zedzik82 Napisano 23 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2012 witam na garażu mam zapomnianą kolarke romet sport w sumie jest kompletna ale chciałbym wymienic w niej koła na nowe - najlpiej stożkowe ,bo te obecne stalowe są krzywe no i pewnie swoje ważą. Jeśli można prosiłbym o jakies propozycje najlepiej z allegro itp , chętnie również kompletne koła z oponami . Zastanawiam sie też czy jest sens robić z tego rometa ostre koło ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegosz Napisano 23 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2012 w romecie sport są koła 27"(630), większe od 28 (622). Koła 28 oczywiście zamontujesz, ale musisz mieć hamulce z dużym zasięgiem (oryginalne działają). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 23 Czerwca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2012 Tak jak napisał grzegosz. Ja u siebie zamontowałem kola 28" i o ile oryginalny hamulec sięga ramionami bez problemu, tak jakiś nowszy zamiennik już ma z tym problem i klocek szoruje lekko po obręczy. Wydaje mi się, że zrobienie z niego ostrego koła jest lepszy pomysłem, bo unikasz klopotów z tymi hamulcami. Specem jednak od tego nie jestem, żeby się wymądrzać. Jeszcze ktoś tu wpadnie i powie ze kąty są beznadziejne jak na ostre (gdybam) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegosz Napisano 23 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2012 ja jeździłem na torowym romecie super, ale miałem inne plany więc tamta rama poszła w świat, a ostre będę robił właśnie na sporcie ale póki co też mam w nim koła 28 i ori hamulce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zedzik82 Napisano 23 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2012 dzięki wielkie:) - w takim razie zamówie jakieś koła z rantem ,hamulce są tam jeszcze oryginalne ale czy zostaną to sie okaże . Szkoda żeby romecik się zmarnował więc postaram sie go "zrobic" jeśli macie jakies sugestie to chętnie przeczytam bo niemiałem nigdy doczynienia z ostrym ani też szosą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegosz Napisano 23 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2012 oryginalne hamulce słabo łapią, ale raczej trudno o lepszy zamiennik. na allegro możesz poszukać np. jakiś niesymetrycznych weinmnnów z dużym zasięgiem, może trochę by to poprawiło sprawę. Są jeszcze tektro r559, ale strasznie drogie, no i osobiście nie sprawdzałem, czy zasięg będzie w sam raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zedzik82 Napisano 23 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2012 hamulce mogą poczekać poleć jakies koła najlepiej komplet kół ,już z zębatką - lepiej zaciski czy nakrętki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegosz Napisano 23 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2012 zaciski niby lżejsze, jak pod szosę wystarczą. ale nakrętki nie zaszkodzą, sam mam teraz. nie widziałem nic konkretnego na chwilę obecną, jeszcze przejrzę w wolnej chwili może. choć wygodniej by było, gdybyś powrzucał tu linki tego, co Ci się podoba, a my powiemy czy warto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zedzik82 Napisano 24 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2012 coś takiego na przykład http://allegro.pl/kpl-kol-roadrunner-joytech-torowe-ostre-czarne-i2417626677.html lub coś innego z oferty tego sprzedającego ,bo "ma tego troche " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nieborak Napisano 24 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2012 W moim sporcie chciałem zamontować CLB z dużym zasięgiem ale jednak wymieniłem widelec i dałem tylko przedni. Jakby co to mam je na zbyciu. Koła może jakieś używane pod wolnobieg? Ewentualnie pod kasetę + reduktor jeśli chciałbyś tylko singla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zedzik82 Napisano 24 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2012 koła najchętniej wysokie ,stożkowe - takie mi sie podobają takie kółka będą dobre ? http://allegro.pl/kolo-tyl-28-szosa-szosowe-ostre-kolo-fix-single-i2441617206.html http://allegro.pl/kolo-przod-28-joytech-stozkowe-i2414025287.html ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegosz Napisano 24 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2012 jak Ci się podoba-możesz brać, uważam że bez sensu jest ładowanie ciężkich stożków, ale niektórzy to lubią i nie narzekają. tylko nie wiem, czy jest sens kupować to na piaście, która po jednej stronie ma opcję ostrego koła. Aczkolwiek może kiedyś będziesz chciał sobie zrobić ze swojego sporta ostre, to nie będziesz musiał kombinować. ceny nie są zaporowo wysokie jak za nowe koła, więc może warto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marian600 Napisano 25 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 Z tych co podałeś to możesz kupić te . A i tak te piasty są pod wolnobieg jednorzędowy więc jeżeli będziesz chciał koło do szosy to z