Skocz do zawartości

[1000zł] Uniwersalne dla niego i dla niej

kaeres

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Odnośnie jeszcze tych TX i TZ. Ramy różnych producentów w tak tanich rowerach nie rożnią sie niczym, a z niektórymi egzemplarzami tych przerzutek problemy występują już od momentu zakupu. I nie ma tu znaczenia, że autor ma zamiar jeździć z dziećmi, ten sprzęt jest beznadziejny i tyle. Skoro można mieć w tej cenie coś lepszego, po co pchać się w szajs?

Nie wiem, może i masz racje, ja zawsze wybrałbym markową ramę z gorszym osprzętem. Dziwactwo? Może. Przyznam się że osobiście nie miałem TX, ale też nie znam nikogo kto by używał roweru rekreacyjnie i narzekał na nie. Mam za to najtańszą manetkę shimano za 17 zł (tę z niebieskim guzikiem z plusikiem) współpracującą z przerzutką STX RC i działa naprawdę bardzo dobrze.

Bardziej niepokoiłbym się tendetnymi kołami

Napisano

Markowa rama, spoko. Ale nie w tym zakresie cenowym. To i tak najtańszy tajwański katalog, różnią się jedynie malowaniem. Technologicznie to wszystko to samo.

Ja znam (byłych lub aktualnych) użytkowników tego sprzętu. I każda z tych przerzutek po po krótszym lub dłuższym czasie padała w zasadzie sama z siebie. A na jedną kumpel klął od nowości.

Kołami bym się akurat nie martwił. Ciężkie będą. Ale wytrzymają sporo przy takiej jeździe.

Napisano

Kołami bym się akurat nie martwił. Ciężkie będą. Ale wytrzymają sporo przy takiej jeździe.

tandetne obręcze pewno wytrzymają, jak nie będzie żadnego starcia z krawężnikiem, ;) ale tandetne piasty odbierają całą przyjemnosć z jazdy.

Napisano

tandetne obręcze pewno wytrzymają, jak nie będzie żadnego starcia z krawężnikiem, ;) ale tandetne piasty odbierają całą przyjemnosć z jazdy.

Nie mieszajcie mi w głowie bo już mnie boli :D

Takim sposobem można dość do rowerów za 5000zł a nadal będą w nim występowały słabsze / gorsze podzespoły.

Skupmy się na rowerach do zwykłego jeżdżenia do 1000zł

Czy wspomniane już rowery Kross Evado 1.0 damksi (2011) za 999zł i Kross Evado 1.1 męski 1100zł będą OK ?

1. Evado 1.0 | Kross - Rower górski, rowery trekkingowe, rowery miejskie

2. Evado 1.1 | Kross - Rower górski, rowery trekkingowe, rowery miejskie

Napisano

Hey

Kross Evado 1.1 męski i Evado 1.0

Z tego co zauważyłam dameczka jest na przerzutkach Tourney a męski 1.1 to już chyba Acera. Do jazdy rekreacyjnej mogą być. Ale ja i tak polecała bym ci rowery marki Merida. Celowała bym w serie Crossway 10-V na pewno są one lżejsze niż Kross'y.

Ewentualnie Wheeler, może coś z rowerów Kellys słyszałam i mam kilku znajomych i chwalą sobie te rowerki. Koleżanka z pracy ma Kellys Gamma poszukaj może gdzieś jeszcze znajdziesz model z 2010 lub 2011

Pozdrawiam

Monia.

Napisano

W Twoje myślenie wkradł się błąd. Owszem, możesz olać przerzutkę niższej klasy, bo łatwo ją wymienić. Większy problem jest, że rowery które oglądasz są na wolnobiegu. W szczególności piasta z wolnobiegiem nie ma szans wytrzymać twojej wagi. Pod Tobą i dzieckiem oś łupnie z hukiem i oby się wam nic przez to nie stało. Wolnobieg ma jedna zaletę. Jest tani. Tą zaletę intensywnie wykorzystują polscy producenci. Być może rower taki wytrzyma niezbyt intensywną jazdę Twojej małżonki. Dla Ciebie się po prostu nie nadaje. Kross nie daje gwarancji na rower jeśli całkowita waga (rowerzysta + rower + bagaż) przekracza 100kg. To powinno Ci dać do myślenia.

Napisano

Znajdz rower wyposazony w kasete za te pieniądze, wtedy mozemy porozmawiac.

Lepiej się łudzić, że wytrzyma?

Oprócz kasety, są jeszcze piasty wielobiegowe, zdecydowanie bardziej wytrzymałe od wolnobiegu. Rower z taką pastą da się znaleźć w założonym budżecie.

Napisano

W szczególności piasta z wolnobiegiem nie ma szans wytrzymać twojej wagi. Pod Tobą i dzieckiem oś łupnie z hukiem i oby się wam nic przez to nie stało. Wolnobieg ma jedna zaletę. Jest tani. Tą zaletę intensywnie wykorzystują polscy producenci. Być może rower taki wytrzyma niezbyt intensywną jazdę Twojej małżonki. Dla Ciebie się po prostu nie nadaje. Kross nie daje gwarancji na rower jeśli całkowita waga (rowerzysta + rower + bagaż) przekracza 100kg. To powinno Ci dać do myślenia.

Jezus, Maria co Ty piszesz ?

