Thorin49 Napisano 20 Czerwca 2012 Napisano 20 Czerwca 2012 Witam! Do tej pory jeździłem w okolicach domu i nie potrzebowałem przypinać roweru, aczkolwiek teraz przymierzam się do przyjeżdżania do pracy i warto by było się jakoś zabepieczyć (niby teren zamknięty i strzeżony, ale jednak)... Co byście polecali? Zastanawiam się nad kupnem czegoś porządnego do przypinania mego roweru (Corratec X-Vert S 0.4 2010)... Moją uwagę zwrócił Kryptonite Evolution Mini-7 w/ 4' Flex, aczkolwiek nie jestem pewien czy uda mi się przy pomocy tego u-locka przypiąć rower do stojaka/poręczy (może być za mały). Z drugiej strony nie widzi mi się targanie codziennie 4kg łańcucha... Co byście polecali? Z góry dzięki za pomoc
rowerzysta01 Napisano 20 Czerwca 2012 Napisano 20 Czerwca 2012 Z łańcuchów http://www.kryptonitelock.com/Pages/ProductInformation.aspx?PNumber=000808 sa dłuższe i krótsze, waga przyzwoitaewentualnie kupić u-locka Kryptonite Evolution Mini (ta dłuższa) lub Kryptonite Evolution series 4 i linkę Kryptonite KRYPTOFLEX lub MAGNUM 45005103 Na allegro znajdziesz to co podałem.
Thorin49 Napisano 20 Czerwca 2012 Autor Napisano 20 Czerwca 2012 Evolution Series 4 1090 jest ciekawy - aczkolwiek z tego co widzę to trudno dostępny - na allegro go nie ma, w sklepach internetowych podobnie. Pozostaje mi chyba dzwonić po sklepach stacjonarnych i pytać się czy go mają...
MikeSkywalker Napisano 20 Czerwca 2012 Napisano 20 Czerwca 2012 Evolution Series 4 jest strasznie ciężki, ile waży dokładnie możesz sobie sprawdzić bo ja nie pamiętam ale o wiele przyjemniejsze do transportu są Kryptolok i Evolution Mini LS, mi "pomacanie" w sklepie wystarczyło żeby z Series 4 zrezygnować, te niższe modele nie są kto wie jak słabsze a nie trzeba dźwigać.
zekker Napisano 20 Czerwca 2012 Napisano 20 Czerwca 2012 Przy takiej cenie roweru, to celowałbym w u-locka pokroju NY lub Granit 54 plus łańcuch podobnej klasy. Jeżeli teren jest w miarę bezpieczny, to można ograniczyć się do jednego zapięcia solidnego i drugiego słabszego do zabezpieczenia koła. Niektórzy nie wożą ze sobą zapięć, tylko zostawiają w miejscu docelowym.
Thorin49 Napisano 20 Czerwca 2012 Autor Napisano 20 Czerwca 2012 Jeżeli teren jest w miarę bezpieczny Rower zostawiałbym na terenie strzeżonym, gdzie osoby postronne miałyby utrudniony dostęp, więc nie musiałbym wydawać fortuny na NY. Cały czas myślę nad Evolution 4 1090... i mógłbym go w pracy zostawiać...
Plastyk Napisano 20 Czerwca 2012 Napisano 20 Czerwca 2012 Używam Evolution series 4 LS i jestem z niego zadowolony. Kupiłem niedawno za 199zł z uchwytem do montażu, jeśli chcesz podam na priv. adres strony. Jest ciężki, owszem, ale nie uważam tego za problem, w końcu można jeździć z małym plecakiem lub kombinować uchwyt na kierownicę, bo do ramy może się nie zmieścić. Jak na razie, polecam - przede wszystkim jest solidny. Nie wyobrażam sobie, żeby amator się za niego brał.
MikeSkywalker Napisano 20 Czerwca 2012 Napisano 20 Czerwca 2012 Taniej niż za 199 można kupić i to z wysyłką na allegro więc nie wiem z czego robisz tajemnicę Co do uchwytu na u-locka - mam wersję Mini LS a więc sporo lżejszą a już widzę że uchwyt po niecałym miesiącu w dwóch miejscach "bieleje" - plastik nie wytrzymuje, może przy spokojniejszej jeździe tak nie cierpi, nie wiem, teraz jak tylko mam plecak to tam wrzucam zamknięcie bo uchwyt się kiedyś może bardziej przydać a nówka kosztuje 50zeta więc trzeba oszczędzać.
