Skocz do zawartości

[4000zł] Jaki rower do free ride

mrd

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich. mam zamiar kupić rower do fr/lekkie dh. Mam do wydania 4000 zł. Chyba kupie rower ze sztywną ramą (wszystkie fule kosztują min. 6000 zł). Chciałbym aby rower posiadał :

- niską ramę (max.16")

- 160mm amortyzator

- 9/10 biegów

- napinacz

- szerokie opony (2.35 <)

Jedyny rower jaki znalazłem (o takich parametrach) to ns bike core 1 (http://7anna.com.pl/...kes-core-1.html). wiem, że za taką cenę dostane używany trek session 7, ale nie wiem czy ryzykować kupując używany rower, nie wiadomo co kto w nim, grzebał i w jakim stanie jest rama)- jestem początkującym więc nie mam wypracowanej techniki co może spowodować pęknięcie ramy/amortyzatora

Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Napisano

Po co Ci 9/10 biegów skoro będziesz jeździł w dół i latał?

Możesz kupić ten rower i przez rok zbierać na 160 mm.

Allegro

Napinacz też niezbędny nie jest. Nie mam, żyję i łańcuch mi nie spada.

Napisano
A ten ns core 1 jest zły ?

Nie jest zły, ale dobry też nie. Kiedyś to były lepsze rowery, teraz sporo osprzętu jest kiepskawa. Chociażby hamulce.

Napisano

Powiedziałbym, że za 4000 zł można mieć ogarniętego fulla do fr. Ale kiedyś sam byłem w podobnej sytuacji i domyślam się, że składanie roweru samemu to nie najlepsze dla Ciebie rozwiązanie (prócz szerokiego obeznania i polowania na okazję, potrzeba jeszcze sporo czasu i cierpliwości). Fulla nowego za 4k nie kupisz, no chyba, że coś z tych B-twinów czy Haro, lecz szczerze mówiąc, gdybym Ci polecił te rowery do fr na innym, specjalistycznym forum, to by mnie za przeproszeniem za jajko powiesili. Wyglądają na solidne, ale szybko coś może się z nich posypać, no chyba, że będziesz uprawiał naprawdę lekkie fr lub enduro. W każdym bądź razie poluj na sztywniaka jak ten NS Core czy Dartmoor Hornet. Nie bój się amorów 180 mm, jeśli rower taki będzie miał to możesz śmiało brać. Jeśli chodzi o biegi to osobiście mam 8-biegową kasetę, i w dojazdach na traski i na samych traskach używam łącznie 3 biegów, więc na to nie zwracaj zbytnio uwagi. Napinacz jak najbardziej musi być !! Spadnięcie łańcucha podczas szybkiego zjazdu lub zeskoku może doprowadzić do urwania przerzutki i połamania szprych, czego skutki możecie sobie wyobrazić. Dobrze abyś miał dobrą przerzutkę co jest związane z tym co zdanie wcześniej napisałem. Musi być wytrzymała i z krótkim lub średnim wózkiem, aby przypadkiem nie wpadła w szprychy przy lądowaniu (czyli np. Sram X7). Ramy 16 są dostępne i opony także fabrycznie ładują powyżej 2.35 więc to nie problem.

Napisano

Nie wiem czy hornet to dobry rower ze względu na rame 7005 (według mnie jest za delikatna) i ten rst

Napisano
Nie wiem czy hornet to dobry rower ze względu na rame 7005 (według mnie jest za delikatna) i ten rst

Tia rama z alu 7005 jest za delikatna? To z czego ma być? Stalowa, ok ale jest cięższa.

Natomiast zgodzę się, że ten Dart to lipa za względu na relację ceny do wyposażenia (patrz amortyzator i hamulce)

Napisano

chodzi mi o to że jak ma się stop 7005 to się gdzieś lekko uderzy to jest wgięcie od razu.

Napisano

Urban Legend: Lubię To!

Jak uderzysz to każdą ramę wgnieciesz. Rower nie jest od uderzania tylko od jeżdżenia. Nad wyższością ram aluminiowych i stalowych tudzież odwrotnie można by pracę magisterską napisać:)

Napisano

Osobiście skaczę bez napinacza i ani razu łańcuch mi nie spadł. W enduro też mnie to nie spotkało. RST Titan jest w jednym z rowerów na Warszawskim Burn Dirt Park więc padaką nie jest.

Napisano

Od siebie bardzo polecam Cora :) Świetny rowerek, idealne geo ramy, amorek 55RS bardzo dobrze się sprawuje choć w swoim mam trochę inną wersje bo 140mm z 2010r. Z nowych rowerów w tej cenie nic lepszego nie znajdziesz. Ja bym się jeszcze na twoim miejscu zastanowił czy jest sens dokładać 800zł do Cora 1 jak za 3.5k masz Cora 2 z niewiele gorszymi częściami.

Napisano

Od siebie bardzo polecam Cora :) Świetny rowerek, idealne geo ramy, amorek 55RS bardzo dobrze się sprawuje choć w swoim mam trochę inną wersje bo 140mm z 2010r. Z nowych rowerów w tej cenie nic lepszego nie znajdziesz. Ja bym się jeszcze na twoim miejscu zastanowił czy jest sens dokładać 800zł do Cora 1 jak za 3.5k masz Cora 2 z niewiele gorszymi częściami.

W temacie napisałem że do 4000 a core 1 znalazłem za 3900 więc mi starczy i nie muszę dokładać

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...