Skocz do zawartości

[Amortyzator]Suntour - problem z blokadą skoku.

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

Hmmm to nie wiem może z nim prorozmawiaj ... wyjaśnij mu ze to dla ciebie jednak ważne ... :laugh:

A tak na powąznie to domniemam ze wajchą już kręciłeś. Nie ugina sie nic czy tak jak by był zablokowany czyli te kilka mm ? Powieś sie na nim, na blokadzie po chwili powinien zjechać powoli w dół. Jeżeli w coś uderzyłeś mogła sie zgiąć a wtedy rozmowa nie pomoże ... :P tylko kosz.

• Mod Team

Z dnia na dzień to nie smarowanie, tłumik ... no blokade wywaliło. To dość częste, w tych blokadach. Albo sie nie włacza albo nie chce wyłączyć. Trzeba ją wykręcić i zobaczyć o co kaman. Z tego co pamiętam to chyba najczesciej brakowało połączenia dźwigni z resztą. Bo skoro sie zablokowała na zablokowanym to sam element wykonawczy jest sprawny.

To bylo tak, że ta usczelka kurzowa czy jak to tam sie nazywa ktoregos razu mi zleciala jak jezdzilem po blocie itp. i tego nie zauwazylem jak mylem rower zobaczylem ze przesunela sie do polowy golenia wbilej ja z powrotem na swoje miejsce ale jak nastepnego dnia jechalem to zauwazylem ze amortyzator ugina sie tylko kilka mm. Dzisiaj rozebralem caly amortyzator i w tej czesci co jest na 2 zdjeciu jest pelno wody, a jej nie da sie rozebrac. A na pierwszym zdjeciu, ta czesc co jest na 2 zdjeciu byla po prawo czyli tam gdzie jest blokada skoku.

post-141652-0-59417800-1340210902_thumb.jpg

post-141652-0-51757400-1340210971_thumb.jpg

• Mod Team

To troche zmienia postać rzeczy ... Tłumik, to co wykciłeś z goleni pracuje ? Czy nie bardzo ? Amortyzator bez tego sie ugina ? Golenie dolne wyczyścić porządnie w środku, wypłukać, nasmarować i złozyć. Tłumik jest nierozbieralny.

Jeżeli chodzi o tą drugą cześć to możesz poszukać na allegro na google albo napisać do suntora może mają coś takiego na sprzedaż bo ta cześć na 2 fotce jest pod dużym ciśnieniem z tego co pamiętam więc nawet jak byś to rozebrał to chyba już nie złożysz

• Mod Team

Jak sama nazwa wskazuje HLO to hydraulic lock out i powinien być olej. Jak dokładnie to cudo działa tego nie wiem, w każdym bądź razie jest to szczelnie zamknięty kartridż. Można to oczywiście rozebrać ale ...

Słąbo odbija znaczy jak? Bo tak spręzyn nie ma, ustaw go pionowo, wciskaj tłok i wyciągaj. Jeżlei blokada sie zepsuła to nie wciśniesz tłoka, jak tłok wchodzi delikatnie i wraca z oporem to znaczy ze wszystko gra ... teoretycznie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...