwca 2012 Człowiek się całe życie uczy. Nie pamiętam o jaki konkretnie sprzęt outdoorowy chodziło i gdzie się dyskusja toczyła, czy net/sklep/znajomi ale ja słyszałem właśnie taką wersję jaką przytoczyłem, dzięki za sprostowanie!
Gecko Napisano 29 Czerwca 2012 Napisano 29 Czerwca 2012 Człowiek się całe życie uczy. Nie pamiętam o jaki konkretnie sprzęt outdoorowy chodziło i gdzie się dyskusja toczyła, czy net/sklep/znajomi ale ja słyszałem właśnie taką wersję jaką przytoczyłem, dzięki za sprostowanie! Spoko Ciekawe tylko co przy tych wszystkich zaproponowanych opcjach wybierze autor tematu
Tofi Napisano 29 Czerwca 2012 Napisano 29 Czerwca 2012 Ktoś mi tutaj na forum polecił Gelert Serenity i rzeczywiście się sprawdza. mam 25 litrowy i niestety jest za mały na dojazdy do pracy, bo pogoda tutaj jest bardzo kapryśna i muszę ze sobą wozić zestaw ubrań na zmianę na wypadek ulewy, lub gwaltownego ochłodzenia. Nabity na maksa mieści sweter lub kurtkę, zestaw narzędzi, pompkę CO2, 3 butelki wody 0,5L, dwie kanapki i trochę bananów i to jest max co z niego mogłem wycisnąć, pozostaje jeszcze jedna niezajęta zewnętrzna kieszeń (w drugiej jest trzecia butelka wody) oraz siatka na kask rowerowy do której na upartego przytwierdzam czasem kurtkę przeciwdeszczową. Z 10L to chyba bym tylko pompkę spakował. Musisz brać pod uwagę to, że plecak ze stelażem to nie to samo co zwykły plecak do szkoły. Stelaż zabiera dużo miejsca, a dokładniej po środku plecaka, czyli tam gdzie normalnie można plecak rozepchać - w plecaku rowerowym jest to najwęższe miejsce. Rezultat jest taki, że czasem żeby coś wyciągnąć muszę wypakować wszystko z plecaka. Obecnie planuję zakup czegoś w granicach 35-40L a ten który mam bedzie mi służyl na wypady typowo rowerowe. Wiem że pewnie przekroczyłem twój budżet, ale taka jest przykra sprawa, że za 8 zł dobrego plecaka nie kupisz. Jeszcze miesiąc temu jezdzilem właśnie z takim plecakiem. Rozmiarowo był dobry, lekki, nie upijał w ramiona, ale brak stelaża powodował że już po kilku minutach miałem moke plecy.
Gecko Napisano 29 Czerwca 2012 Napisano 29 Czerwca 2012 Kwestia też tego żeby nie przesadzić z wielkością w drugą stronę, bo w 40 litrów to się niektórzy pakują na kilka dni łażenia po górach Ja na co dzień polecałbym ok 20 litrów, ale w konstrukcji gdzie nie ma wygiętego do wewnątrz stelaża, bo on faktycznie zajmuje sporo miejsca. Oczywiście nie neguje tego, że Tobie akurat jest taki 35-40 litrowy potrzebny
dymcio111 Napisano 29 Czerwca 2012 Napisano 29 Czerwca 2012 Mogę coś powiedzieć na temat tych plecaków Authorn'a, otóż w domu mam 2 lub 3, kupowane po marketach za nie duże pieniądze. Miałem te większe do szkoły i mamie niedawno się spodobał mały to jej kupiłem z pseudo wentylacją pleców. Moje plecaki były do użycia może na 2 lata, pruły się i rozwalały zamki. Wczoraj spojrzałem na mamy plecaczek i też przy zamkach odłazi jakby klej cały na ich długości, brzydko to zaczyna wyglądać, a plecak ma niecały rok, pewnie skończy jako plecak na ryby. Ja nie polecam. Po swoich dobrych doświadczeniach z Deuterem Trans Alpine 25L, kupię mamie jakiegoś Deutera i sobie też jakiegoś drugiego ale takiego 10-14L na bliższe jazdy rowerem. Wysłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk
Tofi Napisano 29 Czerwca 2012 Napisano 29 Czerwca 2012 Kwestia też tego żeby nie przesadzić z wielkością w drugą stronę, bo w 40 litrów to się niektórzy pakują na kilka dni łażenia po górach To fakt, bo w momencie gdy nie da się odchudzić roweru to powinno się odchudzić rowerzystę, lub plecak. Te moje 25L to po zapakowaniu narzędzi, pompki i kurtki zajętą mam połowę, czyli z 15L bym sobie poradził gdyby nie to że śniadanie trzeba zapakować.
ElDiablo Napisano 2 Lipca 2012 Napisano 2 Lipca 2012 Nooo dobra, żeby nowego tematu nie zakładać. Jednodniowe wycieczki po parę godzin. Mają się zmieścić pierdoły (pompka, dętka) dokumenty, ewentualnie bluza i/lub kurtka.... Wybór: Deuter x race air - http://allegro.pl/plecak-deuter-race-x-air-kurier-gratis-i2452055133.html#tabsAnchor a może jakiś nieco większy odpowiednik w sensie 18 l? lub Osprey - http://allegro.pl/plecak-osprey-raptor-18-i2449904573.html chociaż ten nieco drogi... Wasze typy?
Gecko Napisano 2 Lipca 2012 Napisano 2 Lipca 2012 a może jakiś nieco większy odpowiednik w sensie 18 l? Zajrzyj na pierwszą stronę tego tematu i obczaj Deutera którego poleca Plastyk, ma 18 litrów, jest rowerowy, tylko system nośny inny niż w tym podanym przez Ciebie. Cena - 200zł. Chyba, że chcesz koniecznie z takim systemem jak w X Race Air.
ElDiablo Napisano 2 Lipca 2012 Napisano 2 Lipca 2012 no właśnie czytałem że siatkowy system nośny jest o niebo lepszy. Patrzyłem na tą 18-tkę z pierwszej str.... dlatego pytam i błądzę lekko......
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.