Skocz do zawartości

[remont]Stary "Kross Grand Gold", na jedne wakacje

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Mam starego, trochę zardzewiałego Krossa Golda. W te wakacje chcę trochę pojeździć po moich okolicach, może wybrać się nad morze z dziewczyną (mieszkam w Elblągu, Warmińsko-Mazurskie). Oczywiście zamierzam użyć do tego celu roweru. Niestety mam bardzo, ale to bardzo ograniczone fundusze. W sumie w tej chwili nie mam żadnych pieniędzy na rower. Mój Grand jest w opłakanym stanie, koła krzywe, hamulce krzywe, starte (plastikowe ramiona V-brake), przerzutka tylnia z potężnymi luzami chociaż ku zdziwieniu sprawna, przednia sprawna, suport skyrzpi i ma straszne luzy.

Chciałbym go trochę wyremontować jak najmniejszym kosztem. Chodzi tylko o to żeby jeździł i nie stawiał oporu (w tej chwili nawet z górki potrafi zwalniać i męczę się podczas jazdy po prostej, poziomej drodze :/) podczas obecnych wakacji, bo przez zimę złożę nowy rower od podstaw. W tej chwili chciałbym użyć jak najtańszych części ale w miare rozsądku, nie takich które po 100km odmówią współpracy.

Obecny sprzęt (a raczej jego resztki):

1) rama - Grand Gold (późnej dam swoje zdjęcie) : ciężka, podrapana ale sprawna (tutaj sobie sam poradzę z odnowieniem)

2) hamulce - V-brake: plastikowe ramiona hamulców, oraz plastikowe korpusy klamek(do wymiany), rozregulowane na maxa, nie odbijają od kół

3) przerzutki - Shimano 3x6(stary typ, ten najtańszy): tylnia z luzami, sprawna, wymaga częstego regulowania, przednia sprawna

4) dźwignie przerzutek - plastikowe ale sprawne

5) suport - stary typ, na kwadrat, z łożyskami wiankowymi, raczej na 100% się rozsypał i potrzebuje wymiany bo ma straszne luzy i skrzypi(dosyć mocno naciskam)

6) koło tylnie - oczywiście bez komór, cienkie jak papier i lekko krzywe, wolnobieg z 6 tarczami, oś strasznie krzywa, co chwilę się krzywi(raczej do wymiany)

7) koło przednie - to samo co u góry tylko na przód, oś w bardzo dobrym stanie (o dziwo)

8) opony, siodełko, kierownica - wiadomo, stare i wytarte ale tym akurat się nie przejmuje, najmniej ważne rzeczy

Zamierzam jeździć w 65% po chodnikach (często okropnie dziurawych), 25% ścieżki leśne, wsie itp, 10% szosa. Co do mojego stylu jazdy. Jeżdżę dosyć szybko, mam mocne, silne nogi(trenuję siatkówkę), naciskam mocno na pedały. Jeżeli to przydatne - mam 197cm wzrostu(oczywiście mój rower jest dla mnie za mały).

Mam nadzieję, że podałem wystarczającą ilość informacji i liczę, że mi coś doradzicie.

(zdj. z serwisu bikestats.pl)

b2398-u3894_orig.jpg

Napisano
2) hamulce - V-brake: plastikowe ramiona hamulców, oraz plastikowe korpusy klamek(do wymiany), rozregulowane na maxa, nie odbijają od kół

Klamki http://www.bikeserwis.pl/267,deone-dzwignie-hamulca-v-brake-155g-czarno-srebrne.html sczęki http://www.bikeserwis.pl/269,hamulce-deone-komplec-na-rower-v-brake-deone-zestaw-czarne.html . Mam taki zestaw i jak stanę na rowerze to stawiają na przednim kole , modulacja też niczego sobie

przerzutki - Shimano 3x6(stary typ, ten najtańszy): tylnia z luzami, sprawna, wymaga częstego regulowania, przednia sprawna

http://allegro.pl/przerzutka-tylna-shimano-altus-rd-m310-wyprzedaz-i2407018470.html

5) suport - stary typ, na kwadrat, z łożyskami wiankowymi, raczej na 100% się rozsypał i potrzebuje wymiany bo ma straszne luzy i skrzypi(dosyć mocno naciskam)

http://allegro.pl/suport-wklad-deone-127-mm-lozyska-maszynowe-i2368625100.html

) koło tylnie - oczywiście bez komór, cienkie jak papier i lekko krzywe, wolnobieg z 6 tarczami, oś strasznie krzywa, co chwilę się krzywi(raczej do wymiany)

PRzy wolnobiegu oś się będzie krzywić , trzeba zmienić na kasete.

Napisano

Dziękuję za szybką odpowiedź.

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie suportu. Nigdy nie był konserowany, wymieniany itp. Ostatnio próbowałem go wyciągnąć i za nic w świecie nie dało rady ściągnąć korby z prawej strony (z zębatkami). Lewa zeszła przy puknięciu młotkiem (wiem, że dosyć drastyczne ale robię wszystko w granicach moich własnych możliwości). Nie mam klucza do ściągania, a do serwisu też nie chcę dawać. Macie jakieś domowe sposoby?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...