Skocz do zawartości

[szprychy] o co chodzi z długością?

BONUS

Rekomendowane odpowiedzi

Podobno można dobrać odpowiednią długość szprych tylko wtedy, kiedy się zaplata koło. W jednym z serwisów powiedzieli mi, że tylko na Championie mi zrobią koła bo "tylko z Championów mamy pełną rozmiarówkę" - to cytat dosłowny... Zamówiłem koło w innym serwisie, który bedzie sprowadzał Championa pod zamówienie i teraz się zastanawiam czy oni to dobrze zrobią. Podobno szprychy pakowane są po 100 sztuk i jest teraz pytanie podstawowe: czy po odpowiednio ustalonej długości szprych, WSZYSTKIE SZPRYCHY SĄ TEJ SAMEJ DŁUGOŚCI? Czy moze być tak, ze 31 szprych będe musiał mieć w długości (to przykład) 280; 3 sztuki 282 i 2 sztuki 284? Przecież oni nie będą dla moich dwóch kół sprowadzać 3-4 rozmiarów różniących się od siebie o 2 mm długością. Jak już, to sprowadzą wszyskie w jednym wymiarze. Czy tak ma być, zakładajac ze wymiar zostanie odpowiednio dobrany?

Jeśli odpowiednio dobiorą rozmiar to możesz mieć przykładowo w tylnym kole: 18 sztuk 280 i 18 sztuk 282 bo po stronie kasety szprychy są krótsze, i powinni Ci tak zrobić, a to czy im się opłaca sprowadzać to już ich sprawa, jeśli kupią w paczkach po 100 to im zostanie na inne zamówienia ;) A jeśli chodzi o przednie koło to szprychy są tej samej długości po obydwóch stronach.

Jeśli odpowiednio dobiorą rozmiar to możesz mieć przykładowo w tylnym kole: 18 sztuk 280 i 18 sztuk 282 bo po stronie kasety szprychy są krótsze, i powinni Ci tak zrobić, a to czy im się opłaca sprowadzać to już ich sprawa, jeśli kupią w paczkach po 100 to im zostanie na inne zamówienia ;) A jeśli chodzi o przednie koło to szprychy są tej samej długości po obydwóch stronach.

Dziękuję, tylko jak sprawdzić czy użyli różnych szprych w stosunku 50%:50%?

No to na zaplecionym kole będzie raczej niewykonalne, musiałbyś rozpleść koło co jest bez sensu. Właściwie jeśli chodzi o wielokomorowe obręcze a szprychy mają dość gwintu to też będzie OK (bo w obręczy bez kilku komór szprychy powychodziły by za bardzo i przebijały by dętke), gdyby nawet zastosowali szprychy tej samej długości. No ale jeśli to będzie jakiś porządny serwis to myślę że Ci to zrobią fachowo, pozdrOO ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...