Plastyk Napisano 20 Czerwca 2012 Napisano 20 Czerwca 2012 Z tym uchwytem to racja, na dłuższą metę nie pociągnie. Ja i tak założyłem na razie na mostek tak na styk i póki się nie wezmę za zrobienie nowego handmade. 2 tygodnie musi u mnie wytrzymać, potem go wywalę. Ale i tak plecak jest najlepszym rozwiązaniem. Co do linku, to nie podaję, bo potem będzie nieaktualny, albo strona zniknie i jest bałagan. jak ktoś potrzebuje to się zgłosi.
zorteran Napisano 20 Czerwca 2012 Napisano 20 Czerwca 2012 Posiadam kryptonite evolution 4 ls, Jak zabieram z sobą to w plecaku. Przypiąłem pare razy do tego uchwytu co dołączyli i dwa razy mi spadł na ziemie podczas jazdy (raz na drodze a raz na ścieżce). Waga + nierówności na drodze robią swoje. Ogólnie to polecam, czasami spinam rame razem z tylnim kołem. Z perspektywy czasu nie wiem czy lepszym rozwiązaniem nie była by ta mniejsza wersja (by spinać samą ramę)
zekker Napisano 21 Czerwca 2012 Napisano 21 Czerwca 2012 Co do uchwytu na u-locka - mam wersję Mini LS a więc sporo lżejszą a już widzę że uchwyt po niecałym miesiącu w dwóch miejscach "bieleje" - plastik nie wytrzymuje, może przy spokojniejszej jeździe tak nie cierpi, nie wiem Kwestia pozycji zamocowania uchwytu. Jeżeli będzie do podsiodłowej i zapięcie w środku ramy, to jest duże prawdopodobieństwo wyłamania zaczepu (Kryptolok załatwił w około 1,5 roku). Jeżeli do górnej rury i u-lock będzie "zwisał poziomo", to wytrzyma naprawdę dużo (prawie 2 lata z NY i około roku z Kryptolokiem, ale w innyj pozycji). Przypiąłem pare razy do tego uchwytu co dołączyli i dwa razy mi spadł na ziemie podczas jazdy (raz na drodze a raz na ścieżce). Jakim cudem? Na pewno poprawnie wkładałeś aż do zablokowania?
MikeSkywalker Napisano 21 Czerwca 2012 Napisano 21 Czerwca 2012 Dobrze wiedzieć, teraz mam na rurce podsiodłowej i u-locka z boku w pozycji pionowej, pokombinuję z takim ustawieniem jak proponujesz choć będzie trudno z moja udziwnioną ramę, teraz pięknie wpasowałem i wygodnie jest wozić tak pod siodełkiem ale uchwyt cierpi.
zorteran Napisano 21 Czerwca 2012 Napisano 21 Czerwca 2012 Jakim cudem? Na pewno poprawnie wkładałeś aż do zablokowania? Tak, ulock był zamocowany pionowo na tej części ramy pod sztycą. Pewnie nie bez znaczenia jest to że jeżdżę na 700x25 wiec trochę trzęsło ;p
zekker Napisano 21 Czerwca 2012 Napisano 21 Czerwca 2012 To może zapytam tak. Zapięcie wypadało z uchwytu, czy uchwyt się rozwalał? Po prostu nie chce mi się wierzyć, że poprawnie włożony u-lock ot tak wypada z uchwytu. Albo miałeś wyjątkowego pecha i trafiłeś na uszkodzoną sztukę, albo za słabo wkładałeś i blokada nie zaskakiwała.
MikeSkywalker Napisano 21 Czerwca 2012 Napisano 21 Czerwca 2012 Blokada zaskakuje ale uchwyt się rozwala.
medyk22 Napisano 22 Czerwca 2012 Napisano 22 Czerwca 2012 Kryptonite Evo 4 i inne zapięcia opłaca się bardziej zakupić na amazonie uk niż naszym rodzimym alledrogo
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.