Skocz do zawartości

[Koła]Romet Sport

zedzik82

Rekomendowane odpowiedzi

witam

na garażu mam zapomnianą kolarke romet sport w sumie jest kompletna ale chciałbym wymienic w niej koła na nowe - najlpiej stożkowe ,bo te obecne stalowe są krzywe no i pewnie swoje ważą.

Jeśli można prosiłbym o jakies propozycje najlepiej z allegro itp , chętnie również kompletne koła z oponami .

Zastanawiam sie też czy jest sens robić z tego rometa ostre koło ? :)

• Mod Team

Tak jak napisał grzegosz. Ja u siebie zamontowałem kola 28" i o ile oryginalny hamulec sięga ramionami bez problemu, tak jakiś nowszy zamiennik już ma z tym problem i klocek szoruje lekko po obręczy. Wydaje mi się, że zrobienie z niego ostrego koła jest lepszy pomysłem, bo unikasz klopotów z tymi hamulcami. Specem jednak od tego nie jestem, żeby się wymądrzać. Jeszcze ktoś tu wpadnie i powie ze kąty są beznadziejne jak na ostre ;) (gdybam)

dzięki wielkie:) - w takim razie zamówie jakieś koła z rantem ,hamulce są tam jeszcze oryginalne ale czy zostaną to sie okaże . Szkoda żeby romecik się zmarnował więc postaram sie go "zrobic"

jeśli macie jakies sugestie to chętnie przeczytam bo niemiałem nigdy doczynienia z ostrym ani też szosą :)

oryginalne hamulce słabo łapią, ale raczej trudno o lepszy zamiennik. na allegro możesz poszukać np. jakiś niesymetrycznych weinmnnów z dużym zasięgiem, może trochę by to poprawiło sprawę. Są jeszcze tektro r559, ale strasznie drogie, no i osobiście nie sprawdzałem, czy zasięg będzie w sam raz. ;)

zaciski niby lżejsze, jak pod szosę wystarczą. ale nakrętki nie zaszkodzą, sam mam teraz. nie widziałem nic konkretnego na chwilę obecną, jeszcze przejrzę w wolnej chwili może. choć wygodniej by było, gdybyś powrzucał tu linki tego, co Ci się podoba, a my powiemy czy warto. ;)

jak Ci się podoba-możesz brać, uważam że bez sensu jest ładowanie ciężkich stożków, ale niektórzy to lubią i nie narzekają. tylko nie wiem, czy jest sens kupować to na piaście, która po jednej stronie ma opcję ostrego koła. Aczkolwiek może kiedyś będziesz chciał sobie zrobić ze swojego sporta ostre, to nie będziesz musiał kombinować. ;) ceny nie są zaporowo wysokie jak za nowe koła, więc może warto.

komplet przód - tył kompletne koła najlepiej z oponami ,tylne z zębatką ,gotowe do założenia

do około 300zl jako ,że mam swoje MTB na którym śmigam i niewiem czy ostre mi przypadnie do gustu :) jeszcze będę musiał kupić łańcuch i siodełko . Odnośnie łańcucha - jaki polecacie na oryginalne korby z Romet Sport?

Właśnie prawie skończyłem składać ostre i z tyłu mam to co podawałeś Swift Arriv gotowe z allegro, może i ładnie wygląda, ale rzeczywiście dość ciężkie koło, z przodu to z drugiego linka Accent Roadrunner trochę niższy stożek i już lepiej z wagą także własnie z nowych polecam ten komplecik co marian600 Ci proponował i w cenie się zmieścisz

Odnośnie łańcucha

Tu się chyba taki za kilkanaście złotych z rowerowego z tym nie pogryzie.

A co do kół no to chyba najlepszą opcją dla Ciebie będzie ten komplet co ja Ci już podawałem, do tego jakieś CST czy inne Kendy na początek a jak się wkręcisz to zobaczysz ile wydasz na rower :>

• 2 tygodnie później...

komplet przód - tył kompletne koła najlepiej z oponami ,tylne z zębatką ,gotowe do założenia

do około 300zl jako ,że mam swoje MTB na którym śmigam i niewiem czy ostre mi przypadnie do gustu :) jeszcze będę musiał kupić łańcuch i siodełko . Odnośnie łańcucha - jaki polecacie na oryginalne korby z Romet Sport?

Też konwertuję mojego rometa (docelowo na singla) i powiem Ci szczerze, że ta oryginalna korba jest średnia no i oczywiście troszkę waży. Jeśli waga jest dla Ciebie istotna (a przy ostrym, które ma być założenia dość dynamiczne, pewnie jest :P) warto pomyśleć o lżejszej korbie. Osobiście kupiłem 600-kę Shimano i jestem zadowolony.

Cały czas mam jednak problem z hamulcami, bo te oryginalne od Sporta są delikatnie mówiąc beznadziejne :). Zastanawiałem się nad Tektro, jednak obawiam się z jednej strony, że zasięg będzie zbyt mały i z drugiej, że będę musiał kombinować z nawiercaniem widelca pod nakrętkę. Gdybyś namierzył jakieś hamulce, które będą pasować, daj znać.

W moim romecie jedna z obręczy (stalowych 27'') jest nieznacznie wygięta (rafka odchodzi na zewnątrz).

Czy da się to jakoś uratować, czy przeznaczyć na złom?

Przed chwilą robiłem porządek w piwnicy. Mam dwa kółka od mojego Sporta. Jeśli Twoje nadają się na śmietnik, to mogę odstąpić moje. Nie wiem czy są czy są 100% sprawne, bo od razu kupiłem używki na obręczach Mavica 28''.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...