Skocz do zawartości

[Amortyzator] Dirt Jump

Rekomendowane odpowiedzi

Więc jak w temacie szukam amortyzator do dirt jumpu .

Nie chce na początek jakiegos szalenstwa , wystarczy mi 100 mm skoku i żeby był wytrzymały , nie chce zeby pekl czy zlapal luzy po jakichs wiekszych nie udanych skokach .

Sporo czytalem i obserwowalem ale jezeli chodzi o amortyzatory typowo pod skoki to nie znalazlem zbyt wiele

Początkowo zastanawialem sie nad DURO ale wszyscy odradzaja , mowia ze lapia luzy i takie tam , chociaz rzekomo przeznaczeniem tego amortyzatora jset DIRT JUMP

http://allegro.pl/1-1-8-amortyzator-sr-suntour-duro-djd-czarny-i2401302736.html

Wiec znalazlem tez Marzocchi i ten wydaje sie byc odpowiedni , rowniez do dirt jumpu , firma dobra ,

http://allegro.pl/okazja-nowy-marzocchi-dirt-dj-2012-duro-z1-44-i2422912905.html

W sumie jeżeli nie znajde nic innego odpowiedniego , to jestem zdecydowany zakupic wlasnie ten model . Wiec prosze albo o wasze opinie na temat tego amortyzatora albo o jakies alternatywy .

Dodam jeszcze że planuje wydac do 500 zl jezeli znajdzie sie jakas dobra okazja to góra te 700 zł .

Koła dopiero w planie , Pewnie pytasz gdyż chodzi o ten rodzaj mocowania : http://allegro.pl/ma...2380286641.html - amor tylko dla przykladu chodzi mi o same mocowanie

i zwiazku z tym kolejne pytanie , jakie sa koszta piasty pod taka ośke . Czy jest to znacznie droższa sprawa niż zwykła piasta ?

Szukaj jakiejś używki w porządnym stanie a nie nowego amortyzatora, za takie pieniądze dostaniesz jak się postarasz bardzo dobrą używkę , albo nowy ale słaby amor, moim zdaniem wybór jest prosty.

Zgadzam sie z Tobą absolutnie , aczkolwiek jak szukac używki kiedy jestem kompletnie nie w temacie .

Mowicie zebym szukal uzywki ale kompletnie nie wiem jakiej , podajcie mi jakies przykladowe amortyzatory ktorych szukac i wtedy bede szukal do utraty tchu ;P

a ten DURO to naprawde taki badziew ?

Sam spójrz, jak wyglądają nowe DJ: klik W tym z Allegro jedynie naklejki wyglądają jak z DJ2 2012. Ale kształt korony czy boostera jest kompletnie inny. Dodatkowo, mocowanie przewodu hamulcowego z tyłu, jak w starszych Suntourach. Sam regulator naprężenia też od Suntoura, i to taki jak w najtańszych modelach.Także pytanie, co tam w środku siedzi? Ja bym nie ryzykował.

Nom fakt wygladaja jak 2 zupelnie inne amortyzatory xD

To powiedz mi kolego czym sie kierowac szukajac używki i moze jakies okreslone modele co ? Bo naprawde jestem amatorem niestety co do skilla i co do znajomosci czesci tez , jedyne co mnie wiazalo z dirtem poki co to to że na swoim rowerze coś tam amatorsko skakałem .

Z używanymi widelcami zawsze jest jeden problem. Nie wiadomo jak wygląda środek. Niestety to często kupowanie kota w worku. Możesz rozejrzeć się za:

- starszymi Marzocchi DJ (poza rocznikami 2008 i 2009), Drop Off o skoku 100mm.

- Rock Shox Pike (choć to raczej nie te pieniądze), Tora (tania i niezniszczalna).

- Manitou Stance Static (chóć nie wiem po ile teraz chodzi).

Nie wiem jak z nowymi Duro, słaba opinia ogólnie o modelu pochodzi sprzed wielu lat. Tamte egzemplarze szybko łapały luzy, pękały. Tu by trzeba było popytać ludzi "siedzących w temacie".

Ten Marcok co podałeś na początku to jest jakaś OEM'owa lipa, tam chyba jest elastomer w środku, bo ma pokrętło jak mój stary MZ Comp.

Pike to nie jest widelec do dirtu i streetu! To amorek szlakowy, do All Mountain.

To samo RS Tora, to raczej jest wideł do XC. Masz koleś pojęcie...