tyłu musisz dać nową piastę. Wniosek jest taki, że nie opłaca się tego kupować, przód bierz gotowy a tył sam składaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zedzik82 Napisano 28 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 a co sądzicie o takich kołach? http://allegro.pl/szosa-ostre-kolo-swift-700c-cnspoke-opaski-i2446376640.html zdecydowałem ,że zrobię ostre /single speeda z tego rometa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marian600 Napisano 28 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 Jeżeli ostre albo single to bez problemu możesz brać któryś z tych kompletów, ale te swifty są dość ciężkie. Jesteś pewny, że dla wyglądu chcesz zwiększać masę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zedzik82 Napisano 29 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 to poleć jakis komplet może być używany najlpiej z oponami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marian600 Napisano 29 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 A jaki masz budżet? No i pytanie czy chcesz się bawić w składanie czy tylko w grę wchodzą komplety? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zedzik82 Napisano 29 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 komplet przód - tył kompletne koła najlepiej z oponami ,tylne z zębatką ,gotowe do założenia do około 300zl jako ,że mam swoje MTB na którym śmigam i niewiem czy ostre mi przypadnie do gustu jeszcze będę musiał kupić łańcuch i siodełko . Odnośnie łańcucha - jaki polecacie na oryginalne korby z Romet Sport? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gsm00 Napisano 29 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 Właśnie prawie skończyłem składać ostre i z tyłu mam to co podawałeś Swift Arriv gotowe z allegro, może i ładnie wygląda, ale rzeczywiście dość ciężkie koło, z przodu to z drugiego linka Accent Roadrunner trochę niższy stożek i już lepiej z wagą także własnie z nowych polecam ten komplecik co marian600 Ci proponował i w cenie się zmieścisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marian600 Napisano 29 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 Odnośnie łańcucha Tu się chyba taki za kilkanaście złotych z rowerowego z tym nie pogryzie. A co do kół no to chyba najlepszą opcją dla Ciebie będzie ten komplet co ja Ci już podawałem, do tego jakieś CST czy inne Kendy na początek a jak się wkręcisz to zobaczysz ile wydasz na rower :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Uras Napisano 9 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 komplet przód - tył kompletne koła najlepiej z oponami ,tylne z zębatką ,gotowe do założenia do około 300zl jako ,że mam swoje MTB na którym śmigam i niewiem czy ostre mi przypadnie do gustu jeszcze będę musiał kupić łańcuch i siodełko . Odnośnie łańcucha - jaki polecacie na oryginalne korby z Romet Sport? Też konwertuję mojego rometa (docelowo na singla) i powiem Ci szczerze, że ta oryginalna korba jest średnia no i oczywiście troszkę waży. Jeśli waga jest dla Ciebie istotna (a przy ostrym, które ma być założenia dość dynamiczne, pewnie jest ) warto pomyśleć o lżejszej korbie. Osobiście kupiłem 600-kę Shimano i jestem zadowolony. Cały czas mam jednak problem z hamulcami, bo te oryginalne od Sporta są delikatnie mówiąc beznadziejne . Zastanawiałem się nad Tektro, jednak obawiam się z jednej strony, że zasięg będzie zbyt mały i z drugiej, że będę musiał kombinować z nawiercaniem widelca pod nakrętkę. Gdybyś namierzył jakieś hamulce, które będą pasować, daj znać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nieborak Napisano 9 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 W moim sporcie chciałem zamontować CLB z dużym zasięgiem ale jednak wymieniłem widelec i dałem tylko przedni. Jakby co to mam je na zbyciu. Tutaj je widać http://picasaweb.google.com/101286877446328121567/RometSportSS#5743872640798250818 jakby co to PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kresowiak Napisano 11 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 W moim romecie jedna z obręczy (stalowych 27'') jest nieznacznie wygięta (rafka odchodzi na zewnątrz). Czy da się to jakoś uratować, czy przeznaczyć na złom? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marian600 Napisano 11 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 Daj foto to się zobaczy czy da się z tym coś zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Uras Napisano 11 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 W moim romecie jedna z obręczy (stalowych 27'') jest nieznacznie wygięta (rafka odchodzi na zewnątrz). Czy da się to jakoś uratować, czy przeznaczyć na złom? Przed chwilą robiłem porządek w piwnicy. Mam dwa kółka od mojego Sporta. Jeśli Twoje nadają się na śmietnik, to mogę odstąpić moje. Nie wiem czy są czy są 100% sprawne, bo od razu kupiłem używki na obręczach Mavica 28''. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.