dziobolek Napisano 26 Września 2012 Udostępnij Napisano 26 Września 2012 To najważniejsza zmiana bo poprzedni przepis był absurdalny. Nowelizacja wytrąci oręż z ręki głupkom ze straży wiejskiej. Jednak wymóg posiadania tylnego czerwonego odblasku jest nadal niezrozumiały. W szczególności w rowerze treningowym, który nie jest środkiem lokomocji oraz nigdy nie jeździ po zmroku. Absurdalne, to są teksty w tym stylu właśnie. Na Twoim rowerze treningowym to możesz pomykać na hali treningowej lub na zamkniętym terenie/torze. Natomiast jeśli masz zamiar być uczestnikiem RUCHU DROGOWEGO to masz obowiązek zastosować się do Przepisów o Ruchu Drogowym a te regulują ten temat dość jasno odkąd sięgam pamięciom, a młody nie jestem. Wyścigowe czy rajdowe samochody/motocykle treningowe także nie mogą bez odpowiedniego wyposażenia korzystać z dróg publicznych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurczak2 Napisano 26 Września 2012 Udostępnij Napisano 26 Września 2012 dawno temu kiedy karty rowerowe byly wymagane uczono mnie, ze chodnikiem sie nie jezdzi... No i z reguły tak powinno być. Trudno jednak wymagać od każdego, żeby w kazdych warunkach trzymal sie sztywno przepisow, jesli jest to dla niego niebezpieczne, szczegolnie z nasza kultura na drodze. Wyobraz sobie 70-letniego dziadka w zatloczonym centrum. A teraz niech będzie jeszcze buspas, przez ktory rowerzysta bedzie musial jechac majac pojazdy z dwoch stron. Mozna powiedziec, ze jak ktos nie jest w stanie jezdzic zgodnie z przepisami to nie powinien w ogole, ale komu taka np. starsza osoba na pustym chodniku przeszkadza? Co do odblasków: próbuje zrozumieć o czym piszecie i nie moge. Ktoś pisze, że nie podoba mu się ten przepis, bo wymaga korzystania ze zbednych akcesoriow. Wy odpisujecie, że i tak sie musi do niego stosowac(ktoś pisał, że zamierza się buntować i sie do nich nie stosowac albo unikać odpowiedzalności?) oraz że odblaski nie przeszkadzaja. A nie przeszkadzaja dlatego bo nie ważą wiele(ktoś pisał w ogole że przeszkadza mu waga?), bo psuje aerodynamike(ktoś w ogole pisał o aerodynamice?) -oraz najlepsze- bo mam pr0 kolege, który ma super rower i jeździ z odblaskami. Aha, odlbaski są w porządku nie dlatego, że poprawiają bezpieczenstwo, ale tylko dlatego bo nie przeszkadzają. Jedynie mklos1 wspomnial o tym, że poprawia widoczność- ja jako kierowca nie zauwazylem tego przynajmniej w przypadku rowerzysty w dzien i rowerzysty z odpowiednia lampka w nocy. Ten pasek uzytkownika Niedzwiedz to jakis pasek albo opaska odblaskowa, a nie światło odblaskowe. Na razie głownym argumentem za wymaganymi odblaskami w przepisach jest to, że przepisy wymagają odblaski. Trudno polemizowac z takim czyms. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziobolek Napisano 26 Września 2012 Udostępnij Napisano 26 Września 2012 dawno temu kiedy karty rowerowe byly wymagane uczono mnie, ze chodnikiem sie nie jezdzi... No właśnie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
henrus Napisano 27 Września 2012 Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Dawno temu, jak się jeździło po chodniku to milicja wykręcała wentyle z kół i szło się grzecznie i bez dyskusji do domu pchając rower - to nie żart Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 27 Września 2012 Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Wtedy nikt z milicją nie dyskutował. Teraz zapewne policja zostałaby posądzona o zniszczenie mienia w świetle kamer przez niejednego nastoletniego prawnika... A to jednak był dobry sposób na krnąbrnych cyklistów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
demek Napisano 27 Września 2012 Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Wyobraz sobie 70-letniego dziadka w zatloczonym centrum. jak ktos wyzej napisal, jak byli jeszcze mlodzi i piekni to milicja wykrecala wentylki. zwroce wieksze uwage teraz gdzie jezdza osoby starsze ale na chodnikach to ich chyba malo widuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cienkun Napisano 27 Września 2012 Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Dawno temu, jak się jeździło po chodniku to milicja wykręcała wentyle z kół i szło się grzecznie i bez dyskusji do domu pchając rower - to nie żart Za moich czasów, to już tylko za jazdę po pijaku wykręcali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedrus Napisano 