mansua Napisano 22 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 Witam. Niestety w poniedziałek miałem wypadek rowerowy (staranował mnie samochód na prostej drodze;]) , w wyniku którego skasowałem swój obecny rower, połamałem kask, i szczęśliwie tylko nieco się poobijałem i pożdzierałem ręce i nogi. JEŹDZIJCIE ZAWSZE W KASKU !!!! Mi uratował życie !! To co zostało z mojego roweru nie kwalifikuje się do naprawy - oba koła połamane, rama powgniatana i popękana, polamany amortyzator, urwane klamkomanetki = miazga. Zapadła decyzja o zakupie nowego roweru, jako że sezon zawodów w pełni, a rowery z poprzednich roczników jak na lekarstwo mam problem z wyborem roweru. ;/ Priorytetem dla mnie jest rama = dobra baza do rozbudowy i odpowiadająca mi geometria. Dzisiaj przymierzyłem się i przejechalem na. http://allegro.pl/merida-carbon-flx-race-d-przecena-kurier-gratis-i2413189454.html Rozmiar 20" jest dosłownie "ulany podemnie", wiec moze to być jakimś "wyznacznikiem = wskazówką" jaka geometria by mnie interesowała. Za Meridą przemawia Carbonowa rama o świetnej reputacji, krotka przejażdźka na niej zrobiła na mnie ogromnie pozytywne wrażenie = świetna pozycja, nie za agresywna (ścigam się na dystansach Giga więc pewien "kompromis" jest istotny" , do tego ta sztywność !!, noga sama "podaje" szczególnie na podjazdach. Jak pisalem wcześniej osprzęt jest niejako drugorzędną sprawą, (co miesiąc bendę rower znacznie ulepszał = osprzęt, odchudanie, na początek lepszy amor), a moim priorytetem jest kupienie calego roweru a nie samej ramy, żeby miec puki co na czym jeździć (najpliższy maraton 7 lipca ;/) . Niezbędnę minimum to - tarczowe hydrauliczne hample (bezpieczeństwo to podstawa). - przerzutki minimim Deore - cena 3500zł -/+ 300 - rower musi być nowy, chyba, że sprzedawca wystawi mi fakturę. Z tego co przeglądam internet Merida Carbon FLX wydaję się bardzo dobrym pomysłem na taki rower, ale chciał bym dokonać przemyślanego zakupu, więc licze na ciekawe propozycję. Mogą być rowery aluminniowe , o ile bedzie to lekkie i super sztywne alu. Mieszkam w okolicach Wa-wy, więc myślę że nie ma problemu z przymierzeniem się do każdej propozycji. Mam 184cm zrostu i długość nogi 88cm . Rowery 29" raczej odpadają, bo mam kilka komletów wysokiej klasy opon 26" na różne warunki ( w tym nowe kolce na zimę), a nie chcę wpędzać się w dodatkowe koszta.;/ Pozdrawiam i z góry dziękuję za fajne pomysły na projekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 23 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2012 Ale jakie ciekawe, skoro rama idealnie Ci pasuje a rower ma być do rozbudowy to czego chcesz szukać ? Skoro nie masz problemu z przymierzeniem, to przymierz się do innych rowerów a następnie podaj jakie ewentualnie inne rowery są w kręgu zainteresowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mansua Napisano 23 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2012 Ale jakie ciekawe, skoro rama idealnie Ci pasuje a rower ma być do rozbudowy to czego chcesz szukać ? Skoro nie masz problemu z przymierzeniem, to przymierz się do innych rowerów a następnie podaj jakie ewentualnie inne rowery są w kręgu zainteresowania. Dzięki za koment, rozumiem , że utwierdzasz mnie w wyborze ?? Chciałem się upewnić, czy może warto zwrócić uwagę na jakiś innym rower , nie orięntuję się za bardzo w mniej znanych i bardziej egzotycznych martkach, a nie jestem w stanie brać urlopu na szukanie roweru, wiec liczyłem na pomoc ze strony forumowiczów Czy przy mojej wadze (74-76kg) ta rama, posluży mi pare sezonów bez problemu ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 23 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2012 co tzn kilka sezonow...jedni uzytkuja rower tak, ze mimo dbania o sprzet niepeknieta rama po 2 latach to wyjatkowe szczescie, w tym czasie startuja ponad 50x i robia ponad 20tys km...a inni turlaja sie po szutrach i ciesza zyciem - dla takich najwiekszym wrogiem jest rdza i kurz teraz jezdze na rowerze z grupa deore i powiem ci, ze nie ma opcji, aby bez ciaglego wsciekania sie brac na tym udzial w maratonach jesli ma sie ambicje przekraczajace 'byle dojechac' innymi slowy wszystko zalezy od punktu odniesienia i aspiracji, ale przy takim budzecie np weglowa rama jest wykluczona...lepiej pomyslec o sensownych kolach i napedzie + alu rama, nie zmienia to faktu, ze owa merida to super propozycja, ale trzeba jeszcze sporo wpakowac, zeby otrzymac sprzet, ktory nie szarga nerwow i daje radosc z jazdy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 23 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2012 Możesz zobaczyć jeszcze http://allegro.pl/rower-cube-acid-rozmiar-2012-20-kurier-i2387399450.html oraz Meride http://allegro.pl/merida-matts-trial-800-d-wyprzedaz-2011r-i2429649850.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 23 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2012 zartujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 23 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2012 MokryxD - jaja sobie robisz ? mansua Tak, Merida która podałeś to dobry rower pod rozbudowę, jeśli chodzi o ramy Meridy to są solidne, więc jeśli ni wytrzyma inne też by nie wytrzymały ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mansua Napisano 23 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2012 Jeżdzę dość intensywnie (tak mi się wydaje:)), ok 15-20 maratonów, do tego 3-4 treningi w tygodniu po ok 60km-90km, przebiegów km nie robię dużych na góralu bo mam też rower szosowy. Z racji miejsca zamieszkania, startuję głównie w Mazovi, te myścigi mają wspólnego więcej z przełajem (nie brakuje starujących na takich rowerach, na łatwiejszych trasach ) jak z typowym MTB. W okresie wakacyjnym zdarzają się okazjonalne wypady na jakiś typowo górski maraton, ale to 1-2 starty na sezon . Z tąd pomysł na kupno carbonu skoro jest i okazja i okoliczność, do szybkiej jazdy we względnie lekkim terenie wydaje się być idealny, i myślę że te 3 może 4 sezony wiernie mi posłuży, a do przyszlego sezonu, uda mi się na tyle przebudować rower, że bedzie to już zacna maszyna Dzięki wielkie za opinnię i komenty, przęspię się z tematem do poniedziałku, a jak "wyngiel" przyjedzie to się na pewno pochwalę ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 23 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2012 mozesz brac bez obaw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.