Skocz do zawartości

[amortyzator przód] Jak rozpoznać typ amortyzatora ?

Alpek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich.

Mam pytanie:

Jak rozpoznać jaki się ma typ amortyzatora ?

Z góry dzięki za odpowiedz.

Pozdro;]

Napisano

Jaki typ tzn.? Model, czy powietrzny a sprężynowy?

Jak nie masz napisane i nie wiesz co to jest to wrzuć na forum i ktoś Ci powie. Chyba, że masz jakiś dziwny wynalazek. :D

• Mod Team
Napisano

Olejowy to jest zawsze ... zawsze jezeli ma tłumienie :D A jak rozpoznać sprezyne od komory powietznej. Czesto p owadze, gaziaki sa lekki ok 1700-1800g. srednio sa dużo lżejsze ale tez i cieższe wiec to nie reguła. Ale powietrzny na pewno ma ... no wentyl taaak wentyl jakoś go trzeba na pompowac. Najcześciej na górze z lewej strony korony. Jest nakrętka i czesto pisze air :P W sual air pisze air + a na dole mozna znaleźć air -. :P

Napisano

tanie amorki mają elastometr, droższe tłumienie olejowe, to jeden podział

drugi podział to :

na powietrzne ,mają wentyl taki jak w samochodzie do pompowania powietrza do komory

I sprężynowe, mają w goleni sprężynę metalową

to odpowiada za miękkość pracy widelca

po budowie zewnetrzenej cieżko od razu poznać typ amorka, trzeba wiedziec co to za firma i model i najlepiej sprawdzic w necie

Napisano

A jak wymienić olej ?

Przede wszystkim to pokaż jakieś fotki tego amortyzatora albo napisz jakie sa na nim napisy.

Napisano

A może po prostu zrobię tak że wyczyszczę golenie i wpsiknę pomiędzy gumę a golenie CX-80 i powciskam i wyczyszczę ???

Zrobiłem tak w rowerze komunijnym mojego brata i amorek teraz działa. Myślę że od tego sie nic w nim nie dzieje

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...