viaktor Napisano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 Witam ! Z góry uprzedzam że jestem laikiem w kwestiach technicznych. Mam problem z przednią tarczą w mojej Meridzie 40d (hamulce jak w temacie - Tektro Draco). Przy przejeżdżaniu przez jakieś nierówności, przy ostrych zakrętach itp. hałasuje (brzęczy czy coś takiego). Poza tym przy hamowaniu (już przy samym zatrzymywaniu się) strasznie piszczą hamulce (przód i tył). Rower był już w serwisie bo tarcza była krzywa, co do hałasowania przy hamowaniu to się tylko tyle dowiedziałem że sól po zimie jest w klockach i muszą się zetrzeć, z tym że przejechałem od zimy jakieś 200 km a hamulce dalej hałasują. Z góry dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 Jakie klocki organiczne , czy metaliczne ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kato39 Napisano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 metaliczne ma raczej kolega a jak ci hałasuje przy skracaniu to masz chyba luzy na piastach. sprawdzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 Spróbuj wyzażarzania nad płomieniem kuchenki gazowej ,mowa oczywiście o klockach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viaktor Napisano 20 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 Klocki ze związku metalowo ceramicznego, cokolwiek to znaczy. Wiem tylko tyle ile jest na stornie producenta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kato39 Napisano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 wystarczy do piekarnika na 200C na 10 min to powinno odtłuści klocki i nie zapomnij odtłuści tarczy benzyną ekstrakcyjną lub rozcieńczalnikiem powinno pomóc w piszczeniu też tak miałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viaktor Napisano 20 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 Wielkie dzięki za pomoc. Sprawdziłem piasty - luzów nie ma, tzn. koło nie chodzi na boki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kato39 Napisano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 ale wypiecz klocki w piekarniku to ci piszczeć nie będzie mam te same hamulce też mi piszczały wypiekłem i nic nie piszczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viaktor Napisano 20 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 Jasne że to zrobię. Co do tego hałasowania na zakrętach to może jest to wina delikatnie (bardzo delikatnie) skrzywionego koła, więc podjadę jeszcze do serwisu na centrowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kato39 Napisano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 ale jak masz tarcze to koło może latać a tarcza nie może haczyć może tarcza krzywa sprawdź nie wiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alacart Napisano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 jeżeli chodzi o skrzypienie na zakrętach to skrzywione koło nie ma nic do hamulców tarczowych bo tarcza hamulcowa przykręcana jest do piasty a nie obręczy to winna tarczy jak masz jakąś lekka to na pewno bo hamulce tarczowe lubią sobie na zakrętach poocierać o tarcze i to jest całkiem normalnie klocki się przemieszczają a sama tarcza pod kątem też się trochę przechyla Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość pw524 Napisano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 Jak ci pociera na zakretach to NIE jest normalne. Masz luzy na piaście, zle założone klocki, nie dokręcone koło itp..... Przy prawidłowo skręconych piastach i prawidłowo założonych klockach nie ma prawa nic pocierać. Klocki jeśli sa prawidłowo założone to się nie przemieszczają. Tarcza tez nie jest z gumy zeby się przechylała. Jak by tak było to strach pomyśleć co by było przy hamowaniu. Sprawdzić zaciski piast czy koło jest dobrze (mocno) osadzone i jednak jeszcze raz ten luz na piaście (łożyskach), może pojawia się przy wiekszym obciążeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo111 Napisano 22 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 Heloł, ja też zmagam się z podobną przypadłością od ok 2 miesięcy mam przy hamowaniu hamskie brzęczenie tarczy, czy w ogóle hamulców. Najlepsze jest to ze klocki załozyłem nowe i zaczęło mi tak brzęczec po ok 800km, potem kombinowałem z dwoma tarczami odtłuszczanie i inne nowe klocki i nic dalej rzęzi i brzęczy, kupiłem 2 dni temu nowe klocki oryginalne shimano xtr żywica i nic dalej piszczy w koncu wczoraj kupiłem nową tarzce tez shimano xt i założyłem do klocków (shimano xtr żywica) o przebiego ok 80km i nic dalej piszczy,/ co może być? nowa tarcza prawie nowe klocki i dalej jest brzęk........... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alacart Napisano 24 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2012 w takim momencie to ja bym sprawdził czy masz porządnie zamontowany zacisko no i czy nie masz luzów na piaście Bo jeżeli coś tam brzęczy to znaczy że albo tarcza albo zacisk wpada w drgania które powodują brzęczenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.