Skocz do zawartości

[Amortyzator]Suntour - problem z blokadą skoku.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam wszystkich,

ostatnio jak jeździłem na rowerze zauważyłem ze przedni amortyzator SR sountour XCM V2-hlo 100mm w ogole się nie rusza jest odblokowany ale tak jakby był zablokowany.

• Mod Team
Napisano

Hmmm to nie wiem może z nim prorozmawiaj ... wyjaśnij mu ze to dla ciebie jednak ważne ... :laugh:

A tak na powąznie to domniemam ze wajchą już kręciłeś. Nie ugina sie nic czy tak jak by był zablokowany czyli te kilka mm ? Powieś sie na nim, na blokadzie po chwili powinien zjechać powoli w dół. Jeżeli w coś uderzyłeś mogła sie zgiąć a wtedy rozmowa nie pomoże ... :P tylko kosz.

• Mod Team
Napisano

Z dnia na dzień to nie smarowanie, tłumik ... no blokade wywaliło. To dość częste, w tych blokadach. Albo sie nie włacza albo nie chce wyłączyć. Trzeba ją wykręcić i zobaczyć o co kaman. Z tego co pamiętam to chyba najczesciej brakowało połączenia dźwigni z resztą. Bo skoro sie zablokowała na zablokowanym to sam element wykonawczy jest sprawny.

• Mod Team
Napisano

Ta uratować na pewno ale czy sie oplaca to już inna kwestia. Poki co dokładnie opisz swoj problem ze zdjęciami a moze sie coś wymyśli.

Napisano

To bylo tak, że ta usczelka kurzowa czy jak to tam sie nazywa ktoregos razu mi zleciala jak jezdzilem po blocie itp. i tego nie zauwazylem jak mylem rower zobaczylem ze przesunela sie do polowy golenia wbilej ja z powrotem na swoje miejsce ale jak nastepnego dnia jechalem to zauwazylem ze amortyzator ugina sie tylko kilka mm. Dzisiaj rozebralem caly amortyzator i w tej czesci co jest na 2 zdjeciu jest pelno wody, a jej nie da sie rozebrac. A na pierwszym zdjeciu, ta czesc co jest na 2 zdjeciu byla po prawo czyli tam gdzie jest blokada skoku.

post-141652-0-59417800-1340210902_thumb.jpg

post-141652-0-51757400-1340210971_thumb.jpg

• Mod Team
Napisano

To troche zmienia postać rzeczy ... Tłumik, to co wykciłeś z goleni pracuje ? Czy nie bardzo ? Amortyzator bez tego sie ugina ? Golenie dolne wyczyścić porządnie w środku, wypłukać, nasmarować i złozyć. Tłumik jest nierozbieralny.

Napisano

Jeżeli chodzi o tą drugą cześć to możesz poszukać na allegro na google albo napisać do suntora może mają coś takiego na sprzedaż bo ta cześć na 2 fotce jest pod dużym ciśnieniem z tego co pamiętam więc nawet jak byś to rozebrał to chyba już nie złożysz

Napisano

no nie raczej tam oleju nie ma bo mam podobny i tam powinno być tylko sprężone powietrze więc teoria z olejem raczej odpada

• Mod Team
Napisano

Jak sama nazwa wskazuje HLO to hydraulic lock out i powinien być olej. Jak dokładnie to cudo działa tego nie wiem, w każdym bądź razie jest to szczelnie zamknięty kartridż. Można to oczywiście rozebrać ale ...

Słąbo odbija znaczy jak? Bo tak spręzyn nie ma, ustaw go pionowo, wciskaj tłok i wyciągaj. Jeżlei blokada sie zepsuła to nie wciśniesz tłoka, jak tłok wchodzi delikatnie i wraca z oporem to znaczy ze wszystko gra ... teoretycznie.

Napisano

lepiej kup zajechanego suntoura jakiegoś i przełóż tlumik.

a tak poza amorem, mozesz go wcisnąć? czy nie bardzo? kręci się na gorze taki dzyndzelek?

Napisano

znaczy jak byl w calosci ten amor to ten dzyndzelek sie krecil, na odblokowanym uginal sie jakies 5mm a na zablokowanym wogole sie nie uginal. a ten tlumik normalnie chodzi gora dol ale jak sie go wcisnie do konca to odbija jakies 5 cm .

Napisano

Dokładnie tak jak Puklus mówi. Weź przeczyść cały amortyzator, przesmaruj i poskładaj. Powinien chodzić już dobrze. Taki prosty amortyzator. Tam nie ma się prawie co zepsuć, a się doktoryzujecie nad tym jakby to był Marzocchi z tysiącem patentów i 10 regulacjami.

• Mod Team
Napisano

Polecamy taki drogi który jest do tego przeznaczony ale weź zwykły łt 43 i nasmaruj, możesz wazeliną a nawet kremem na dzień czy na noc temu amorowi to i tak bez różnicy ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...