Skocz do zawartości

[Tarczówki] Jakie do mojego stylu jazdy

best24

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam! Chciałbym kupić nowe tarczówki. Obecnie mam chińskie no no namówy. Mieszkam na południu w górach. Podjazdy po 25-30%, błoto, kamyki, brak asfaltu i śliska nawierzchnia.

Co polecacie?

• Mod Team
Napisano

Hmm a jeździsz raczej szybko czy tak średnio ? Ile wazysz? Może np deore 596 z tarczą 180 na przod ? Większa lepiej odprowadza ciepło.

Napisano

40-50KM/h z góry po błocie, kamykach, gałęziach itp. Ważę 75KG. I sprawa z klamkami. Mam zintegrowane klamki z biegami(czy jak tam się to nazywa).

• Mod Team
Napisano

No jeżeli chcesz przejsć na hydrauliki to albo zrobisz jak moj kolega czyli wytniesz klamki ( o ile sie da) albo wywalisz całkiem i kupisz do kompletu manetki. Myśle ze deore by były ok do takiej jazdy z tarczą 180. A jaki masz amor ? zeby hamulec nie przerósł widelca bo jak byś go przypadkiem złamał przy hamowaniu ... no wiesz :P

Ewentualnie kupujesz mechaniki, BB7 do tego klocki metaliczne i nie musisz ruszać klamkomanetek.

• Mod Team
Napisano

No to zostań przy V ;) BB7 są dobre bo nie są wrażliwe na temp. można je nagrzać tak az sie coś zapali :D a i tak będą działać. No przy ostrych zjazdach na hydraulikach trzeba myśleć o dobrym chłodzeniu płynu. Ale dla twojego amora zabójcza by była tarcza 160 a co dopiero 180 :D

Sam zacisk od bb7 idzie kupić za 200zł, klamkę masz, pozostaje tylko piasta i tarcza.

Ten XCT to pierwszy model ... nie zakładał bym tarcz wiekszych jak 160.

Napisano

A czemu zabójcza? Teraz mam tarczówki ale one są chińskie. Mam tarcze 160mm. Z przodu i z tyłu. Możecie mi wyjaśnić jakim cudem mogę rozwalić amortyzator?

• Mod Team
Napisano

Porządny Hamulec tarczowy działa z taką siłą czasami udarową ze potrafi wyrwać mocowanie z goleni lub nawet złamać amora. Oczywiście nie dotyczy to dobrych widelców ale własnie takich typu XCT zoom i inne wynalazki. Był o tym temat kiedyś.

Napisano

Jestem tu nowy więc nie wiem.Wjechałem kiedyś tym rowerem w kamień z prędkością 40KM/h i nie rozwaliłem widelca. Koło lekko scentrowane. Tylko ja się potłukłem. Od tego czasu już nie jeżdżę skrótami gdy jest rosa.

Sprawdziłem i mam XTC V2 poprawka. A co do tarcz to chyba maxymalnie mogę dać 160mm(takie jakie mam obecnie).

Napisano

Powiem tak: nie straszcie go ze polanie amortyzator. Owszem, tarcza 200mm może bardzo naruszyć konstrukcje, ale przy zdrowych zmysłach nikt takiej nie właduje do takiego amortyzatora. Deore M596 + tarcza 160mm powinny zapewnić duża siłę hamowania, jednak licz się z tym, ze amortyzator jest lichy i luzy szybko złapie. Mimo to,z tak mała tarczą nie złamie się, będzie wiotki, pewnie odczujesz to, ale nie pięknie. Chyba ze w górach jeździsz nałogowo, trenując dh ;)

Alternatywa jest wspomniany wyżej bb7, też dobry hamulec, spostrzeżenia jak kilka linijek wyżej ;)

Pomyśl nad zmiana amortyzatora na Raidona na przykład, wytrzyma sporo więcej niż Twój i nie zrujnuje budżetu.

