Skocz do zawartości

[ ok. 4000zł ] - rower Haibike light Se ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam zamiar kupic rower Haibike Light Se .

Co mozecie o nim powiedziec , rame ma karbonowa , lekka , inne podzespoly wmiare .

Obawiam sie tylko ramy i amortyzatora Manitou Minute Expert.

Nigdy nie mialem doczynienia z manitou , zawsze uzywalem RS reba lub tora .

Mam 16 lat i waze malo bo 62kg , wiec z karnbonowa rama chybanie powinno byc problemow .

Bede ja uzywal do jezdzenia glownie po szosie i w mniejszym stopniu do lasu ,szutrow , gorek itp .

Szukam roweru na kilka lat i niechcialbym zeby rama mi pekla lub cos .

Co myslicie o tej ramie i o amortyzatorze ?

Chodzi mi o rower w takiej kombinacji

Haibike - Haibike Hai Light SE carbon | Fietsplaza

Z gory thx .

Naprawde nik nie jest w stanie mi pomuc pomóc ?

Chodzi mi glownei o opinie ram karbonowych .

Zeby mi nie pekla po 2 latach itp

• Mod Team
Napisano

Po pierwsze- w języku polskim występują tzw. znaki diakrytyczne- czyli literki a,e,z,o,s i jeszcze kilka innych muszą mieć od czasu do czasu takie ogonki......

Do rzeczy- Manitou Minute Expert to amortyzator ze sprężyną stalową i asystę powietrzną ( dawny Drake) i pod Twoją wagę może mieć za twardą sprężynę. W praktyce znaczy to tyle ,ze amorek może mieć ograniczoną czułość na małe i średnie nierówności.

Rama karbonowa przy Twojej wadze nie pęknie- chyba że się do tego przyłożysz.

Bede ja uzywal do jezdzenia glownie po szosie i w mniejszym stopniu do lasu ,szutrow , gorek itp .

Do takiego jeżdżenia jest Ci potrzebna rama karbonowa?

Rozważ kupno roweru crossowego- kupno górala trochę mija się z celem.

Napisano

Bo w mentalności przeciętnego Polaka utarło się, że rower = "góral".

Skoro już koniecznie mtb, to ja bym Ci proponował coś na kołach 29". Haibike też ma takie w kolekcji, choć ich nazewnictwo może zniechęcać ;)

Z tym że wyjdzie trochę gorzej osprzętowo niż analogiczny 26".

Odnośnie Light SE - w Polsce kupisz go taniej niż na tej niemieckiej stronce. Zerknij na ofertę firmy Activa Sport, mają spory wybór i często rabaty na starsze modele. Ten konkretny model wychodzi ~1000 zł taniej.

Napisano

Sorry za te błędy .

Właśnie bym wolał kupić coś z ramą aluminiową , ale ciężko znaleźć używany rower w dobrym rozmiarze i wyposażeniem jaki sie chce .

Szukam Treka 8500 , 8000 lub Cube reaction . Ale rozglądam sie na allegro od dłuższego czasu i nic nie moge znaleźć .

A tego Haibike Light Se znalazlem w dobrej cenie ok. 3kola i to chyba okazja , pasuej mi geometria i osprzet .

Tylko ja szukam roweru na lata bo osprzęt moge ew. wymienića rame chce prawie na zawsze .

I troche lipa jak piszesz o tym amortyzatorze ;/

Napisano

Zgadzam się z opinią którą wyraził durnykot, szukasz złego roweru. Zarówno Trek jak i Cube nie są najlepsze do śmigania głównie po asfalcie, pierwszego miałem drugiego mam.Zdecydowanie poszukaj sobie jakiegoś fajnego Cross-a.

Napisano

Nie , ja trenuej z kolegami ktorzy wszyscy maja MTB co prawda duzo jezdzimy po asfalcie ,

ale najwieksza frajda jest po gorach i bez tego moja jazda na roerze nie mialaby sesu .

Nie wiem czy kupic tego Haibike ze wzgledu na rame i teraz na amortyzator ktory moze podeman slabo chodzic .

Albo go kupie albo bede caly czas szukał jakiegos używanego Treka 8000 , 8500 lub Cube reaction na allegro do kwoty max 3500zł

Napisano
ale najwieksza frajda jest po gorach i bez tego moja jazda na roerze nie mialaby sesu .

Ale po górach asfaltem czy górami ?

i w mniejszym stopniu do lasu ,szutrow , gorek itp

Kup lepiej tego crossa i nie wymyślaj ;)

Napisano

Tego Haibiek nie biore , ze względu głównie na rame m która jest podobna slaba i ludzie ich nie polecaja

i amortyzator Manitou , ktory tez jest tragedia , tak doradzil mi kolega troche bardziej zaawansowany .

Szuakm czegos na allegre jakiegos Treka albo Cube reaction .

• Mod Team
Napisano

Widać Kolega Trochę Bardziej Zaawansowany się zna.....

W kwestii amorka- stwierdził to na podstawie własnych doświadczeń ?

Podaj źródło negatywnych informacji o ramach Haibike- z chęcią poczytam.

Napisano

Nie mam konkretnych info. , kolega mi powiedzial ze sa slabe te ramy Haibike...

A co do amorka to mowil ze manitou to nie amory .

Napisano

To powiedz koledze żeby się przesiadł na Wigry a normalnymi rowerami się nie zajmował. Manitou to amor jak każdy inny są lepsze i gorsze modele. Co do ram to sam nie miałem styczności ale jest o nich dużo dobrych opinii.

• Mod Team
Napisano

Nie mam konkretnych info. , kolega mi powiedzial ze sa slabe te ramy Haibike...

A co do amorka to mowil ze manitou to nie amory .

Szacun dla Kolegi. Widać zna się.....

Sugeruję,żebyś w temacie rowerowym zmienił źródło informacji na bardziej wiarygodne.

Napisano

Szacun dla Kolegi. Widać zna się.....

Sugeruję,żebyś w temacie rowerowym zmienił źródło informacji na bardziej wiarygodne.

Też tak sądzę. Może 4 miesiące to nie jakoś wiele ... ale ja nie doszukuję się wad w mojej ramie.

Skoro już koniecznie mtb, to ja bym Ci proponował coś na kołach 29". Haibike też ma takie w kolekcji, choć ich nazewnictwo może zniechęcać ;)

Właśnie nazewnictwo, niektórych modeli HAIBIKE jest fajne :)

Między innymi dlatego postawiłem na GREED'a :woot:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...