27 Września 2012 Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Ja jakiś czas temu odbyłem rozmowę ze strażnikiem w Chorzowie.Capnął mnie przed ratuszem gdzie na poruszanie się po 20 metrowej uliczce trzeba mieć zezwolenie.Oczywiście uliczka jest szczelnie wypełniona samochodami.Na moje grzeczne pytanie wtf? Pan powiedział,że dostali prikaz od Rady Miasta by tępić wszelkie wykroczenia popełniane przez rowerzystów.Od tej pory uważam na Straż Miejską,natomiast z radiowozami mijamy się jak zwykle :)Widać Policja ma ważniejsze sprawy na głowie. Nie miałbym pretensji gdyby zatrzymali mnie pędzącego 40 na godzinę głównym deptakiem miasta.A tak to mi wygląda na na zwykłe czepialstwo i skok na kasę. Dokładnie mnie nie dawno papneli na wolce twierdząc że jade po prąd (jechałem w strone głównej poczty) i że jest zakaz jazdy rowerem po ul wolnosci spowodowany tym ze mieszkancy sie skarza na rowerzystow w tym miejscu bo sa niebezpieczni!! a auta jezdzace po ulicy wolnosci nie sa niebezpieczne wystarczy ze ma na przedfniej szybie zaopatrzenie i juz sobie jezdza tam jak chca normalnie czasdami idzie wybuchnac z wkur@#$% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niedzwiedz1 Napisano 27 Września 2012 Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Natomiast nie jestem pewien czy taki odblask jak u Niedźwiedzia spełnia wymagania tego przepisu. Oczywiście powinien jak najbardziej wystarczyć, ale nie wiem czy upierdliwy strażnik miejski nie mógłby się kłócić, że taki pasek to nie jest oświetlenie odblaskowe. Szczerze mówiąc, nie wiem. Nigdy nie miałem "przyjemności" spierać się ze strażnikiem o światła, odblaski czy dzwonek. Nawet jak nie spełnia przepisu w oczach jakiegoś tam strażnika, to daje plusik do widoczności i o to mi przede wszystkim chodziło. (Plus jeszcze trochę poprawia samopoczucie). Ten pasek uzytkownika Niedzwiedz to jakis pasek albo opaska odblaskowa, a nie światło odblaskowe. Opaska odblaskowa, taka samozaciskowa co po wygięciu zakręca się w kółko. Tylko dlaczego nie jest ona światłem odblaskowym skoro odbija światło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
demek Napisano 27 Września 2012 Udostępnij Napisano 27 Września 2012 fizycznie spelnia swoje zadanie ale ciekawe jak prawnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurczak2 Napisano 27 Września 2012 Udostępnij Napisano 27 Września 2012 NIe sądzę, żeby istniały dokładne definicje odblasku, ale jak dla mnie czerwone swiatlo odblaskowe powinno byc widoczne tylko z tyłu, dlatego wlasnie ze jest czerwone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 4 Października 2012 Udostępnij Napisano 4 Października 2012 fizycznie spelnia swoje zadanie ale ciekawe jak prawnie Jedyne co może być niezgodne to widoczność od przodu: § 56. 1.Światła pojazdu, o których mowa w § 53-55, powinny odpowiadać następującym warunkom:5) światła czerwone nie mogą być widoczne z przodu, a światła białe (żółte selektywne) - z tyłu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szych Napisano 23 Października 2012 Udostępnij Napisano 23 Października 2012 http://wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,35754,12721932,W_miescie_mozna_pedzic_autem__straz_miejska_nie_reaguje.html Jednocześnie wrocławska policja i straż miejska ściga rowerzystów, którzy jadą chodnikiem lub przejeżdżają przez PdP. Bo są cholernie niebezpieczni i zabijają masę ludzi. Brawo! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
demek Napisano 23 Października 2012 Udostępnij Napisano 23 Października 2012 i znowu moralnosc kalego ? ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szych Napisano 25 Października 2012 Udostępnij Napisano 25 Października 2012 się rozkręcają gieroje http://wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,97796,12740970,Brutalna_interwencja_straznika__Poturbowal_rowerzyste.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
