Skocz do zawartości

[amortyzator] amorek do vbrake

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jaki polecalibyście amorek żeby pasował pod v-ki? Suntour Epicon jest dostępny na allegro w wersji z pivotami ale to rocznik 2008? duża różnica miedzy nim a najnowsza dostępną wersja? podobno epicony maja sie pojawić w wersji z pivotami tez tym roku czy to prawda? Jeśli nie to, w takim razie co innego z tak dobrym stosunkiem cena/jakość?

Z doświadczenia polecę RST F1RST, ale tylko w wersji platinum. Wiem, że to rst-ek i nie ma się co go obawiać. Mnie nie zawiódł i z powodzeniam sobie radzi w każdych warunkach, a nie oszczędzam go ;) Do tego ciągle są robione wersje z pivotami i możesz coś z 2012 wyrwać, a to chyba spora zaleta. No i wagowo bardzo fajnie wypada na tle konkurencji ;) Jednak jest to trochę wyższa pólka cenowa w porównaniu do epicona.

Chociaż mam kolegę, który śmiga na epicon'ie i jest zadowolony, fakt że na tarczach. Ale w pracy widełek to chyba nie zrobi tak diametralnej różnicy. Możesz też zerknąć na mtbr.com, tam trochę testów już jest i może jakąś opinię sobie na ich podstawie wyrobić ;)

właśnie znalazłem coś takiego na allegro'

http://allegro.pl/nowy-spinner-reason-air-rlc-100mm-1920g-xc-mtb-wy0-i2425925678.html

platinum to trochę wyższa polka cenowa

http://allegro.pl/nowy-amortyzator-rst-first-platinium-srl-czarny-i2387700228.html

wiec co mozna powiedziec o tym spinnerze? w porownianiu do epicona? no i jak z roznica w jakosci modeli epicona 2008 a 2012. sorki za post pod postem ale nie moglem edytowac

O Spinnerze nie będę się wypowiadał, nie znam konstrukcji. Ale za tego RST nie dałbym 1300zł. To już lepiej kupić Axona i nowy hamulec lub polować na Rebę.

Nowe Epicony są przede wszystkim lżejsze, złota anoda, w odróżnieniu od czarnej powłoki, nie schodzi. Słyszałem też opinie, że Epicony 2008 i starsze były mocno zmulone.

aktualnie mam amorek co nie jest amorkiem - rst gila wiec myślę ze nawet 1920 było by o wiele lżej niz teraz ;) chodzi mi o jakość i działanie tego spinnera, bo tak jak mowie, wolałbym epicona ale nie ma wersji z pivotami na 2012 (jak na razie, mam nadzieje ze sie pojawia)

pytanie jaki masz budżet?

o spinnerze się nie wypowiem, ale kiedyś w bB nawet pozytywnie ocenili ich widły. nie podam dokładnie numer ale coś kojarze, że na początku zeszłego roku pierwszy raz zobaczyłem markę i to właśnie u nich.

co do RST, nie mogę się zgodzić z Fenthin. jestem bardzo zadowolony z wideł i uważam, że są warte 1300zł. mam świadomość tego, że sporo osób ma "uraz" do tej marki, bo kiedyś mieli gile czy omege. a F1RST to jest zupełnie co innego. praca płynna i czułość też bardzo fajna. jednak trzeba wykazać się cierpliwością przez prawie 100h(u mnie coś koło tego trwało "dotarcie") zanim zacznie pracować w pełnym zakresie.

a druga kwestia jest taka, że można dorwać widelce z rodzaju hi-end jak rebę, ale to okazja będzie i wątpie, że nówka z pivotami. ewentualnie zerknij na bikestacja.pl, mają tam promocje i R7 z manetką jest w całkiem przyjemnych pieniądzach ;)

hmm ten spinner sw7 kosztuje 400 zł czyli o wiele mniej niz epicon. klasowo blizej mu do raidona czy do epicona wlasnie?

budzet to wlasciwie 700 zl, moze udało by sie dozbierac 800, w gre wchodza tylko nowe czesci. ale jesli np taki spinner sw7 bylby niewiele gorszy niz ten co podałem wyzej to zawsze lepiej 400 zł zostawic na co innego ;)

Ależ ja wcale nie jestem uprzedzony do RST, jakiś czas temu rower z ich widelcem był faworytem w moich poszukiwaniach nowego sprzętu. Uważam jednak, że 1300zł to za dużo. Za 2-3 lata może. Teraz jednak nie mają na tyle wyrobionej marki, by im zaufać wydając tyle pieniędzy.