Nie strasz mnie bo się okaże, że muszę kupić rower za 2000-3000szt abym bezpiecznie jeździł.

Mój ojcie jeździ na rowerze za cilka ebałt 400zł i w szczycie ważył 135kg.

Jakoś rower daje radę nawet w lesie po 12 latach użytkowania.

Napisano

Jezus, Maria co Ty piszesz ?

Nie strasz mnie bo się okaże, że muszę kupić rower za 2000-3000szt abym bezpiecznie jeździł.

Mój ojcie jeździ na rowerze za cilka ebałt 400zł i w szczycie ważył 135kg.

Jakoś rower daje radę nawet w lesie po 12 latach użytkowania.

bo wiesz, kieeeeeeedys to ribili rowery!!! ;)

A tak na poważnie, to myslę że przy spokojnej jeździe nic się nie stanie.

Nie mieszajcie mi w głowie bo już mnie boli :D

Takim sposobem można dość do rowerów za 5000zł a nadal będą w nim występowały słabsze / gorsze podzespoły.

No pewnie żę będą ;)

No wiesz, my jestesmy już nieco zmanierowani. ;)

Z tego co zauważyłam dameczka jest na przerzutkach Tourney a męski 1.1 to już chyba Acera

obydwa mają przednią tourney, tylną, męski acera, damka altus. Panowie od Krossa uprawiają szowinizm :D

edit. a jak się złamie oska, to kupisz nową za, nie wiem,15 zeta

Napisano

Widzę, że cross coraz dalej ode mnie.

Jak nie cena to dostępność, itd.

Przeglądam zatem mtb i w oko wpadł mi model Raleigha

Proszę o opinie.

http://www.rowerzysta.pl/mtb/rower-gorski-raleigh-storm-1.0-2012.html

Żona natomiast wstępnie wybrała Merida Crossway 5v damski.

http://www.rowerzysta.pl/merida_2011/rower-crossowy-merida-crossway-5-v-lady-2011.html

Jest jeszcze jedna furtka, o której wcześniej nie wiedziałem i jeżeli byłaby możliwość zakupów na allegro to który z tych poniżej jest lepszy ?

1. http://allegro.pl/wysoka-polka-mocny-rower-kands-1300-full-alivio-i2413987593.html

2. http://allegro.pl/juz-jest-lazaro-integral-full-alivio-rozmiar21-i2429126218.html

Napisano

Moi mili wszystko się dobrze ułożyło i nie muszę na raty kupować więc zdecyduję się któryś z tych dwóch rowerków.

1. Lazaro Intergral V - http://allegro.pl/juz-jest-lazaro-integral-full-alivio-rozmiar21-i2429126218.html

2. Kands Maestro - http://allegro.pl/kands-maestro-28-alivio-2012-roko-mielec-i2423800732.html

Wybieram 21 cali.

Czy warto dopłacić do Kandsa tą stówkę ?

Z różnic na plus zauważyłem jedynie blokadę amorka. Kolorystycznie siedzi mi bardziej srebrny Lazaro.

Piasty Joytech w Lazaro vs Shimano w Kands - tutaj chyba zero różnicy.

Może sprzedawcy z allegro jeszcze robią różnice ?

Czytałem o bf bike, że jakieś kłopoty z kontaktem. Dzisiaj dzwoniłem 2x i się dodzwaniałem, na maila również odpowiedzieli raz dwa. Może zależy od tego ile mają pracy.

Proszę o ostateczny werdykt.

Napisano

Moi mili wszystko się dobrze ułożyło i nie muszę na raty kupować więc zdecyduję się któryś z tych dwóch rowerków.

1. Lazaro Intergral V - Allegro

2. Kands Maestro - Allegro

Wybieram 21 cali.

Czy warto dopłacić do Kandsa tą stówkę ?

Z różnic na plus zauważyłem jedynie blokadę amorka. Kolorystycznie siedzi mi bardziej srebrny Lazaro.

Piasty Joytech w Lazaro vs Shimano w Kands - tutaj chyba zero różnicy.

Może sprzedawcy z allegro jeszcze robią różnice ?

Czytałem o bf bike, że jakieś kłopoty z kontaktem. Dzisiaj dzwoniłem 2x i się dodzwaniałem, na maila również odpowiedzieli raz dwa. Może zależy od tego ile mają pracy.

Proszę o ostateczny werdykt.

Kupiłem Integala V.

Albo się przyzwyczaję albo będę musiał jeździć w rękawiczkach. Ew, wymiana rączek bo są mega niewygodne.

Przerzutki, hamulce i w ogóle jazda nim to poezja. Zero oporów w porównaniu do mtb/trekkingu jakimi miałem okazję jeździć.

Żona - Kross Modo 2.0 w kolorze malinowym. To, że typowo kobiecy kolor to rzecz jasna. Ale sam się przymierzyłem do niego i na tak wygodnym rowerze jeszcze nie jeździłem.

Napisano

Każda sztyca na to pozwala.

W którym miejscu jest ta regulacja ?

Sztyca, główka czy siodełko ?

Przyglądam się żywemu organizmowi i nie wyobrażam sobie tego. Jest jedynie śruba dokręcająca siodło do główki od sztycy na sztywno (nie ma regulacji kątowej).

Sztyca - całe siodełko góra/dół.

Siodełko - przód/tył

Ale jak zrobić aby kąt siodełka zmieniać aby przód/nos szedł góra/dół ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...