rradek5 Napisano 23 Czerwca 2012 Napisano 23 Czerwca 2012 Witam Mam zamiar kupic rower Haibike Light Se . Co mozecie o nim powiedziec , rame ma karbonowa , lekka , inne podzespoly wmiare . Obawiam sie tylko ramy i amortyzatora Manitou Minute Expert. Nigdy nie mialem doczynienia z manitou , zawsze uzywalem RS reba lub tora . Mam 16 lat i waze malo bo 62kg , wiec z karnbonowa rama chybanie powinno byc problemow . Bede ja uzywal do jezdzenia glownie po szosie i w mniejszym stopniu do lasu ,szutrow , gorek itp . Szukam roweru na kilka lat i niechcialbym zeby rama mi pekla lub cos . Co myslicie o tej ramie i o amortyzatorze ? Chodzi mi o rower w takiej kombinacji Haibike - Haibike Hai Light SE carbon | Fietsplaza Z gory thx . Naprawde nik nie jest w stanie mi pomuc pomóc ? Chodzi mi glownei o opinie ram karbonowych . Zeby mi nie pekla po 2 latach itp
Mod Team durnykot Napisano 24 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 24 Czerwca 2012 Po pierwsze- w języku polskim występują tzw. znaki diakrytyczne- czyli literki a,e,z,o,s i jeszcze kilka innych muszą mieć od czasu do czasu takie ogonki...... Do rzeczy- Manitou Minute Expert to amortyzator ze sprężyną stalową i asystę powietrzną ( dawny Drake) i pod Twoją wagę może mieć za twardą sprężynę. W praktyce znaczy to tyle ,ze amorek może mieć ograniczoną czułość na małe i średnie nierówności. Rama karbonowa przy Twojej wadze nie pęknie- chyba że się do tego przyłożysz. Bede ja uzywal do jezdzenia glownie po szosie i w mniejszym stopniu do lasu ,szutrow , gorek itp . Do takiego jeżdżenia jest Ci potrzebna rama karbonowa? Rozważ kupno roweru crossowego- kupno górala trochę mija się z celem.
c1ach Napisano 24 Czerwca 2012 Napisano 24 Czerwca 2012 Bo w mentalności przeciętnego Polaka utarło się, że rower = "góral". Skoro już koniecznie mtb, to ja bym Ci proponował coś na kołach 29". Haibike też ma takie w kolekcji, choć ich nazewnictwo może zniechęcać Z tym że wyjdzie trochę gorzej osprzętowo niż analogiczny 26". Odnośnie Light SE - w Polsce kupisz go taniej niż na tej niemieckiej stronce. Zerknij na ofertę firmy Activa Sport, mają spory wybór i często rabaty na starsze modele. Ten konkretny model wychodzi ~1000 zł taniej.
rradek5 Napisano 24 Czerwca 2012 Autor Napisano 24 Czerwca 2012 Sorry za te błędy . Właśnie bym wolał kupić coś z ramą aluminiową , ale ciężko znaleźć używany rower w dobrym rozmiarze i wyposażeniem jaki sie chce . Szukam Treka 8500 , 8000 lub Cube reaction . Ale rozglądam sie na allegro od dłuższego czasu i nic nie moge znaleźć . A tego Haibike Light Se znalazlem w dobrej cenie ok. 3kola i to chyba okazja , pasuej mi geometria i osprzet . Tylko ja szukam roweru na lata bo osprzęt moge ew. wymienića rame chce prawie na zawsze . I troche lipa jak piszesz o tym amortyzatorze ;/
kadargo Napisano 24 Czerwca 2012 Napisano 24 Czerwca 2012 Zgadzam się z opinią którą wyraził durnykot, szukasz złego roweru. Zarówno Trek jak i Cube nie są najlepsze do śmigania głównie po asfalcie, pierwszego miałem drugiego mam.Zdecydowanie poszukaj sobie jakiegoś fajnego Cross-a.
rradek5 Napisano 24 Czerwca 2012 Autor Napisano 24 Czerwca 2012 Nie , ja trenuej z kolegami ktorzy wszyscy maja MTB co prawda duzo jezdzimy po asfalcie , ale najwieksza frajda jest po gorach i bez tego moja jazda na roerze nie mialaby sesu . Nie wiem czy kupic tego Haibike ze wzgledu na rame i teraz na amortyzator ktory moze podeman slabo chodzic . Albo go kupie albo bede caly czas szukał jakiegos używanego Treka 8000 , 8500 lub Cube reaction na allegro do kwoty max 3500zł
Mod Team durnykot Napisano 24 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 24 Czerwca 2012 Proszzzzz Nowy, z dobrym osprzętem, dobrą ramą http://bikecenter.pl/index.php?p2366,radon-zr-team-6-0-fs
Rulez Napisano 24 Czerwca 2012 Napisano 24 Czerwca 2012 ale najwieksza frajda jest po gorach i bez tego moja jazda na roerze nie mialaby sesu . Ale po górach asfaltem czy górami ? i w mniejszym stopniu do lasu ,szutrow , gorek itp Kup lepiej tego crossa i nie wymyślaj
rradek5 Napisano 24 Czerwca 2012 Autor Napisano 24 Czerwca 2012 Tego Haibiek nie biore , ze względu głównie na rame m która jest podobna slaba i ludzie ich nie polecaja i amortyzator Manitou , ktory tez jest tragedia , tak doradzil mi kolega troche bardziej zaawansowany . Szuakm czegos na allegre jakiegos Treka albo Cube reaction .
Mod Team durnykot Napisano 25 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 25 Czerwca 2012 Widać Kolega Trochę Bardziej Zaawansowany się zna..... W kwestii amorka- stwierdził to na podstawie własnych doświadczeń ? Podaj źródło negatywnych informacji o ramach Haibike- z chęcią poczytam.
rradek5 Napisano 25 Czerwca 2012 Autor Napisano 25 Czerwca 2012 Nie mam konkretnych info. , kolega mi powiedzial ze sa slabe te ramy Haibike... A co do amorka to mowil ze manitou to nie amory .
kadargo Napisano 25 Czerwca 2012 Napisano 25 Czerwca 2012 To powiedz koledze żeby się przesiadł na Wigry a normalnymi rowerami się nie zajmował. Manitou to amor jak każdy inny są lepsze i gorsze modele. Co do ram to sam nie miałem styczności ale jest o nich dużo dobrych opinii.
Mod Team durnykot Napisano 25 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 25 Czerwca 2012 Nie mam konkretnych info. , kolega mi powiedzial ze sa slabe te ramy Haibike... A co do amorka to mowil ze manitou to nie amory . Szacun dla Kolegi. Widać zna się..... Sugeruję,żebyś w temacie rowerowym zmienił źródło informacji na bardziej wiarygodne.
Fludi Napisano 27 Czerwca 2012 Napisano 27 Czerwca 2012 Szacun dla Kolegi. Widać zna się..... Sugeruję,żebyś w temacie rowerowym zmienił źródło informacji na bardziej wiarygodne. Też tak sądzę. Może 4 miesiące to nie jakoś wiele ... ale ja nie doszukuję się wad w mojej ramie. Skoro już koniecznie mtb, to ja bym Ci proponował coś na kołach 29". Haibike też ma takie w kolekcji, choć ich nazewnictwo może zniechęcać Właśnie nazewnictwo, niektórych modeli HAIBIKE jest fajne Między innymi dlatego postawiłem na GREED'a
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.