jegomosc991 Napisano 23 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2012 Więc jak w temacie szukam amortyzator do dirt jumpu . Nie chce na początek jakiegos szalenstwa , wystarczy mi 100 mm skoku i żeby był wytrzymały , nie chce zeby pekl czy zlapal luzy po jakichs wiekszych nie udanych skokach . Sporo czytalem i obserwowalem ale jezeli chodzi o amortyzatory typowo pod skoki to nie znalazlem zbyt wiele Początkowo zastanawialem sie nad DURO ale wszyscy odradzaja , mowia ze lapia luzy i takie tam , chociaz rzekomo przeznaczeniem tego amortyzatora jset DIRT JUMP http://allegro.pl/1-1-8-amortyzator-sr-suntour-duro-djd-czarny-i2401302736.html Wiec znalazlem tez Marzocchi i ten wydaje sie byc odpowiedni , rowniez do dirt jumpu , firma dobra , http://allegro.pl/okazja-nowy-marzocchi-dirt-dj-2012-duro-z1-44-i2422912905.html W sumie jeżeli nie znajde nic innego odpowiedniego , to jestem zdecydowany zakupic wlasnie ten model . Wiec prosze albo o wasze opinie na temat tego amortyzatora albo o jakies alternatywy . Dodam jeszcze że planuje wydac do 500 zl jezeli znajdzie sie jakas dobra okazja to góra te 700 zł . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stpman Napisano 23 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2012 Warto byś napisał jakie masz koło, albo raczej piastę. Wtedy coś poradzimy:) Jedyne sensowne widelce do RS Argyle lub Marzocchi Dirt Jumper. Jest jeszcze Manitou Circus, ale nie widziałem to się nie wypowiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jegomosc991 Napisano 23 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2012 Koła dopiero w planie , Pewnie pytasz gdyż chodzi o ten rodzaj mocowania : http://allegro.pl/ma...2380286641.html - amor tylko dla przykladu chodzi mi o same mocowanie i zwiazku z tym kolejne pytanie , jakie sa koszta piasty pod taka ośke . Czy jest to znacznie droższa sprawa niż zwykła piasta ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 23 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2012 Ja tylko tyle: klik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jegomosc991 Napisano 23 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2012 Ja tylko tyle: klik Pisalem gdzieś tam ze sie nie znam z wiazku z tym ta pomylka z Marcocchi 22 że niby do dirtu A mowisz sadzisz ze ten 2012 to jakiś przekręt może byc ? ? ? kurde im więcej się dowiaduje tym gorzej to wygląda .. xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihauok Napisano 23 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2012 Szukaj jakiejś używki w porządnym stanie a nie nowego amortyzatora, za takie pieniądze dostaniesz jak się postarasz bardzo dobrą używkę , albo nowy ale słaby amor, moim zdaniem wybór jest prosty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jegomosc991 Napisano 23 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2012 Szukaj jakiejś używki w porządnym stanie a nie nowego amortyzatora, za takie pieniądze dostaniesz jak się postarasz bardzo dobrą używkę , albo nowy ale słaby amor, moim zdaniem wybór jest prosty. Zgadzam sie z Tobą absolutnie , aczkolwiek jak szukac używki kiedy jestem kompletnie nie w temacie . Mowicie zebym szukal uzywki ale kompletnie nie wiem jakiej , podajcie mi jakies przykladowe amortyzatory ktorych szukac i wtedy bede szukal do utraty tchu ;P a ten DURO to naprawde taki badziew ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 23 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2012 Sam spójrz, jak wyglądają nowe DJ: klik W tym z Allegro jedynie naklejki wyglądają jak z DJ2 2012. Ale kształt korony czy boostera jest kompletnie inny. Dodatkowo, mocowanie przewodu hamulcowego z tyłu, jak w starszych Suntourach. Sam regulator naprężenia też od Suntoura, i to taki jak w najtańszych modelach.Także pytanie, co tam w środku siedzi? Ja bym nie ryzykował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jegomosc991 Napisano 23 