Kond83 Napisano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 Cześć, Po dłuższej przerwie postanowiłem się przeprosić z rowerem. Oprócz mojego starego roweru, który głównie służy mi teraz do dojazdów do pracy, chciałbym sobie kupić coś nowego. Ponieważ mały nie jestem zdecydowałem się na 29er'a. Jednak po przejrzeniu internetu pojawiło się więcej pytań niż odpowiedzi. Ja Wzrost: 190 cm Waga: 98 kg Odległość od krocza: 88 cm Rower głównie do rekreacji, dojazdy do pracy +-100 km tygodniowo, asfalt, szuter, las. Chciałem również spróbować swoich sił w amatorskich maratonach (Merida Mazovia etc.), dlatego zależy mi, żeby rower był rozwojowy (dobra rama i amortyzator) na wypadek gdybym złapał bakcyla. Na placu boju pozostają Jamis Excile Comp Kross B6 Wheeler Eagle 50 29 Merida Big Nine tfs 500d Odnośnie Jamis'a i Wheelera czytałem team 29er. Czytałem też poniższy wątek http://www.forumrowerowe.org/topic/111796-rower-jamis-exile-comp-vs-cube-acid-vs-kross-b6-vs/page__hl__%2Bjamis+%2Bexile+%2Bcomp+%2B29__fromsearch__1 Niestety mam problem z jazdą próbną. Do tej pory miałem okazję pojeździć tylko Meridą. Kross'a nigdzie nie ma i nie wiadomo kiedy będzie, Jamis w rozmiarze 19" (co wydaje mi się zbyt małym rozmiarem jak dla mnie), Wheelera jeszcze nie zlokalizowałem. Prosiłbym o poradę, który z tych rowerów będzie najlepiej odpowiadał moim preferencjom? Który z nich będzie najbardziej rozwojowy. Które z tych marek są najlepsze jako takie? Z góry dzięki za informacje. Pozdrawiam, Konrad Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz30 Napisano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 (edytowane) Jamis ma prawie stojącą pozycję, jest ciężki i bardzo sztywny. Merida ma krótką ramę. Kross ma amor do dupy. Za te pieniądze lepszym wyborem jest AGANG Gangsta 7.29. Po negocjacji trwającej 15sekund (tyle mi to zajęło) kupisz go za 3400 zamiast katalogowego 3699. Długa rama, super komfortowa jazda. Za te pieniądze, to lekki rower i zobacz na osprzęt... Powietrzny amor dobrej firmy, a nie jakaś atrapa. Do tego X7 2x10. Geometrycznie jest identyczny z authorami, tylko masz więcej miejsca na jajka i lepszy wygląd. Ceną jest głupawa nazwa. Za to masz gwarancję i dilera w każdym dużym mieście, który Ci go ściągnie. No i są dostępne od ręki. W gratisie masz długą ramę w porównaniu do wszystkich, które wymieniłeś. Szeroka kierownica sprawia, że rower jest bardzo stabilny. Jak będziesz chciał się ścigać amatorsko, to jest to lepszy wybór od pozostałych przez Ciebie wymienionych. Pozycję łatwo zmienisz na niską. Wystarczy mostek dać na minus. Rower prezentuje się świetnie, marka mało u nas znana i mało ich jeździ, więc będziesz się wyróżniał w tłumie koreańskich sprzętów. Edytowane 21 Czerwca 2012 przez Mateusz30 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomgreiner Napisano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 Hej Konrad, Mam Jamisa, rame 19", troche juz udalo mi sie na nim pojezdzic, i co moge powiedziec: odwrocony mostek jak dla mnie uczynil rower duzo wygodniejszym, i pozycja nie jest ani zbyt lezaca, ani zbyt wyprostowana, wydluzyl pozycje, taka w sam raz, nie meczaca nawet po kilku h na siodelku, rogi poprawiaja jeszcze sytuacje. Rower ma bardziej charakterystyke do enduro niz xc, nie jest demonem szybkosci, ale mimo wagi i rozmiarow jest bardzo zwrotny rower jest ciezki, to fakt, wolno sie rozpedza, ale jak juz jedzie to jedzie po wszystkim, jak czolg jesli myslisz o xc to po zmianie na lzejsze kola bo te wg testu BB z oponami waza razem ponad 5kg. wiec na pozniejszej wymianie kol bylbys w stanie zaoszczedzic +-2kg, a przynajmniej ja mam taki plan rower tez srednio sie nadaje na asfalt, a przynajmniej nie na tych oponach (duze opory), ale szutry i teren to juz calkiem inna bajka o jamisie mozesz zreszta poczytac test na team29er (bardzo mnie cieszy pozytywna ocena:) ) i w ostatnim BB. mam tylko porownanie z krossem, i kross mimo rozmiaru L, ma jeszcze krotsza rame niz Jamis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kond83 Napisano 21 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 (edytowane) Mateusz30, dzięki za sugestię. Wezmę ten rower pod uwagę, co prawda patrząc na zdjęcia to mi się wizualnie nie podoba, ale z Jamis'em tez tak było na początku... zresztą nie wyglądem się jeździ. Jakbyś mógł tylko powiedzieć jak się jeździ na zestawie 2x10, zamiast 2x9 albo 3x10. Nie wiem, może to pytanie laika, ale skąd taki układ, większość rowerów do XC ma z przodu korby z 3 talerzami. tomgreiner, właśnie Twój wątek mnie zainspirował do przyjrzenia się Jamis'owi, a test na team29er do rozważenia go pomimo tego, że przynajmniej na papierze nie oferuje zbyt dużo. Musze ponamierzać te rowery w Warszawie. Z Jamisem już widzę, że jest problem bo mają zazwyczaj 19", AGang chyba większego problemu nie będzie, Kross to jakaś masakra z dostępnością... a Wheeler to już w ogóle wyższa szkoła jazdy, żeby znaleźć jakiś sklep który ma większy wybór... albo ja źle szukam Edit: Po krótkim re-searchu Jamisa Exile Comp w rozmiarze 21" nie ma i nie będzie w tym roku... Kross B6 definitywny brak Wheeler... chyba nikt nie sprzedaje 29er W ogóle mało co zostało z 29erów na rynku... AGanga podjadę zobaczyć, ale cały czas niepokoi mnie 2x10 Edytowane 21 Czerwca 2012 przez Kond83 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bzz Napisano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 (edytowane) AGanga podjadę zobaczyć, ale cały czas niepokoi mnie 2x10 a ja ze swojej strony polecałbym Ci 2x10 szczególnie do 29er, mam kasete 11-36 i korbe 38-26 i wogóle mi nie brakuje przełozeń, a jeżdzi sie moim zdaniem lepiej, mniej jest mielenia przednią przerzutką Edytowane 21 Czerwca 2012 przez Bzz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
13szakal Napisano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 AGanga podjadę zobaczyć, ale cały czas niepokoi mnie 2x10 Przyłączam sie do kolegi wyrzej - ja mam kasetę 11-36 + korba 24/38 i jest idealnie (aczkolwiek 26/39, szczególnie te 26 w górach było nieco mało, ale może kwestia kondycji ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz30 Napisano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 (edytowane) Jeździ mi się na przełożeniu 2x10 lepiej niż na 3x9. Jest jak przedmówca napisał. Mniej mieszania z przodu. Nie widzę potrzeby bardziej miękkiego przełożenia. W małej kiszce mam 22x30 i podjeżdżam na tym wszystko... Jak zrobi się bardziej stromo, to i tak zabraknie mi umiejętności, a nie przełożeń. Napęd 2x10 prócz wygody i mniejszego mieszania ma dwie bardziej oczywiste zalety. Większy prześwit pod suportem i mniejszą wagę(p jeden blat). Moim zdaniem Agang miażdży wyglądem konkurencję. Zdjęcia na stronie agang.pl są kiepskiej jakości. Trochę lepsze mają chłopaki z team29er na swojej stronie. Testowali model 7.29. W rzeczywistości wygląda dużo lepiej od Treka, czy speca. Oglądałem wszystkie przed zakupem. Agang ma o wiele lepszy osprzęt i jest dużo tańszy. i nie mówię tu o paru setkach... Poza tym speca już nie ma w dużych ramach, a trek ma opinię powszechną pękających ram plus przednie widły z dziwnym offsetem. Obejrzyj z bliska Aganga, to sam różnicę zobaczysz. Każdy ma swoje priorytety. Moim jest pozycja na rowerze, czyli rama. Spec nie ma dla mnie ramy w tym roku, więc został tylko Agang lub Trek. Trek za 3700 daje ósemkowy napęd i słaby amor. Aganga kupiłem za 3400. Rabat dostałem za piękne oczy, chęć do życia i miłość do ojczyzny. Dostajesz powietrzny amor i cały na X7. Pozycja na obu rowerach jest bardzo podobna. Agang wygląda lepiej. Nie było się nad czym zastanawiać. Chciałem nawet dołożyć do Cobii za 4800, ale tam jest tylko X5. To trochę śmieszne. Mnie to nie bawiło, więc wybrałem rower, który podobał mi się bardziej, miał duuuużo lepszy osprzęt o był dużo tańszy. No i nie widziałem jeszcze nigdy, nikogo na agangu. Dla mnie to duża zaleta. Jutro zrobię kilka fotek, jak nie będzie padać. Teraz już za ciemno. Jeśli rozszyfruję system wklejania fotek, to dam je tu jutro. I zadzwonię do Velo, żeby mi dali jakąś prowizję, jeśli kupisz od nich rower. Edytowane 21 Czerwca 2012 przez Mateusz30 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi