Skocz do zawartości

[SR Santour] Co to za model? wyrzucić czy naprawiać?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam Meridę Matts Sport 300 z lat około 2005-2007.

Mam amora SR Santour ale NIGDZIE nie ma na nim napisane jaki to model.

Spotkał się ktoś z takim amorkiem? Wie ktoś co to jest?

20120619192011jakzmniej.th.jpg 20120619191912jakzmniej.th.jpg mailjakzmniejszycfotkep.th.jpg

I drugie pytanie:

Czy opłaca się taki amor naprawiać?

Generalnie amor się ugina bezszelestnie ale... trzeba na niego skoczyć żeby się ugioł... nie wybiera mniejszych nierówności (jest strasznie twardy) a jak już trafi na dziurę (musi być duża) to odbija w górę ze zdwojoną mocą.

Nawet już nie pamiętam czy on zawsze chodził podobnie, wcześniej jakoś nie zwracałem na to uwagi :-)

Opłaci się zawracać sobie głowę rozbieraniem, czyszczeniem/smarowaniem czy lepiej kupić jakiegoś XCR'a albo Radiona/Epicona? (moge max 500 zł wydać na amora)

Napisano

Co to za model to nie wiem. A co do naprawy to nie warto naprawiać. Pewnie naprawa była by droższa niż on sam, a druga sprawa to nie wiem czy ktoś by to naprawił. Mam podobny problem z moim RST (jak będzie kasa to wymienię). Jeśli chcesz to napisz ile ważysz, ile możesz wydać na nowy amorek, i jak jeździsz(góry, turystyka, maratony, xc) na pewno jakoś pomożemy :)

Napisano

Ja bym go tam otworzył, wyczyścił i zalał olejem. Serwis nie zaszkodzi, a z pewnością poprawi pracę. Jeśli jednak chcesz kupić nowy widelec, też dobra opcja. Szczególnie, jeśli chcesz ulepszać rower.

Napisano

to jest XC60 albo XCP75... podobne były.

nie opłacalne bo to sama sprężyna, mogę Ci takiego za 4-ro pak oddac w idealnym stanie:P

Warto kupic Epicona;)

• Mod Team
Napisano

Mnie to wygląda na XCMa stockowego od meridy. z tym zakresem roboczym co widać na goleniach to sztywy widelec był by podobnego komfortu. wyczyścić i zalać nie zaszkodzi a i rozglądać za nowym sie mozna.

Napisano

amor ma śrubki na goleniach - da się je odkręcić.

Ale na górze są 2 pokrętła chyba do regulacji twardości choć ja nie zauważyłem nigdy różnicy między położeniem min i max (które nota bene BARDZO ciężko się kręcą - aż palce bolą jak próbuję).

Czy te pokrętła z góry da się wykręcić całkiem żeby zajrzeć do górnych goleni? Orientuje się ktoś?

Napisano

Tora... i waży 500g więcej, bez sensu, wolałbym 2 raz kupic Epicona 2008r takiego jak mam, bo praca jest kulturalna ;)

na XCM mi to nie wygląda bo ma inną koronę, zdecydowanie, a XCP75 mam i jest b. zbliżona.

Napisano

Patrzyłem na ceny i Epicon faktycznie jest trochę za drogi jak dla mnie.

Myślałem raczej o Raidonie (jest z pivotami???) albo o XCR z blokadą w manetce.

Czy duża jest różnica w jakości (pracy) Raidona a XCR'a?

Ceny za XCR'a są od 350 a za Raidona od 450 zł więc czy warto dopłacać?

Jeżdże głównie szosa i szuter i zależy mi na DOBRYM wybieraniu mniejszych nierówności. Nie musze mieć skoku 120 mm bo nie jeżdzę hardkorowo po górach. Ważę 80-85 kg, nie mam pompki do amora. Chcę go założyć i cieszyć się jazdą (bez regulowania, kombinowania, tuningu itp)

Napisano

no więc właśnie... do Raidona musiałbym kupić pompkę żeby na bieżąco regulować sobie ciśnienie.

W XCR nie ma tego problemu prawda? tam nie ma regulacji dodatkowym osprzętem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...