Mareco Napisano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 Witam wszystkich forumowiczów Mam na imię Marek mam 17 lat i mieszkam w Mysłowicach ( Śląskie ) . Dysponuje rowerem MTB marki Giant. Szukałem takiego forum, gdzie będę mógł się jakby " dokształcić" Patrzę w Google, widzę forum to kliknę i tak już czytam po trochu od tygodnia. Naprawdę dowiedziałem się wiele rzeczy choćby z samej techniki jazdy i widzę,że jednak są braki. Sam jeżdżę od dziecka ( ten różowy czterokołowy rowerek ). Tata mnie zachęcił i tak o to śmigam tu i tam ( teraz już sam, jednak wiek robi swoje ) . Jak na razie nie robiłem wielkich tras najdłuższa to bodajże 60km. ( chociaż mam w planach Mysłowice-Kraków). Nie wiem czy poniektórzy z was tak mają, że jak siedzi się gdzieś, to po prostu musicie coś zrobić, poruszać się, pobiegać pojeździć na rowerze. Takie dziwne uczucie w nogach:) Ogólnie to nie jeżdżę 7 dni w tyg. Jeżdżę 5 dni średnio 40km +/- . Zakupiłem ostatnio ciuszki na rower. No no kasy poszło -.- Dobra teraz kieruje moje pierwsze pytanie( zapewne ktoś napisze, że to już było, ale spróbuje ) . Poczytałem tu o różnych maratonach, zawodach czy wyścigach na czas. Naprawde się tym zainteresowałem. Osobiście nigdy się jeszcze nie ścigałem tak na serio, żeby ktoś mi czas zmierzył, sprawdził moją pozycję, wiecie o czym pisze. Może jedynie w terenie jak sam jeżdżę kogoś pogonie, wyprzedzę. Tak to po po prostu "trenuję". Nie będę tu pisał o mojej sile, wytrzymałości i tych sprawach, bo raczej nie da się tu tego określić Na początek chciałbym zobaczyć jak to wszystko wygląda. Czekam na wasze zdanie, porady. Może ktoś zna jakieś miejsca na Śląsku gdzie można znaleźć takie imprezy. Z góry dzięki. Pozdro Maro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
delmariano Napisano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 Witam, widze , że masz zapał, rower i możliwości treningu. Jeśli chcesz skutecznie trenować to zainwestuj w pulsometr, który ułatwia trening i książkę "Biblia treningu kolarza górskiego" Joe Friela w której znajdziesz dużo ciekawego materiału jak skutecznie trenować, zawartego w jednej książce. Taki zestaw pomoże Ci osiągnąć późniejsze sukcesy. Buty SPD też są pomocne w treningu. Ze swojej strony mogę jeszcze poradzić, żebyś poczytał o Bike Fittingu. Miłego użytkowania roweru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mareco Napisano 21 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 Witam, widze , że masz zapał, rower i możliwości treningu. Jeśli chcesz skutecznie trenować to zainwestuj w pulsometr, który ułatwia trening i książkę "Biblia treningu kolarza górskiego" Joe Friela w której znajdziesz dużo ciekawego materiału jak skutecznie trenować, zawartego w jednej książce. Taki zestaw pomoże Ci osiągnąć późniejsze sukcesy. Buty SPD też są pomocne w treningu. Ze swojej strony mogę jeszcze poradzić, żebyś poczytał o Bike Fittingu. Miłego użytkowania roweru. Ok dzięki. A jak wygląda sprawa z pulsometrem ? na czym to polega ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
delmariano Napisano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 Określasz swoje strefy treningowe (wzależności od pulsometru możesz określić 3 do 5 stref). Podczas treningu określasz sobie w jakiej strefie chcesz jechać (tzn. co ma przynieść trening - kondycja, siła...), a pulsometr analizuje Twoje tętno. Na ten temat jest dużo materiału, ciężko tak w dwóch słowach napisać. Dużo przydatnych rzeczy o pulsometrze znajdziesz w tej książce co Ci podałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 22 Czerwca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 Tak naprawdę zagadnień jest na tyle dużo ze cieżko spisać. Poza trenowaniem kondycji i zdrowiem pozostaje wiedza techniczna np jak uzywać hamulców, jak dobrać ram i pozycje za kierownica, jak balansować ciałem, co zrobić jak sie złapie kapcia w dziczy nie majac częsci, jak serwisować poszczególne elementy... Niby rower prosta machina rama 2 koła i kierownica ale jak sie okazuje czytajac forum ze to dosć skomplikowane urządzenie. Ale nie bój żaby ... zaba sie nie boi powoli ogarniesz. Co ci każdy może polecić szukać odpowiedzi na nurtujące cie pytania na forum ... szukaj czytaj szukaj czytaj ... jak czegoś nie wiesz pytaj, tylko nie pisz pytania jakie było 3 linijki wyżej bo można służby porządkowe zdenerwować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.