Podobnie było z Suntourem, złe opinie o najtańszych produktach przeważały i wiele osób z automatu spisywało markę na straty. Ale powolutku, małymi kroczkami i już są w czołówce producentów. Jakiś czas temu zauważyłem, że Julie Bresset jeździ na Axonie. Ciekawostka.

wątpię, żeby widły za 400zł dorównały tym za 700zł(mowa o nowych częściach). i wypada na to, że klasowo jest w okolicy raidona. także jeśli martwisz się o klasę, to musiałbyś poczekać aż odezwie się jakiś użytkownich spinnera. z tej parki poleciłbym epicona ;)

co do RST masz rację. że marce podupadła renoma, ale odrabiają to. zaufałem im kupując swoje widły w zeszłym roku i nie zawiodłem się. ale nie dałem 1300, tylko 1100, więc była to okazja za te pieniądze. co nie zmienia faktu, że można je potraktować jako hi-end u RST, ale są na poziomie RS Recona(średniak w RS) czy właśnie SR Axona(hi-end SR). chociaż wagowo z nimi wygrywają, ale kosztem cieńszych goleni (30mm, podobnie jak w R7). także można potraktować mnie jako przykłąd powolutku odbijającej się marki ;P

a Julie Bresset już na 100% drugi sezon śmiga na axone, jeśli nie trzeci ;)

powód jest dość prosty czemu widły z chociaż jedną komorą powietrzną pod v-ki są w odwrocie. mianowicie takie widełki spotyka się w rowerach gdzie tarczówki są już normą i tendencja ta się pogłębia. z roku na rok rowerów z v-kami jest mniej i to raczej nie ulegnie zmianie, bo tarczówki oferują większą sprawność przy hamowaniu, ale trochę odbiegłem od tematu.

pod v-ki nadal są robione widełki ze średniej półki, które mają otwartą kompiel olejową i sprężnę z elastomerem. a to też całkiem ciekawa opcja, jeśli ktoś trochę mniej wymaga od sprzętu.

czyli generalnie uwazacie ze lepiej wziac epicona 2008 niz tego spinnera?

ah no i zapomnialem jeszcze o tym reasonie...

http://allegro.pl/spinner-reason-bialy-100mm-1877g-i2399876078.html

wiec podsumowujac

epicon 2008 vs reason 2012 vs sw7 and the winner is?

bo w cenie do 800 znajduje tez rock shox tora, ale amorek ma byc powietrzno-olejowy a nie tylko olejowy wiec odpada...

sklep internetowy zapytany o amorek spinner reason napisał tak:

Witam,

Spinner Reason to widelec powietrzny wyposazony w tłumienie olejowe. Reason posiada rowniez blokadę skoku oraz regulacje tempa powrotu - rebound.

Ze wzgledu na zastosowane golenie 32 mm, widelec jest wyjatkowo sztywny bocznie, a 100 mm skoku wystarcza do smialej jazdy w warunkach MTB.

Reason po modyfikacjach golenie dolnych w seozonie 2010 to juz Aeris 320, tak wiec za rozsadne pieniadze otrzymuje sie solidny kawalek rowerowej techniki.

Pozdrawiam serdecznie,

w polskiej czesci internetu nie ma ani słowa na jego temat troche sie obawiam, a wydaje mi sie ze z trojki epicon 2008 i spinner sw7 ten reason jest najrozsadniejszym wyborem, ale to tylko domysly amatora ;) co na to inni?

O Reasonie można poczytac tutaj :

http://download.bikeboard.pl/pdf/spinner_reason_tx.pdf'>http://download.bikeboard.pl/pdf/spinner_reason_tx.pdf

alterntywna wersja tekstowa

http://download.bikeboard.pl/pdf/spinner_reason_tx.pdf

Amor zbiera dobrą ocenę, aczkolwiek stwierdzono, że słabo wybiera małe nierówności. Tekst jest z sierpnia 2008, a więc nie pierwszej młodości, ale jeśli nowe modele przeszły modyfikację i charakterystyka przypominają Aerisa, to myślę, że warto. W wątku o sw7 kolega wrzucił filmik z pracą Aerisa i wygląda to bardzo przyzwoicie. Do tego ma piwoty, których ze świecą można szukać w tańszych amorach powietrznych. Nie udało mi się upolować jednego z Drake'ów, które ostatnio wysypało na Allegro, może więc neidługo cos o Reasonie napiszę.

Ciekawie wygląda ten cały Reason Air RLC, ale dorwać jakieś info na jego temat to naprawdę skrajność. Wysłalem kilka maili do sprzedawców, przedstawicieli Spinner'a i na razie wiem tyle, że model ten pochodzi z 2009 roku i od Reason'a TX (o którym można znaleźć trochę więcej treści, nawet w polskiej części internetu) różni się tłumikiem (TX ma regulowaną blokadę). Nie wiem czy ktokolwiek zauważył, ale często aukcje Spinnerów dotyczą modeli ze skokiem 80mm mimo wprowadzajacego w błąd tytułu aukcji (przykładem jest chociażby ta trzecia aukcja Reason'a, który perfidnie w tytule aukcji wpisane ma 100mm). Nawet w odnośniku, ktory ktoś wyżej zamieszczał do testu w BB n/t Reason'a TX, otrzymał on "-" za skok mniejszy niż zadeklarowany. Pytanie czy był on deklarowany przez producenta czy sprzedawcę... Ten z dwóch powyższych aukcji zdaje się, że faktycznie ma 100mm na co wskazywać może jego waga (1920g przy 1700g w wersji 80mm). Sam amor na zdjęciach wygląda solidnie, przypomina Epicona (tyle, że cięższy) i prawdopodobnie to ta sama klasa/półka. Przy takiej cenie, pivotach i 32mm goleniach... dlaczego jest tak mało popularny i słabo się sprzedaje?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...