Skocz do zawartości

[V-Brake] Author 3cc piszczą

LrPrl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Niedawno, jakiś miesiąc temu kupiłem komplet hamulców na dwa koła "Author 3cc". Przed założeniem odtłuściłem obręcz, klocki przez ok. 50km świetnie się sprawowały. Teraz gdy zrobiłem ok. 200km przednie klocki zaczęły piszczeć, tylne w porządku. Rozpędzenie się i mocne hamowanie nie pomagają. Co może być przyczyną?

Typowe przyczyny:

1) Niewłaściwe ustawienie.

2) Zabrudzona obręcz/klocki.

3) Ten typ tak ma.

Add 1) Komentarz nie jest wymagany.

Add 2) Czasami oprócz oczyszczenia obręczy warto klocki przetrzeć papierem ściernym o gradacji powiedzmy 180. Przemycie nie zawsze wystarcza.

Add 3) Mam czerwone Clarks'y, które piszczą mimo poprawnego ustawienia ze względu na materiał z jakiego są wykonane.

Wierzyć się nie chce ale wiara czyni cuda :)

3cc miałem 2 komplety na 2 różnych obręczach ... kazdy znajomy ktory pyta o klocki kończy na rowerze z okładzinami 3cc nic nikomu nie piszczy ...

Mi osobiscie wierzyc sie nie chce :)

Jakie masz ramiona hamulców ?

Wiotkie niskiej klasy ramiona mogą ewentualnie pomagać w piszczeniu ...

Pozdro

Ramiona tektro c-310, spróbuje umyć felgę i z tego co wyczytałem to dobrze jest pod tył klocka podłożyć 3x zgiętą kartkę papieru, tak aby przednia część przy hamowaniu pierwsza stykała się z felgą.

Chociaż nadal mnie dziwi, że tylne klocki ciche, a przednie dosyć głośno piszczą :P

Ramiona tektro c-310, spróbuje umyć felgę i z tego co wyczytałem to dobrze jest pod tył klocka podłożyć 3x zgiętą kartkę papieru, tak aby przednia część przy hamowaniu pierwsza stykała się z felgą.

Chociaż nadal mnie dziwi, że tylne klocki ciche, a przednie dosyć głośno piszczą :P

Ja próbowałem milion konfiguracji i pomagało odwrotnie - podłożenie czegoś na przód. Wydawało mi się, że przednia część mocniej piszczy, mimo że jest "anti squeal"...

Anyway, miałem dość Ikarusa hamującego na Nowym Kleparzu w Krakowie, więc podziękowałem 3cc :/ męczyłem je ze standardowymi obręczami z Levela A2 2011

• 2 tygodnie później...

Mam też te klocki (author) i mi nie piszczą. zakładałem normalnie, znaczy równolegle. Teraz mam pytanie z serii "dziwnych" na przyszłość. Która część klocka to przód, a która tył(do patentu z monetą)?

chodzi o to, czy przód klocka to jest od przodu roweru, czy to jest ta część, która jest w "kierunku natarcia" obręczy podczas obrotu koła(jak koło się kręci, to najpierw dociera do części klocka która w/g poprzedniej definicji jest częścią tylną). wiem, brzmi to masakrycznie, ale nie wiem jak to opisać.

Przód jest zawsze z przodu. Przednie koło jest z przodu, kierownica jest z przodu, przód klocka też jest z przodu. Czyli Twoja pierwsza definicja.

dzięki serdeczne. o to mi chodziło. rozwiałeś teraz moje wszelkie wątpliwości.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...