vantv8 Napisano 21 Czerwca 2012 Napisano 21 Czerwca 2012 Potrzebuje koło do Gianta GSR Plus (26 cali). Pół roku po kupnie (czyli w zimie 1997;) zmieniłem tylną przerzutkę na Acere (z braku Alivio w sklepie, leprze i tak niż SIS) i manetki na 7-mio biegowe gripy (z dalszą zmianą reszty sprzętu (kaseta, korba itd) w planach, ale na tym pozostało). Teraz widzę kilka opcji co do nowego koła: 1. kupuje nowe koło i wykorzystuje starą kasetę (6-cio biegową SIS) http://allegro.pl/ko...2419709040.html albo http://allegro.pl/kolo-tyl-26-pod-kasete-na-joytechu-srebrne-i2430149227.html (tylko czy by podeszła moja kaseta, czy trzeba jakieś dystanse) 2. kupuje nowe koło z kasetą 7-mio biegową (to wydaje mi się najodpowiedniejszą opcją, tylko czy wtedy łańcuch wymaga wymiany?) http://allegro.pl/kolo-tyl-stozek-26-kaseta-7-rzed-shimano-hg41-i2416982413.html 3. kupuje nowe koło z kasetą z większą ilością przełożeń niż 7 i opcją zmiany manetek kiedyś (tylko jak wtedy z działaniem na 7-mio biegowym gripie, jak z łańcuchem starym, jak z miejscem na więcej biegów?) 4. kupuje nowe koło na wolnobieg i (co najmniej) 7 przełożeń (wcześniej długo się już nie interesowałem tematem i nie wiedziałem, że jest coś takiego, jak wolnobieg, ta opcja mi się najmniej podoba) Także potrzebuje waszej rady który sprzęt będzie najlepszy, niekoniecznie z wymienionych, która opcja będzie najlepsza (i pasowała do mojego roweru). Pozdrawiam
nemo2009 Napisano 21 Czerwca 2012 Napisano 21 Czerwca 2012 2. kupuje nowe koło z kasetą 7-mio biegową (to wydaje mi się najodpowiedniejszą opcją, tylko czy wtedy łańcuch wymaga wymiany?) Allegro Może ta opcja?Manetki pasują do koła,no i kaseta zamiast wonobiegu.Do nowej kasety,nowy łańcuch.Może być Shimano HG 40 lub Sram PC 830 lub 850(droższy).
Mod Team Puklus Napisano 21 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 21 Czerwca 2012 Albo kupujesz to http://allegro.pl/kolo-tylnie-tyl-wzmacniane-mtb-26-alu-i2419709040.html koło tą http://allegro.pl/11-32-srednia-hg50-8-rz-wysoka-klasa-niska-cena-i2417207338.html kasetę i ten http://allegro.pl/lancuch-kmc-x8-gold-hg50-8-speed-116og-spinka-i2414882465.html lancuch i Cieszysz pięknym nowym napędem. To najlepsza opcja. NIe ma sensu brać 7 rzędów. lancuch i tak musisz wymienic, a manetki moga zostać te 6s póki co.
vantv8 Napisano 21 Czerwca 2012 Autor Napisano 21 Czerwca 2012 a manetki moga zostać te 6s póki co. Jak pisałem założyłem 7-mio biegowe gripy. Tylko 1. czy takie kasety (zatem i piasty) na 8 przełożeń nie są czasem szersze niż 6-cio i czy mi się zmieszczą do ramy? nie jestem przekonany, ze mi by pasowała, ale możne się mylę 2. więcej przełożeń oznacza gęstsze upakowanie i wymaga węższego łańcucha?
Mod Team Puklus Napisano 21 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 21 Czerwca 2012 Tak 8 bedzie szersze od 6 o 2 zebatki. CO za tym idzie troche szersze niż rama ale tym sie nei martw, lekko sie rozegnie rame i wejdzie. Jeżeli chodzi o lańcuch od 6 do 8 jest taki sam. Odnośnie manetek możesz zostawić wolny bieg ostatni lub pierwszy na kasecie wedle uznania. Ewentualnie kupić to koło, i kasete 7 rzędową z dystansem.
vantv8 Napisano 24 Czerwca 2012 Autor Napisano 24 Czerwca 2012 Czym się rożni kaseta HG-51 od HG31 (wagą i wykończeniem?) HG41 (wagą?) Czy to zrobi jakąś różnice którą wezmę?
