Skocz do zawartości

[opony] Opony i fotelik z dzieckiem.

mikkim

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mam rower miejski 28" i zamontowany do niego fotelik. Sporo sobie podróżujemy z moją córką. Ostatnio złapałem kapcia ( w dwóch rowerach tego samego dnia) podczas powrotu bez córki. Opony mam firmy Innova, model jakiś miejski o szerokości 45c. Opona pękła na długości 3mm tuż przy feldze. Zastanawiam się czy wina leży po stronie zbyt małego ciśnienia, czy słabej konstrukcji opony i przeciążeniu jej? Ważę 98 kg i córka 18 kg. Rowerem jeżdżę odkąd skończyłem 4 lata i nigdy nie złapałem kapcia, a przejechałem mnóstwo kilometrów.

Zauważyłem, że coraz więcej rodziców używa fotelików i może warto było by podać jakich opon używać przy zwiększonym obciążeniu. Kapeć z dzieckiem w foteliku może być niebezpieczny.

Ja po dwóch kapciach tego samego dnia postanowiłem zainwestować w Schwalbe Marathon Plus. Opona ze wzmocnieniami bocznych ścianek, z wkładka antyprzebiciową i dostosowana do obciążenia 130 kg.

Napisano

Do jakiego ciśnienia pompujesz opony ? Jeżeli nie jeździsz w lesie to pompuj do 4- 4,5 bara.

Nie wiem jakie było ciśnienie, ale opony staram się pompować na bardzo twarde.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...