Tapniete Słajpem z mojego gt5360 :)

Napisano

bb7 tańszy. Mój amorek już ma luzy. Poczekam aż do całkowitego rozwalenia. Co do hamulców to myślę że jak temperatura nie robi na nim wrażenia zostawię 160mm tarcze. Aha i jak z tyłem? Zostawię może go.

• Mod Team
Napisano

Ja napisałem ze nie na pewno połamie :D ale na pewno go zużyje. Miałem RST gile i w przeciągu sezonu pozbawił go lewej tulei ślizgowej :P Co do temp hamowania na mechaniku jak napisałem nie robi to wrażenia może sie nawet na nim farba zapalić i jeżeli klocki to wytrzymają to będzie działać (ewentualne problemy będa pozniej). Zagotowany hydraulik na zjeździe to ... śmierć w oczach :D

Napisano

Ja jak zagrzeje na moich chinolach to później lepiej się butem hamuje. Kupuje. Jak mnie podniosą to będą pro :P

A co z płynem do odtłuszczania?

• Mod Team
Napisano

DO odtłuszczania tarczy dobry każdy środek usuwający tłuszcz, ja płynem do naczyn ostatnio czyściłem i jest ok. Klocków sie nie czyści. Metaliki sie wypala a organiki wywala. Można jeszcze trzeć papierem czasem pomaga.

• Mod Team
Napisano

Kosz. Oczywiscie jezeli zaraz po zachlapaniu sie je umyje i przetrze papierem mozna uratować bo olej nie zdąży wsiąknąć. Jak sie zobaczy po jakimś czasie to tylko do kosza. Można próbować ratować ale z doświadczenia wiem ze to tylko niepotrzebna robota.

Metaliki wsadzałem w zimie do pieca węglowego :D aż świeciły :D no i hamowały jak nowe ;) po uprzednim spaleniu sie wszystkiego co ulega spalaniu :D

• Mod Team
Napisano

Pół metaliki wypiekania nie przeżyją, ale ogrzewanie w wysokiej temp moze pomóc jednak nie znam temp. granicznej po ktorej zmienią sie w pył.

Napisano

I chyba nie przeżyły. Zjazd 40%, jedynka, hamulec ściśnięty całą pięścią na 100%, okropny pisk. Jade 100 metrów dymi się, śmierdzi spalenizną jak cholera, dotykam lekko tarczy żeby sprawdzić temperaturę, sparzyłem się. Temperatura około 150*C... Myślę że jadę dalej na przodzie(i musiałem tyłem hamować bo te z przodu już się ślizgały po tarczy). Piski i dymy okropne, przyjechałem na moją posesje sprawdzam po 15 minutach tarcza dalej gorąca. Tarcza jest teraz taka czarna :P Chyba spieprzyłem robotę. Poczekam jeszcze 20 minut.

• Mod Team
Napisano
Temperatura około 150*C.

Masz termometr w palcu? :D Ty to kaskader jesteś jak jeździsz tak szybko w terenie z pseudo hamulcami. Ja bym sugerował nowe deorki, tarcza 180 i nowy amor (szukaj używanego Duro, za 150pln można kupić, np:

http://allegro.pl/suntour-duro-130mm-z-piwotami-i2434620314.html

lub drożej na "kup teraz":

http://allegro.pl/sr-suntour-duro-djd-100mm-i2438954643.html)

i możesz śmiało na takim zestawie smigać.

Napisano

Może nie 150 ale 100 na 100%.

Z tyłu mam dobre hamulce, na 2 palce blokuje koło, lecz lepiej hamuje się przodem. Zjadz 40% jednak hamowałem tyłem i starałem się nie przekraczać 30km/h. Może umyje tą tarcze bo są czarne.

@up nie rozumiem.

• Mod Team
Napisano

Dobre hydrauliki blikują koło przy użyciu jednego palca i niewielkiej siły. Ale o blokowanie koła nie chodzi, tego akurat powinno się unikać, dobra modulacja to podstawa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...