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2012 Nom fakt wygladaja jak 2 zupelnie inne amortyzatory xD To powiedz mi kolego czym sie kierowac szukajac używki i moze jakies okreslone modele co ? Bo naprawde jestem amatorem niestety co do skilla i co do znajomosci czesci tez , jedyne co mnie wiazalo z dirtem poki co to to że na swoim rowerze coś tam amatorsko skakałem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 23 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2012 Z używanymi widelcami zawsze jest jeden problem. Nie wiadomo jak wygląda środek. Niestety to często kupowanie kota w worku. Możesz rozejrzeć się za: - starszymi Marzocchi DJ (poza rocznikami 2008 i 2009), Drop Off o skoku 100mm. - Rock Shox Pike (choć to raczej nie te pieniądze), Tora (tania i niezniszczalna). - Manitou Stance Static (chóć nie wiem po ile teraz chodzi). Nie wiem jak z nowymi Duro, słaba opinia ogólnie o modelu pochodzi sprzed wielu lat. Tamte egzemplarze szybko łapały luzy, pękały. Tu by trzeba było popytać ludzi "siedzących w temacie". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stpman Napisano 23 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2012 Ten Marcok co podałeś na początku to jest jakaś OEM'owa lipa, tam chyba jest elastomer w środku, bo ma pokrętło jak mój stary MZ Comp. Pike to nie jest widelec do dirtu i streetu! To amorek szlakowy, do All Mountain. To samo RS Tora, to raczej jest wideł do XC. Masz koleś pojęcie... Co do mocowania kupuj zaraz na QR 20, bo taki widelec i koło jest o wiele mocniejsze i sztywniejsze. http://allegro.pl/ma...2438134292.html Bardzo fajny Drop-Off ale ma 150mm skoku, czyli o wiele za dużo. A tak to póki co nie ma nic fajnego, chyba, że na zwykłą ośkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 23 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2012 Tyle, że Pike był wykorzystywany w tak wielu dyscyplinach, że nawet producent się dziwił. Dirtówka z Torą (czy nawet Reconem, choć te rzadziej, raczej w funbike) to nie jakiś egzotyczny widok. Więc proszę, bez przesady. Zgadzam się natomiast z tym, że oś 20mm by się przydała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jegomosc991 Napisano 23 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2012 Pytałem apropo tej osi , czy koszt piasty pod taką oś jest dużo większy ?? stpman na zwykłą ośkę może byc tez , byleby byl wytrzymaly wmiare . Zapomnialem dodac na poczatku też że nie musi to byc jakies megaszalenstwo jeżeli chodzi o jakosc , chcialbym zeby amortyzator wytrzymal z 1-2 oporowe sezony a pozniej powoli bede przeksztalcal rower w coraz lepszy . Dzieki za wasze wypowiedzi , doceniam poswiecony czas . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stpman Napisano 23 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2012 Tyle, że Pike był wykorzystywany w tak wielu dyscyplinach, że nawet producent się dziwił. Dirtówka z Torą (czy nawet Reconem, choć te rzadziej, raczej w funbike) to nie jakiś egzotyczny widok. Więc proszę, bez przesady. To, że ktoś używa widelca niezgodnie z przeznaczeniem oznacza, że takie jest jego przeznaczenie. Ludzie na XCR w dircie jeździli to już znaczy, że to wideł do dirtu? Bo tak wynika z Twojego rozumowania. Lepiej kupić raz a dobrze. Koszt piasty na QR20 to około 130zł, zwykłą kompatybilną kupisz za 20zł Ale za dobrą trzeba dać te 90zł. Pytanie czy chcesz hamulec tarczowy z przodu, bo jeśli nie to piasta na QR20 będzie tańsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 23 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2012 To może troszkę inaczej, pełniej: "Tyle, że Pike był wykorzystywany w tak wielu dyscyplinach, że nawet producent się dziwił", że stworzył tak uniwersalny produkt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stpman Napisano 23 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2012 Ale to i tak nie oznacza, że nie lepiej kupić coś stricte do