Fishak Napisano 19 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 Witam, myślę że te trzy firmy są faworytami w tym przedziale cenowym, więc jaką polecacie -http://allegro.pl/formula-tarcza-hamulcowa-oro-160-mm-i2363164153.html - Formula -http://allegro.pl/tarcza-hamulcowa-ashima-160-mm-85-g-srebrna-i2383165338.html -Ashima -http://allegro.pl/nowe-tarcze-hamulcowe-avid-hs1-2012-160mm-shimano-i2419563042.html - Avid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobike Napisano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 Do jakich hamulców i jak (co) jeździsz? Z tych co podałeś to pewnie Andrew polecił by Avida. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MBK Napisano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 Ja bym wziął Formułe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil515 Napisano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 Ja bardzo polecam Avida. Tarcza w połączeniu z Elixirami i klockami metalicznymi ma ogromną moc nawet w rozmiarze 160mm. Nie jest ciężka, nie szarpie przy hamowaniu. A do tego dobry design ( ale już kwestia gustu ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stpman Napisano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 Weź Avid HS1 mam i nie narzekam. Ashimę odpuść, ma duże dziury na powierzchni ciernej przez co będzie szarpać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wilk2312PL Napisano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 Ja polece również tarcze avida. Mówiąc prościej przyzwoita tarcza w przyzwoitej cenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fishak Napisano 20 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 Jeżeli macie jakieś propozycje to proszę . Te akurat wydały mi się najbardziej przyzwoite a hamulce mam deore m596 z klockami organicznymi jak na razie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stpman Napisano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 Można by jeszcze pokusić się o nowe XT na pająku no ale cena jest już wysoka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojciecho Napisano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 avid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alacart Napisano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 ewentualnie jak nie będzie Ci się podobała HS1 to możesz kupić avid G3CS też mają dobrą siłę hamowania itd. ewentualnie jeżeli chcesz coś taniej to polecam avid G2CS całkiem przyzwoita jak na te pieniądze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stpman Napisano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 ewentualnie jak nie będzie Ci się podobała HS1 to możesz kupić avid G3CS też mają dobrą siłę hamowania itd. ewentualnie jeżeli chcesz coś taniej to polecam avid G2CS całkiem przyzwoita jak na te pieniądze Właśnie, że nie. to są kiepskie tarcze i z jakiegoś powodu je wycofali ze sprzedaży, a obecnie sporo fabrycznych rowerów ma właśnie HS1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 20 Czerwca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 Ja bym wziął Formułe Dlaczego? Miałem wyższy model tarcz formuli i nie jest to coś specjalnie godnego polecenia, tarcze lubią się giąć, lubią dzwonić na zakrętach, jedyna zaleta to waga. Od siebie polecam Avidy G3CS za całe 50 zł http://www.ebay.pl/itm/New-Avid-G3-CS-Clean-Sweep-Disc-Brake-Rotor-160mm-/330548867837?pt=Cycling_Parts_Accessories&hash=item4cf63f72fd Mam je od 3000 km i są dobre, z R1 zapewniają ogromną siłę, nie zjadają klocków, nie gną się jakoś specjalnie, waga moich to odpowiednio 100 i 100,1 gramów, więc jest z pewnością akceptowalna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qba66 Napisano 22 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 Podłączę się do pytania. Posiadam hamulce formule oro k18. Potrzebuję tarcze do tyłu, 160mm na 6 śrub. Nie chce pakować się znowu w oryginalne tarcze oro, bo to już druga tarcza, którą wymieniam z powodu pogięcia. Zależy mi na kompatybilności z hamulcami i ciut większej wytrzymałości mechanicznej Waga mniej istotna, a cena najlepiej nie przekraczająca ceny oryginału - tj jakieś 90zł. Jeśli da radę coś taniej tak jak w/w avidy to chętnie kupię komplet na p+t (180 + 160mm) co by to jakoś wyglądało Może jak wyżej G3CS? Albo HS1? Pomożecie? Pozdrawiam, Kuba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YgreK Napisano 22 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 Ja do swoich Formul RX używam tak jak Andrew mi polecił tarcz Avida G3CS. Jak dla mnie są genialne. Zwiększyły moc hamowania, nie gną się, zjadają mało klocków, są sztywne i stosunkowo tanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fishak Napisano 25 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 To co G3CS Albo HS1 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 25 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 Teraz to już HS1. Zdecydowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel13 Napisano 25 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 http://allegro.pl/nowe-tarcze-hamulcowe-avid-hs1-2012-160mm-shimano-i2419563042.html chyba Avida shimano chociaż nie wiem czy nie przepłacisz ;( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fishak Napisano 25 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 aż tak taka różnica Andrew między Hs1 bo mam okazje G3 za 80pare złoty wyłapać za 2sztuki ale jak się opłaca mówisz to mogę dopłacić : ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 26 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 moim zdaniem warto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobike Napisano 26 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Przejechałem się w weekend na trancie z elixirami 1(klocki żywiczne pewnie) i tarczami hs1, i powiem szczerze że katapultowały moje 90kg przez kierownicę, rower ma dopiero 300-400km przejechane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturpolska Napisano 27 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2012 Hej, ja polecam ASHIMA: http://www.mcsport.pl/pl/tarcze/53-airotor-160mm-ashima-kolorowe.html Może nie ważę 90kg ale jeżdżę wyścigi XC niemal co tydzeń. Mam je od dłuższego czasu wraz z klockami ASHIMA i jest super. Zestaw sprawuje się lepiej niż poprzednie, niby mega sztywne XTRy + klocki jagwire. Chyba warto spróbować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adms31 Napisano 27 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2012 Panowie, a Avid HS1 będzie wytrzymalszy od Dartmoora Nano? Bo ja rozważałem właśnie dartmoora, ale wole wytrzymałość niż 14g wagi więcej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stpman Napisano 27 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2012 Oczywiście, że tak. Tarcza musi swoje ważyć, żeby działała jak należy. Za lekka tarcza jest za wiotka i się szybko pognie. Nie wiem po co kombinować skoro większość poleca tego Avida, na dodatek nie jest zbyt drogi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.