Skocz do zawartości

[kaseta] Jaki stan? Czy przyjmie nowy łańcuch?

ToMaZz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dziękuję za przydatne odpowiedzi :)

Zapraszam też innych do wyrażenia swojej opinii, każda się dla mnie liczy i nie będę ukrywał, że zwiększa moją pewność co do przedstawionej kasety.

Napisano

Ale jak mamy Cię bardziej upewnić? Przecież to może raptem 500km zrobiło, albo nawet i nie.

Spokojnie przyjmie nowy łańcuch bez żadnych kombinacji, wygląda idealnie.

Napisano

Nie no to nie jest kaseta na gramy do zawodów i wyścigów tylko do jazdy rekreacyjnej lub codziennej. :)

Jeden serwis mnie postraszył, że łańcuch i kaseta do wymiany i wziąłem nową HG51 (póki jeszcze była, bo skoczyła się u dystrybutora, a w internecie często sprzedawali "duchy" nie mając jej na stanie).

Rożnicy w masie 280g do 370g w ogóle w jeździe nie odczułem, raczej w portfelu przy zakupie ;)

Po wymianie pojechałem na diagnozę do kilku innych serwisów i okazało się, że HG30 jednak jest w bdb stanie - tylko łańcuch wyciągnięty 0,5% - 0,75% (w zależności od serwisu) i zalecenie wymiany za kilkaset km.

Utraciwszy zaufanie do serwisów - niektóre najwidoczniej czasem chcą zarobić na naszej niewiedzy - wolałem podpytać o jej stan jeszcze tutaj, ponieważ nie będę jej trzymał z 2-3 sezony na zapas tylko ją wole sprzedać komuś potrzebującemu za pół ceny.

A skoro ją sprzedaje to chcę się upewnić, że ktoś nie będzie miał z nią problemów. :thumbsup:

Ja się na tym na tyle nie znam, stąd prośba o waszą pomoc, za którą bardzo dziękuję :thanks:

• Mod Team
Napisano

Napędy typu HG30 czesto gesto prasują do śmierci fizycznej na jednym łańcuchu. Serwisanci robia tak specjalnie i mowią "ooo panie ten lancuch do wymiany ... po chwili ale przeskakuje ... no coż to kaseta tez ... " a na starym łańcuchu by to jeździło pewnie jeszcze ze 2 000km. A ze człowiek ciemny idzie i wydaje kase zazwyczaj niepotrzebnie namówiony przez pana majstra z serwisu.

Wracając do kasety, całkiem ładna :P jeno kolorki sie starły :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...