demek Napisano 25 Października 2012 Udostępnij Napisano 25 Października 2012 trzeba mu bylo pozwolic uciec i niech wszyscy tak robia ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 26 Października 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Właśnie, właśnie, dobrze zrobił bohaterski strażnik. Nawet lepiej by było gdyby użył paralizatora, bo upadający rowerzysta może stwarzać zagrożenie. ironia oczywiście, Demek w SM ze swoimi poglądami zrobiłbyś karierę, gwarantuję Wracając do tematu, ostatnio byłem świadkiem takiej sytuacji; centrum miasta, duży ruch zarówno na ulicach jak i na chodnikach. Stanąłem na przejściu na czerwonym, wcześniej jakaś dziewczyna przebiegła na czerwonym i stała za mną gadając z kimś. Wszędzie dookoła ktoś jakieś drobne wykroczenia popełniał, to normalka. Naprzeciwko, po drugiej stronie przejścia dwóch bohaterskich strażników i na ich oczach przed zielonym dwa auta przejechały na czerwonym. Jak się zapaliło zielone ruszyli ludzie i chłopak na rowerze który stał pół metra od strażników, przejechał sobie przez przejście. strażnicy jakby byli ślepi na te zdarzenia, natomiast od razu po przejściu ruszyli do tej dziewczyny co wcześniej przebiegła żeby mandat wypisać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 26 Października 2012 Udostępnij Napisano 26 Października 2012 się rozkręcają gieroje Pobieżna relacja świadka podlana żółcią pseudodziennikarską. Jak było tak naprawdę to wie tylko rowerzysta i strażnik. natomiast od razu po przejściu ruszyli do tej dziewczyny co wcześniej przebiegła żeby mandat wypisać. Czy występki innych w jakikolwiek sposób usprawiedliwiają dziewczynę? Nie :icon_exclaim: Każdy odpowiada za swoje czyny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
demek Napisano 26 Października 2012 Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Właśnie, właśnie, dobrze zrobił bohaterski strażnik. Nawet lepiej by było gdyby użył paralizatora, bo upadający rowerzysta może stwarzać zagrożenie. przeciez powiedzialem cos zupelnie odwrotnego wiec troche nie trafiles z ironia... a w ogole powinni zlikwidowac i straze i policje sa zbedne. tylko karaja za ######y... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 26 Października 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Czy występki innych w jakikolwiek sposób usprawiedliwiają dziewczynę? W żadnym razie. Ale jak już ten chłopak przejeżdzał przez przejście poł metra od nich, wśród tłumu ludzi to powinni mu przynajmniej uwagę zwrócic, a nie klapki na oczach i od razu do upatrzonej "ofiary". przeciez powiedzialem cos zupelnie odwrotnego wiec troche nie trafiles z ironia... No, ja Twoją wypowiedź zrozumiałem jak "i dobrze (strażnik) zrobił" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cienkun Napisano 26 Października 2012 Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Ale, przejechanie na rowerze przez przejście to jest nic tak naprawdę. Głupi, martwy przepis. A przejście na czerwonym już może stwarzać zagrożenie i myślę że o to chodziło. Dla mnie to zrozumiałe i bardzo fajnie że nie zwracają uwagi na to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
demek Napisano 26 Października 2012 Udostępnij Napisano 26 Października 2012 moze dlatego, ze przejechal na zielonym mu nic nie powiedzieli, choc powinni. a koles za bezczelnosc powinien dostac kwit, chyba, ze ich nie widzial Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cienkun Napisano 26 Października 2012 Udostępnij Napisano 26 Października 2012 moze dlatego, ze przejechal na zielonym mu nic nie powiedzieli, choc powinni. a koles za bezczelnosc powinien dostac kwit, chyba, ze ich nie widzial No bez jaj Panowie, czy Wy nie lubicie jeździc na rowerze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
demek Napisano 26 Października 2012 Udostępnij Napisano 26 Października 2012 nie raz juz mowilem. kazdy raczej wie, ze na przejsciu sie nie przejezdza a na czerwonym nie przechodzi. lamiac ten przepis jestesmy swiadomi, ze moga byc konsekwencje. a ona jeszcze przebiegla. w tym przypadku gdzie raczej widzieli straznikow wiejskich to jest szczyt glupoty i bezczelnosci wiec tym bardziej powinni byc za to ukarani. tak, wiem, ze przejechanie gdy jest zielone stwarza zerowe zagrozenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 26 Października 2012 Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Ale jak już ten chłopak przejeżdzał przez przejście poł metra od nich, wśród tłumu ludzi to powinni mu przynajmniej uwagę zwrócic, a nie klapki na oczach i od razu do upatrzonej "ofiary". Nie rozdwoją się, ani nie rozczworzą. Nie widzę nic w tym zdrożnego, że wyłowili jedną osobę. Popełniła wykroczenie, powinna ponieść konsekwencje. Dzisiaj ona, jutro ktoś inny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.