Skocz do zawartości

[ok. 2000] MTB Unibike / Mbike / CUBE

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Rozwazam zakup, ktoregos z 3 rowerow ponizej:

1. Unibike Evolution 2012

http://sklep.sportpr...y-mat-2012/2163

2. Mbike Renegade VBR

http://sklep.sportpr...black-2012/1688

3. Cube Aim V-Brake 2012

http://sklep.sportpr...n-red-2012/1119

Mam 188cm/82kg. Rower na codzien do jazdy po parkach, w weekendy Gory Sowie, czasami Karkonosze itp.

Jakie sa Wasze opinie o tych pozycjach. Przyznam, ze o marce Cube slyszalem troche pozytywnych opinii, natomiast o Mbike czy Unibike nawet nie wiedzialem, ze istnieja a ponoc sa calkiem przyzwoite ;)

Napisano

Ja ze swojej strony poleciłbym Mbike, jest solidny i ma dobrą ramę. Unibike nie znam, a Cube jak napisał już ktoś, płacisz za markę. Solidną markę.

Napisano

Ja ze swojej strony poleciłbym Mbike, jest solidny i ma dobrą ramę. Unibike nie znam, a Cube jak napisał już ktoś, płacisz za markę. Solidną markę.

W przypadku CUBE domyslam sie, ze placi sie przede wszystkim za "brelok" i stosunek jakosci do ceny niekoniecznie jest wysoki.

A w przypadku tych Mbike i Unibike jak wyglada sytuacja jesli chodzi o jakosc ramy i widelca? Pytam, bo wydaje mi sie wlasnie, ze rama jest tu najwazniejsza, a sam osprzet to chyba troche taki marketing jak zabojcza liczba megapikseli w tanich aparatach fotograficznych.

Napisano

Rama Mbike jest bardzo solidna i ma dość sportową geometrię. Unibike nie znam. Cube ma też dobrą ramę ale geometria jest bardziej spokojna, siedzisz bardziej wyprostowany niż na Mbike. A co do amortyzatorów, to nie spodziewaj się w tej cenie cudów. Jak dobrze trafisz to posłuży ze dwa trzy lata, a jak źle trafisz to może po roku być do wymiany. Z tych co podałeś rowerów Unibike ma najlepszy amortyzator moim zdaniem. Ja na takim pojeździłem trzy sezony. Później złapał luzy i był Game over. Mimo wszystko z Twoich propozycji Wźąłbym Mbike.

Napisano

Rama Mbike jest bardzo solidna i ma dość sportową geometrię. Unibike nie znam. Cube ma też dobrą ramę ale geometria jest bardziej spokojna, siedzisz bardziej wyprostowany niż na Mbike. A co do amortyzatorów, to nie spodziewaj się w tej cenie cudów. Jak dobrze trafisz to posłuży ze dwa trzy lata, a jak źle trafisz to może po roku być do wymiany. Z tych co podałeś rowerów Unibike ma najlepszy amortyzator moim zdaniem. Ja na takim pojeździłem trzy sezony. Później złapał luzy i był Game over. Mimo wszystko z Twoich propozycji Wźąłbym Mbike.

No to na razie widze jest 1:1 w meczu Mbike - Unibike. Geometria z tego co widze jest prawie identyczna, a osprzetem Unibike wygrywa przy niewiele wyzszej cenie i ma hydrauliczne tarcze.

Napisano

Do spokojnej jazdy wystarczą V-brakei, są łatwe w serwisie. Z hydraulicznymi jest już gorzej, części są drogie i ich serwis też, ale dobrze serwisowane odwdzięczą się działaniem.

Napisano

Też wziąłbym Unibike-a.

Cube w tych zakresach cenowych nie oferuje nic szczególnego oprócz napisu i krótkiej ramy. Zresztą jak wszyscy. Kto ma lepszy osprzęt i bardziej odpowiadającą geo, ten wygrywa.

Napisano

Ghost ma fajną ramę i słaby osprzęt, Giant podobnie. Ale jak szukasz to zajrzyj jeszcze do decathlonu i spójrz na Rockrider 8.0, albo u Krossa maże jakiś Level A lub Level B Ci się spodoba. Jak na razie z tych wszystkich co do tej pory podałeś ja bym wybierał miedzy Unibike, a Mbike.

Napisano

Ghost ma fajną ramę i słaby osprzęt, Giant podobnie. Ale jak szukasz to zajrzyj jeszcze do decathlonu i spójrz na Rockrider 8.0, albo u Krossa maże jakiś Level A lub Level B Ci się spodoba. Jak na razie z tych wszystkich co do tej pory podałeś ja bym wybierał miedzy Unibike, a Mbike.

Ostatecznie wybór padł na Cube Analog 29. Po przejechaniu się nie miałem już wątpliwości.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...