Skocz do zawartości

[Licznik] Problem z obliczeniem obwodu koła.

Kiciok

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Kupiłem sobie licznik Kellys KCC13 (ale to chyba mało ważne) chciałem go poprawienie ustawić i mam z tym problem. W ulotce jest napisane przy 26x1.5 2030, we wszystkich tabelach 2026. Nie byłoby problemu, gdyby nie fakt, że po zaznaczeniu kreski na oponie i podłożu, zrobieniu pełnego obrotu i zmierzeniu tego, wychodzi mi 1960 :(

Opony Kenda Khane 1.5 jeśli to ważne.

Napisano

Nie rozumiem w czym problem. Masz pomiar wpisujesz wartość z pomiaru. Proste. Chyba że przyrząd pomiarowy przekłamuje ;-) Tak na marginesie aby pomiar był jeszcze bardziej dokładny rower podczas pomiarowego obrotu koła powinien być obciążony za pomocą osoby użytkującej go w przyszłości.

Pozdrawiam

Napisano

Najpierw musisz wycentrować przednie koło, jeśli jest krzywe, to nie pojedzie po linii prostej. Następnie nasmaruj piastę, aby nie miała oporów, poślizgów, sprawdź czy hamulce nie blokują obręczy.

Na koniec czytaj instrukcję do skutku, my tu nie pomożemy

Napisano

Słuchaj pomiar w warunkach faktycznych jest zawsze dokładniejszy od wyliczeń. Wystarczy, że Twoja opona jest trochę niższa niż rozmiar przyjęty do obliczeń w tabelce, masz trochę niższe ciśnienie, albo trochę więcej ważysz i już nic się nie będzie zgadzać, bo obwód koła się zmieni. Śmiało wpisuj co zmierzyłeś, a licznik i tak oblicza prędkość jako drogę (w tym przypadku obwód koła) przebytą w czasie (czyli pomiędzy kolejnymi impulsami pomiędzy czujnikiem, a magnesem) - ergo obwód z pomiaru (a zatem najbliższy faktycznemu) pozwoli Ci uzyskać najdokładniejsze wskazania.

Pozdrawiam

Napisano

Zmierzyłem wysokość koła, czyli średnicę (razem z oponą) wyszło 635mm * 3,14 = 1993,9 (1994) czyli to wpisać? Obliczenie w ten sposób będzie chyba dokładniejsze, niż obliczenie przejeżdżając kołem jeden obrót

Napisano

Też kiedyś się zastanawiałem skąd w tabelkach takie wymiary , mnie zawsze wychodzi mniej .

I tak : dla opon 26x1,4 mój pomiar to 196 ( mam licznik 3 cyfrowy )

dla opon 26x 1,75 mój pomiar to 200

dla opon 26x2,1 mój pomiar to 206

W/g tabelki Cateye powinienem wpisywać większe rozmiary -po koleji 201 , 202 , 207

dla 26x1,5 - ...... 201 - ot tabelki :)

Opona oponie nie równa ! Producenci dosć swobodnie podchodzą do szerokości , a co za tym idzie wysokości opony . Do takigo pomiaru jak robiłeś musisz obciążyć rower sobą ! Ważne jest ile powietrza masz w oponach ! Może na flakach mierzyłeś .

A na koniec policz sobie o ile może przekłamać licznik jeśli wpiszesz obwód np z +/- 2 cm błędem ...

Możesz zmierzyć dla porównania obwód opony jakimś sznurkiem ale tego wyniku nie możesz wpisywać do licznika - trzeba odjąć ugięcie opony . Ile ? to od ciśnienia zależy .....

Napisano

Zmierzyłem wysokość koła, czyli średnicę (razem z oponą) wyszło 635mm * 3,14 = 1993,9 (1994) czyli to wpisać? Obliczenie w ten sposób będzie chyba dokładniejsze, niż obliczenie przejeżdżając kołem jeden obrót

No właśnie nie ! 1 obrót koła z jeźdźcem da najdokładnieszy pomiar !

Napisano

Panie :D Ja ważę 55kg (serio!) przednia opona jest mocno napompowana i ledwo się pode mną ugina :D Częściej mam obciążony tył, więc ugięcie jest minimalne w granicach błędu pomiarowego. Bez sensu to trochę. Wpiszę te 1994. Zależy mi na dokładności licznika, ale bez przesady... ;)

Napisano

Bez jaj... było pierdyliard tematów o obwodzie koła. Przecież to nie mechanika kwantowa a co najwyżej fizyka na poziomie szkoły podstawowej.

Napisano

łohoho i przylazł sobie nabić posta. Widzisz, żebym miał problemy z obliczeniem? Mam problem z wybraniem prawidłowego parametru.

Nie wiem po co są tabelki tu na forum i ogólnie w internecie, skoro są błędne. Ja nie idę na łatwiznę i nie wpisuje z tabelki, bo jak widać byłoby to błędem.

Napisano

właśnie o tym mówię :/

Jak byś chwilę pomyślał zamiast stukania w klawiaturę, nie zakładałbyś kolejnego wątku na ten sam temat.

Napisano

Już drugi post nie wnoszący nic do tematu. Skoro jesteś taki cwany i wszystko jest dla Ciebie takie oczywiste, to dlaczego od razu nie napisałeś swej złotej recepty? Forum jest chyba od tego, żeby pomagać, czyż nie? Nawet nie podałeś linka do tematu, gdzie jest wszystko wyjaśnione, a przede wszystkim różnicę między tabelką a rozmiarem rzeczywistym.

Napisano

hmmmm... jaki cwaniak :)

Na forum jest wyszukiwarka, tylko trzeba wpisać zapytanie. Tematów było tyle że aż ciężko policzyć. No ale lenistwo nie boli ;)

Napisano

Ja bym wpisał 2000 i spokój. Nie ma co przesadzać z tymi pomiarami. Najdokładniejsze będzie przejechanie obciążonym kołem np 10 odcinków, powtórzenie pomiaru 3 razy i wpisanie do licznika średniej. Trzeba jednak uważać aby jechać prosto i dokładnie mierzyć :) A gdyby brać pod uwagę zmiany ciśnienia w oponie pod wpływem temperatury, zużycie bieżnika, uchodzenie powietrza itd to wyjdzie nam, że pomiarów warto zrobić jeszcze więcej, w różnych warunkach. Tabelki są po to, aby człowiek sobie tym nie zawracał głowy, bo to różnice max kilku %.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...