Skocz do zawartości
  • 0

Tolerancja pasowania sterów

Gość Otto

Pytanie

Napisano

Witam forumowiczów :)

Mam pod ręką nową ramę accenta (shannon) i stery, tez accent HST-B10. Zamierzam to razem zmontować, ale mam wątpliwości.

Główka ramy ma średnicę wewnętrzną 33,7mm, natomiast stery 34,2mm. To daje łącznie 0,5mm do zniwelowania. Czy to normalne? Te 0,5mm to jednak sporo i gdzies się to musi zmieścić. Nie pęknie główka ramy?

P.S. wymiary mierzone suwmiarką

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Brałeś pod uwagę niedokładność Twojego pomiaru.

Imo wymiary są identyczne lub prawie identyczne, jedynie przy mierzeniu wewnętrznej średnicy nie złapałeś minimum ;) te pół milimetra właśnie z tego Ci wyszło.

nie wiem jak Ty nabijasz miski sterowe ja to robię w takim dużym imadle, w którym mogę rozkręcić szczęki do pół metra. Obie miski idealnie wchodzą.

do wyjmowania misek używam kawałka kija od szczotki i młotka. :P

Napisano

Brałeś pod uwagę niedokładność Twojego pomiaru.

Imo wymiary są identyczne lub prawie identyczne, jedynie przy mierzeniu wewnętrznej średnicy nie złapałeś minimum ;) te pół milimetra właśnie z tego Ci wyszło.

Mam taką pracę, że na codzień używam suwmirek i sprawdzianów, także tych do średnic wewnętrznych. Niedokładność pomiaru nie wchodzi w grę :D

Gość green_one
Napisano

Witam,

ja również mam podobny problem, z tym że u mnie ta różnica wynosiła 0,3 mm. Jest to na pewno pasowanie "na wcisk" ale jakie dokładnie? Jeżeli Tobie się uda wcisnąć stery to ja też nie powinienem mieć problemu :) Moja rama to Amoeba MFR-Hussar a stery Amoeba HS-9128.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...