dirtu/streetu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihauok Napisano 24 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2012 Moim zdaniem Pike spisuje się niebiańsko w dircie i streecie, kumpel ma i śmiga na nim i sprawuje się nienagannie, BH to samo się jakby robi, ale to w sumie zasługa całego roweru , choć amor i tak bierze w tym duży udział.A co do Ciebie jegomość, to może być to coś takiego Allegro lub w ostateczności Allegro. Poluj , przeglądaj fora rowerowe, przeszukuj Allegro no i szukaj amortyzatorów dobrych firm typu Marzocchi i Rock Shox , tylko patrz aby były przeznaczone do dirtu czy streetu ( specyfikacje i przeznaczenie znajdziesz z pewnością w necie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jegomosc991 Napisano 24 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2012 Hmm chce zlozyc wytrzymaly rower wiec mysle ze moge sie szarpnac na amorek pod oś QR20 , na koła tez chce trochę zainwestowac także jakoś przeżyje Jeżeli chodzi o hamulec to w planach jest oczywiscie tarczowy na przód Ten który podałes : http://allegro.pl/marzocchi-dirt-jumper-i-2009-100mm-qr20-prawie-new-i2440130995.html Wydaje mi się naprawde ciekawy i zastanawiam się nad zakupem . Warto ? ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stpman Napisano 24 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2012 Amor bardzo dobry, ale byłbym ostrożny, bo to hybrydowy składak, ja bym tego nie polecał bo nie wiadomo co z tym będzie się działo. Także ewentualny zakup na własną odpowiedzialność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 24 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2012 Jak wcześniej napisałem, Marzocchi z lat 2008 i 2009 unikaj. Przenieśli wtedy produkcję na Tajwan, rocznik 2008 to najgorsze modele tego producenta, a 2009 też został z góry spisany na straty. Dopiero od 2010 podnieśli poziom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alacart Napisano 24 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2012 no jeżeli chodzi o ten model dirt jumpera to byś się powstrzymał bo facet pisze że w wcześniejszych goleniach było mikro pęknięcie to kto wie czy nie stało się coś z resztą ale jak byś znalazł jakiegoś dirt jumpera I to by było super bo to dobry amor. Ale co do tego rock shox pike'a to też możesz go szukać ja jeździłem na taki całe dwa sezony i był naprawdę dobry, kumpel teraz na nim jeździ kolejny i po za wymianami oleju i raz wymianą uszczelek to nic się nie dzieje i nie trzeba inwestować kasy. moja propozycja to jak na razie rock shox argyle http://allegro.pl/rock-shox-argyle-409-i2441827436.html Facet pisze że niby wszystko okej tylko nie wiadomo jak z tymi korkami no i zależy czy masz już ramę i czy Ci podpasuje sterówka bo 16cm to dość mało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jegomosc991 Napisano 25 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 a to ten ? : http://allegro.pl/amortyzator-marzocchi-dirt-jumper-3-dj3-dj-3-wawa-i2413780648.html http://allegro.pl/nowy-amortyzator-marzocchi-dirt-jumper-3-2010-i2437442428.html tylko zena zwykla ośke są Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stpman Napisano 25 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 Ten pierwszy to nówka z gwarancją. Tyle, że na zwykłą oś. Poczekaj aż coś się trafi, chyba że musisz go mieć teraz i już Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jegomosc991 Napisano 25 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 Nieee spoko moge poczekac , chodze do roboty że tak powiem i powoli kulam ten hajs na razie 820zł uzbierane , wiec poki co jest na ramke No cóż będe szukał okazji jak mowicie , a teraz trasa samochodem Bydgoszcz-Szczecin , trza charowac na maszyne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stpman Napisano 25 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 Jak się trafi coś fajnego to Ci dam znać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.