Skocz do zawartości

[licznik] Licznik przewodowy Sigma BC800 a amortyzator.

Gość Gość_bike3citi_*

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Gość_bike3citi_*
Napisano

Zmieniłem rower i wraz z tym przesiadlem sie z twardego widelca na amortyzator.

Czy z amorkiem używa się tylko licznik bezprzewodowy?

Słabo czujnik tak na gumce ... a może czegoś nie wiem.

Proszę o poradą w tej sprawie. Dzięki.

Napisano

też myślałem, że będzie z tym problem, ale wszystko spoko, nie masz się czego obawiać. Kupiłem licznik z kabelkiem. Czujnik trzyma się bez problemu, kabelek puszczasz po lince od hamulca, fajce i na goleń amorka, tak żeby nie był napięty i wszystko gra ;)

Napisano

Tak jak wyżej...

Widziałem jak koleś mial w rowerze kabelek od licznika przeciągnięty w pancerzu(takim jak do linek) i do widelca/amora przytwierdzony był takimi plastikowymi opaskami zaciskowymi(jak do czujników)

Napisano

zamiast zabawy w prowadzenie kabelka licznika w pancerzu od linki wystarczy nawet przykleic w 2 miejscach do amora taśmą izolacyjną, ja tak mam i sie sprawuje ok :D

Gość ciekawy ;)
Napisano

Moglibyście pokazać na zdjęciach, jak sobie poradziliście z kabelkiem i mocowaniem przy amortyzatorze...?

Napisano

http://members.lycos.co.uk/dlb/bic/0002.jpg

Nie za bardzo widać, ale nad napisem xc-pro i pod tym napisem, widać kilka zwojów taśmy izolacyjnej oraz czujnik. Przewod z czujnika idzie po goleni dolnej, a dalej po hamulcu i lince hamulca do kierownicy. Jeszcze nigdy nie uszkodziłem linki, a często zdarza mi się jeździć w terenie nie tyle trudnym, co dość niemiłym ze względu na gałęzie, i inne wynalazki, które mogą się wkręcić w koło.

Gość Gość
Napisano

Mialem licznik na amorku 100mm i nic sie nie dzialo. Wystarczy poprowadzic po lince hamulca i nie bedzie zadnych problemów.

Lukaszeczek rewelacyjna fota, juz mam ja na pulpicie :)

Napisano

Podłącze się pod temat: jak puścicie kablos jak nie mam v-ek ?? :excl: na razie jakos mam przyczepiony ale cos mi się wydaje że przy pierwszej gałęzi co otrze o mój bike zostawie licznik za sobą:/

Napisano

nie rozumiem... mocujesz czujnik na takiej wysokości goleni, która jest odpowiednia i dobra, by czujnik "widział" magnes. Zaraz za czujnikiem,naciągasz przewód i przyklejasz taśmą izolacyjną, kładąc przewód od wewnętrznej strony goleni dolnej. Jeśli trzeba, to dalej za np 100mm znowu oplatasz go taśmą - w ten sposób przewód przylega idealnie do goleni. W momencie, gdy jesteś na wysokości takiej, że możesz opleść przewód wokół przewodu hamulocwego, reszta to już luzik. Widać to dość dobrze na tym zdjęciu. Lekko odstaje przewód na dole, ale nie chciało mi się go ładnie układać. Na nowym amorku wszystko jest miód malina.

0002.jpg

Napisano

Tak bardzo fajnie ale po prawej stronie przy goleni mam blisko tarcze hamulcową więc jak mam tam dać czujnik????? jak wchodzi mi na tarcze a nad tarcza czujnik jesy zadaleko od szprych ...........

Napisano

Na drugim właśnie mam ale nie da się idealnie po kablu poprowadzić na ten goleń wrzuce jutro fote bo dzisiaj nie dam rady........

Napisano

Witam serdecznie. Mam dokładnie taki sam problem jak Alvaren... Dziś postanowiłem założyć mój nowy licznik Sigmy (BC-906) a tu nagle ... zaskoczenie :) i oczom nie wierzę!!! Mam amortyzator Suntour 120mm i tarcze. Na goleniu z tarczą nie dałem rady założyć bo magnes od nadajnika nie osiągnął dobrej do połączenia odległości (max. 5mm zgodnie z instrukcją), natomiast na drugim goleniu...nie ma po czym poprowadzić linki żeby się o nic nie zaplątała :025: Już prawie wpadłem w rozpacz...ale ostatecznie wykombinowałem, że jutro kupię w rowerowym sklepie (o ile jest dostępny) taki zaczep w który wchodzi pancerz od hamulca i dodatkowo porobię zaciski takie jak kolega Bizon. I oczywiście zamieszczę foto. Pozdrawiam serdecznie.

PS jeśli macie inny sposób na rozwiązanie tego problemu to bardzo proszę o podpowiedź... ;)

Napisano

Dałem radę hihi i zgodnie z obietnicą udokumentowałem efekty :) Generalnie wszystko na swoim miejscu (jeśli się mylę - poprawcie mnie) :)

• 4 tygodnie później...
Napisano

Hej... No właśnie mam podobny problem. To, że max. odległość czujnika od tego na szpryszcce to 5 mm to jakas paranoja. Mianowicie, ok zamontuje czujnik w takiem miejscu aby miał stycznośc z magnesem. Ale co wtedy z obwodem koła ? bo to pytanie mnie nurtuje. Przeciez magnes z czujnikiem powinny sie znajdować jak nabliżej obręczy. Powiedzcie mi jak ten problem rozwiązać, jaką wartośc średnicy koła w takim ustawieniu wpisać. Ja mam 26 x 2.0 - czyli 2114. Pozdrawiam :)

Nie chcę nabijać postów, ale na edycje poprzedniego juz za późno. Poradziłem sobie z tym jakoś, żeby ustawić magnes do czujnika. Według wskazówek zawartych w instrukcji obliczyłem tą odległość, co w ich przeliczeniach dało 754. Szkoda że cały czas pada u mnie, bo bym sprawdził działanie licznika w terenie. Pozdro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...