Skocz do zawartości

[układ napędowy] "przeskakujące pedały"

PrzemekB

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Rower to szosówka na starej shimano 105. Od niedawna korba mi tak jakby przeskakuje. Wymieniłem z przodu zębatkę 42 na nową, nowy łańcuch i tylną kasetę bo myślałem,że to któraś z tych części, i w zasadzie były już wyeksploatowane. Problem po wymianie ten sam, jazda staje się niebezpieczna. Co to może być?

najprawdopodobniej zajechany bębenek. jak masz trochę smykałki to możesz rozebrać i zobaczyć, czy zapadki i punkty styku nie są wytarte, ew. czy nie są zapchane smarem i innym syfem, czy sprężynka jest cała. a jak się nie znasz, to lepiej oddaj do serwisu zanim bardziej popsujesz.

Witam,

Rower to szosówka na starej shimano 105. Od niedawna korba mi tak jakby przeskakuje. Wymieniłem z przodu zębatkę 42 na nową, nowy łańcuch i tylną kasetę bo myślałem,że to któraś z tych części, i w zasadzie były już wyeksploatowane. Problem po wymianie ten sam, jazda staje się niebezpieczna. Co to może być?

Może czas przejżeć suport? Kiedy ostatni raz go serwisowałeś?

W mojej starej szosie przeskakiwanie na korbie było spowodowane rozkręceniem się suportu (co jakis czas) lub wypłukaniem smaru z bieżni (terkotało az miło) :)

W.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...