ToMaZz Napisano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 Witam, Może już ktoś zgłębiał ten temat jaka najszersza opona wejdzie na tył Cube'a LTD CLS Comp 2011? (chodzi o ramę męską 50cm - na zdjęciu damka http://ww2.bikekatalog.pl/2011/rowery/347/Cube.LTD.CLS.Comp/) Doświadczenia użytkowników innych crossów, którzy sprawę sprawdzali w praktyce też są mile widziane. Napisałem w tej sprawie do Cube'a i jeśli doczekam się ich odpowiedzi zamieszczę ją tutaj dla zainteresowanych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurczak2 Napisano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 http://www.forumrowerowe.org/topic/66200-opony-kompatybilnosc-opon-z-obreczami/ Musisz sprawdzic jakiej szerokosci obrecze ma ten cube. NIedawno przegladalem oferte opon do crossow i najwieksze jakie znalazlem to 700x42. Ogolnie nie mozesz zapomniec, ze nawet jesli wladujesz grube opony to jak za bardzo bedziesz szalal mozesz rozcentrowac kolo, bo po prostu cross to delikatniejszy rower niz mtb. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ToMaZz Napisano 21 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 Obręcze Schurmann Yak 19 - 19mm rozmiar oczywiście 622. Nowa tabelka wygląda już inaczej -> Link do Schwalbe Chodzi mi co przyjmie w miarę bezpiecznie rama, tak aby się nie obcierała. Opony to są dostepne i 28x1,75 np Smart Sam jak i cała gama opon 29x od 1.9 wzwyż, które przecież też są na obręczy 28 cali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurczak2 Napisano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 No to wg tabelki do tej obręczy pasuje opona do 1.95. Co do grubszych opon 29 na mtb wydaje mi sie, ze trzeba byloby wziac szersze obrecze, ale nie mam pojecia jak bedzie to dzialalo z ramą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurczak2 Napisano 22 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 Rzeczywiscie, wczesniej odwolywalem sie do postu, zanim go zedytowales. Sam jestem ciekaw czy takie polaczenie bedzie dzialac, bo zamierzam pomeczyc teraz swojego crossa w trudniejszym terenie. Mam nadzieje, ze ktos jeszcze sie tu wypowie, a jezeli spróbujesz tego rozwiazania to poprosze o relacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ToMaZz Napisano 23 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2012 Korzystając z wolnego dnia wybrałem się dziś do serwisu po przymierzać dostępne kółka. 29x2.1 wchodzi na styk po 1mm z lewej i prawej czyli na pewno jest za duże. Ponieważ mniejsze mieli tylko 28x1.40 pobawiliśmy się w wyliczenia i tak wyszło nam, że przy 1.90 będzie prawdopodobnie po 3,5mm z prawej i lewej. W razie scentrowania koła i/lub podłapania trochę błota może być mało - tym sposobem zadecydowałem o zamówieniu Smart Sam'a 28x1,75 do siebie na tył, tak aby mieć około 0,5cm z lewej i prawej do ramy. Przy odrobinie szczęścia może dojdzie w środę lub czwartek to jak nie zapomnę wrzucę zdjęcia po założeniu jak to siedzi w ramie. Teraz pozostaje pytanie co i w jakim rozmiarze założyć na przód Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurczak2 Napisano 23 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2012 Dzieki za informacje. Chyba zdecyduje sie na przod na stara opone 700x42, ktora lezy w garazu i cos o rozmiarze i biezniku smart sama lub samego smart sama na tyl. Myslisz o 29 na przód? Troche powinna zmienic Ci sie pozycja. Szersza opona na przód ma swoje uzasadnienie, bo wazniejsza jest przyczepnosc przedniego kola, ale nie wiem czy wprowadzanie tak duzej rozbierznosci w rozmiarze ma sens, tzn czy ta z tylu nie bedzie Cie na tyle ograniczac, ze nie bedziesz mogl wykorzystac potencjalu 29 z przodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ToMaZz Napisano 23 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2012 Kusi mnie takie rozwiązanie, ale żeby nie mieszać tematów to co do przodu zapraszam tutaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ToMaZz Napisano 29 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 Opona doszła i została już zamontowana Zgodnie z obietnicą wrzuciłem zdjęcia, wymiary i wagę do swojego bloga -> link Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurczak2 Napisano 29 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 Kupiłem sobie wczoraj i przetestowałem opony CST 700x45 z terenowym bieznikiem. Niestety błotniki musiały zostac zdjete. Bardzo mi sie podoba jak gumy trzymaja, mimo ze jest to troche budzetowe rozwiazanie(jako ze czesciej jezdze po szosie kiedy dojezdzam na uczelnie, teraz podczas przerwy wole posmigac w terenie). Naprawde widac roznice po przesiadce z szerokosci 35. Odlelosc tylnej opony od widelca jest taka, ze nie powinno byc problemu o ile nie bede wjezdzal w bardzo blotnisty teren, co mi sie nie zdarza. Napisz jakie są wrażenia z jazdy jak już znajdziesz coś na przód. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ToMaZz Napisano 29 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 Wstępne wrażenia z dzisiejszej jazdy dorzuciłem w blogu Też odczułem już poprawę - głównie w piachach, ale do zmiany przodu nie pobawię się za dużo :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ToMaZz Napisano 19 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Napisz jakie są wrażenia z jazdy jak już znajdziesz coś na przód. Wedle życzenia -> link Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.