Co do mocowania kupuj zaraz na QR 20, bo taki widelec i koło jest o wiele mocniejsze i sztywniejsze.

http://allegro.pl/ma...2438134292.html Bardzo fajny Drop-Off ale ma 150mm skoku, czyli o wiele za dużo.

A tak to póki co nie ma nic fajnego, chyba, że na zwykłą ośkę.

Tyle, że Pike był wykorzystywany w tak wielu dyscyplinach, że nawet producent się dziwił.

Dirtówka z Torą (czy nawet Reconem, choć te rzadziej, raczej w funbike) to nie jakiś egzotyczny widok. Więc proszę, bez przesady.

Zgadzam się natomiast z tym, że oś 20mm by się przydała.

Pytałem apropo tej osi , czy koszt piasty pod taką oś jest dużo większy ??

stpman na zwykłą ośkę może byc tez , byleby byl wytrzymaly wmiare .

Zapomnialem dodac na poczatku też że nie musi to byc jakies megaszalenstwo jeżeli chodzi o jakosc , chcialbym zeby amortyzator wytrzymal z 1-2 oporowe sezony a pozniej powoli bede przeksztalcal rower w coraz lepszy .

Dzieki za wasze wypowiedzi , doceniam poswiecony czas .

Tyle, że Pike był wykorzystywany w tak wielu dyscyplinach, że nawet producent się dziwił. Dirtówka z Torą (czy nawet Reconem, choć te rzadziej, raczej w funbike) to nie jakiś egzotyczny widok. Więc proszę, bez przesady.

To, że ktoś używa widelca niezgodnie z przeznaczeniem oznacza, że takie jest jego przeznaczenie. Ludzie na XCR w dircie jeździli to już znaczy, że to wideł do dirtu? Bo tak wynika z Twojego rozumowania.

Lepiej kupić raz a dobrze. Koszt piasty na QR20 to około 130zł, zwykłą kompatybilną kupisz za 20zł:) Ale za dobrą trzeba dać te 90zł.

Pytanie czy chcesz hamulec tarczowy z przodu, bo jeśli nie to piasta na QR20 będzie tańsza.

Moim zdaniem Pike spisuje się niebiańsko w dircie i streecie, kumpel ma i śmiga na nim i sprawuje się nienagannie, BH to samo się jakby robi, ale to w sumie zasługa całego roweru , choć amor i tak bierze w tym duży udział.A co do Ciebie jegomość, to może być to coś takiego Allegro lub w ostateczności Allegro. Poluj , przeglądaj fora rowerowe, przeszukuj Allegro no i szukaj amortyzatorów dobrych firm typu Marzocchi i Rock Shox , tylko patrz aby były przeznaczone do dirtu czy streetu ( specyfikacje i przeznaczenie znajdziesz z pewnością w necie)

Hmm chce zlozyc wytrzymaly rower wiec mysle ze moge sie szarpnac na amorek pod oś QR20 , na koła tez chce trochę zainwestowac także jakoś przeżyje :P Jeżeli chodzi o hamulec to w planach jest oczywiscie tarczowy na przód

Ten który podałes :

http://allegro.pl/marzocchi-dirt-jumper-i-2009-100mm-qr20-prawie-new-i2440130995.html

Wydaje mi się naprawde ciekawy i zastanawiam się nad zakupem . Warto ? ?

no jeżeli chodzi o ten model dirt jumpera to byś się powstrzymał bo facet pisze że w wcześniejszych goleniach było mikro pęknięcie to kto wie czy nie stało się coś z resztą ale jak byś znalazł jakiegoś dirt jumpera I to by było super bo to dobry amor. Ale co do tego rock shox pike'a to też możesz go szukać ja jeździłem na taki całe dwa sezony i był naprawdę dobry, kumpel teraz na nim jeździ kolejny i po za wymianami oleju i raz wymianą uszczelek to nic się nie dzieje i nie trzeba inwestować kasy.

moja propozycja to jak na razie rock shox argyle http://allegro.pl/rock-shox-argyle-409-i2441827436.html

Facet pisze że niby wszystko okej tylko nie wiadomo jak z tymi korkami no i zależy czy masz już ramę i czy Ci podpasuje sterówka bo 16cm to dość mało

Nieee spoko moge poczekac , chodze do roboty że tak powiem i powoli kulam ten hajs :P

na razie 820zł uzbierane , wiec poki co jest na ramke :D

No cóż będe szukał okazji jak mowicie , a teraz trasa samochodem Bydgoszcz-Szczecin , trza charowac na maszyne :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...