Nasq Napisano 18 Czerwca 2012 Napisano 18 Czerwca 2012 Witam! Za miesiąc wyruszam na kilkutygodniową wyprawę rowerową i dlatego poszukuję nowych opon, dzięki którym wyprawa byłaby możliwie najprzyjemniejsza Obecnie jeżdżę na Schwalbe Smart Sam 26x2,1, jednak mają już swój przebieg, a ponadto nie są stworzone do typowej turystyki rowerowej. Czy ktoś potrafiłby polecić coś w cenie do 80 (może nieco więcej) złotych za oponę? Dodam, że raczej nie przewidujemy zjeżdżania poza asfaltowe trakty, chyba żeby to uwzględnić z myślą o kolejnych wyprawach. Przy okazji pytanie, jak znaczny jest wpływ zmniejszenia szerokości opony na opory podczas jazdy? Wiem, że taki związek istnieje, ale na ile warto się nim sugerować? Czy jest sens szukania czegoś poniżej np. 26x1,5?
Moloch89 Napisano 18 Czerwca 2012 Napisano 18 Czerwca 2012 Pod sakwy najlepiej Schwalbe Marathon Przy jeździe z sakwami raczej nie odczujesz za dużej różnicy jak założysz węższe opony.
jasinski21444 Napisano 18 Czerwca 2012 Napisano 18 Czerwca 2012 To ja spytam . Waże 75kg , i się zastanawiam nad jedną rzeczą 1. Kupuję crossa Kross Evado 1.2 z oponami Rubena V84 Gripper 700x40c i się zastanawiam czy warto zmieniać opony na slicki np 700x28? Czy odczuję w jakiś sposób zmniejszenie oporów toczenia ?
CMIK Napisano 18 Czerwca 2012 Napisano 18 Czerwca 2012 Odczujesz zmniejszenie oporów tylko na asfalcie i pod warunkiem pompowania do dużych ciśnień.Wszędzie poza asfaltem opory będą jednak większe i wygoda mizerna.
ToMaZz Napisano 26 Czerwca 2012 Napisano 26 Czerwca 2012 A im większe ciśnienie tym bardziej czuć każdą nierówność. Ja w swoim cross'ie teraz uciekam z 700x35c na coś szerszego z uwagi na krawężniki, dziury i żeby zjechać czasem z asfaltu do lasu i nie ugrzęznąć w byle piasku Na tył już zamówiony SS 28x1.75 z uwagi na małe opory toczenia po asfalcie. Co do slicków to trzeba pamiętać, że gorzej trzymają na zakrętach stąd taka popularność semi-slicków
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.