PoleK Napisano 24 Czerwca 2012 Napisano 24 Czerwca 2012 Tak 8 bedzie szersze od 6 o 2 zebatki. CO za tym idzie troche szersze niż rama ale tym sie nei martw, lekko sie rozegnie rame i wejdzie. Jeżeli chodzi o lańcuch od 6 do 8 jest taki sam. od kiedy? to piasty pod wolnobieg 6-cio biegowy nie miały 135mm? albo ja koncze z rowerem albo Ty z forum... a do 150zł już jednemu na forum pisałem, piasta novatec 802 + obrecz remerx Master/Dragon + jakies szprychy i masz koło za 150zł na 2 maszynach, nie do zajechania. Zakładasz kasete 8-mio biegową za 40zl HG30 do tego łancuch UG51 (chyba) za 20zl (bla bla, mam od 2tysiecy i jakos nie peka...) wiem że z kaseta i lancuchem jestes poza budzetem, ale warto, nie warto sie pakowac w polsrodki.
Mod Team Puklus Napisano 24 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 24 Czerwca 2012 HG 30 to najniższa z kaset 8s ... nie polecał bym, HG 40 od 50 ponoć sie niczym nie różnią poza lockringiem. EDiT Piasty wszystkie sa takie same Różnic jak już to w dystansach na osi. Mozna nimi dowolnie żonglować aby było jak trzeba. NIe wiem czy wszystkie miały 135 bo były i 130 i mniej też sie zdarzało, jaką ma kolega nie mam pojęcia. Wolnobiegi zazwyczaj są tak zestrajane aby ostatnia zębatka była .. no prawie przy ramie, po dodaniu 2 zebatek było by ciasno. Może i ma 135mm, nie wiem ale dystansami trzeb by było to poustawiać. Pozatym to różnice rzędu milimetrów wiec jaki problem?
PoleK Napisano 24 Czerwca 2012 Napisano 24 Czerwca 2012 nie zauważyłem linka powyżej, ta HG50 bedzie duzo lepsza niż 30. (taniutka ta 50:)) koło na Machu też ok, słabsze niż na tych remerxach, ale jeśli ważysz do 80kg to luzem, nie będą sie rozjeżdżać
vantv8 Napisano 25 Czerwca 2012 Autor Napisano 25 Czerwca 2012 od kiedy? to piasty pod wolnobieg 6-cio biegowy nie miały 135mm? 1. kupuje nowe koło i wykorzystuje starą kasetę (6-cio biegową SIS) żeby nie było wątpliwości, nie mam wolnobiegu, reszta na zdjęciu (piasta i kaseta Shimano SIS, na skośnych łożyskach, nie wiem jakie ma wymiary) wagowo to mam ok. 70kg 150 chciałem wydać tylko na koło w sensie piasta, szprychy, obręcz. Teraz będę musiał zwiększyć budżet o łańcuch, kasetę i vke. Co do łańcucha. UG51 czy ten KMC X8 GOLD (HG50) który podawał Puklus. Na razie (jakieś 2, 3 miesiące) przerzutka przednia i korba będzie stara (też SIS, ok 6k km), dlatego nie wiem, czy nie lepiej na razie wziąć ten tańszy czy od razu KMC (z opisów jakie czytałem, to ludzie sobie chwalili). Konstrukcja typu X zewnętrznej powierzchni płytki rzeczywiście daje jakąś różnicę?
Mod Team Puklus Napisano 25 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 25 Czerwca 2012 Nie bierz UG51, to jeden z najgorszych lancuchów. Na łańcuchu z doświadczeń ludzi wynika ze nie warto oszczędzać. Na początku tniesz koszta by pozniej dokładać to nie ma sensu. lancuch x8 ma pozytywne opinie. Jeżeli faktycznie masz 6 rzędową kastete to masz piastę unikalną wrecz legendarną bo słyszałem ze takie są ale sam nigdy nie widziałem
vantv8 Napisano 25 Czerwca 2012 Autor Napisano 25 Czerwca 2012 No widzisz, w 1996 takie były.... co powiesz o HG40 vs X8 vs TAYA TB600
Mod Team Puklus Napisano 25 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 25 Czerwca 2012 o Taya było na forum ... nie za ciekawie sie o tym wypowiadali, nie wiem o jakim modelu co prawda ale jednak, podobnie o hg40, lepszy od ug ale shimano robi za drogi lancuchy do jakości jaką oferują. Od siebie polecął bym connexa. Dziś robiłem test. Moją juz prawie zgonową kasete zamieniłem z nową, taką samą. I co sie okazało ? Ze normalnie działa a nawet lepiej zmienia biegi z racji tego ze ma zęby Zdecydowanie godny polecenia lancuch. Jednak connex 800 w podstawowej wersji do najtańszych nie należy jednak warto sie szarpnąć.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.