Sztyki Napisano 18 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2012 Cześć. Jestem w trakcie remontu Rometa Pasat z 1979 roku. Dostałem dzisiaj manetki Shimano 105 SL-1055, ale za cholerę nie wiem jak je mam zamocować na ramie. Czytałem manual do nich i zauważyłem że jest tak takie coś na co zakłada się część z tych manetek a potem chyba się to przykręca. Nie posiadam takiego czegoś, nie wiem jak się to nazywa, ale wydaje mi się że bez tego ani rusz z montażem. Stare manetki były zamocowane na obejmie na ramie, ale tutaj ona nie pasuje. Wie ktoś może co trzeba zrobić ewentualnie dokupić żeby je założyć? W kwestii rowerów jestem totalnym noobem więc proszę o wyrozumiałość Pozdro wszystkim ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luk33 Napisano 19 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 Rama musi mieć nagwintowane miejsca gdzie się je przykręca. Romet chyba tego nie miał. Musisz mieć manetki na obejmę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegosz Napisano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 a może daj zdjęcia (w makro) manetek, bolców w ramie lub obejmy aktualnej, to coś się pomyśli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sztyki Napisano 25 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 a może daj zdjęcia (w makro) manetek, bolców w ramie lub obejmy aktualnej, to coś się pomyśli. W sklepie powiedzieli mi, że nie da rady nic z tym zrobić, więc oddałem manetki, ale teraz szukam jakichś, które umożliwią przełożenie przód - 3, tył - 7. Myślicie , że te się nadadzą: http://allegro.pl/show_item.php?item=2407068649 ? Niby jest napisane, że przód obsłuży tylko dwubiegowe przełożenie, ale może wiecie coś o tym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 26 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 W sklepie powiedzieli mi, że nie da rady nic z tym zrobić, więc oddałem manetki, ale teraz szukam jakichś, które umożliwią przełożenie przód - 3, tył - 7. Myślicie , że te się nadadzą: http://allegro.pl/sh...item=2407068649 ? Niby jest napisane, że przód obsłuży tylko dwubiegowe przełożenie, ale może wiecie coś o tym? Pasat miał układ 2x 5 bez indeksacji, bez zmiany przerzutek i wolnobiegu, lub koła na kasetę 7s wszystko się może zdarzyć. Manetki z linku to taki dziwny patent montowany na kierownicy poręczny ale nie zawsze wygodny, jeżeli chcemy mieć jeszcze lampę albo licznik to się może na kierownicy zacieśnić. Prawdopodobnie lewa manetka jest cierna i obsłuży 3 tarcze. Nie wiem tego - trzeba zapytać sprzedawcę, ale w razie potrzeby można założyć dowolną cierną manetkę. Żeby załozyć manetki 105 na ramę trzeba było by znaleźć stare manetki cierne ramowe na obejmie, obejrzeć ich konstrukcję, często po demontażu dźwigienek na obejmie pojawiają się bolce z podstawą o przekroju kwadratu na których można założyć właśnie manetki indeksowane, ale może pojawić się problem braku oporu dla pancerza linki. wtedy trzeba zamontować koło suportu kolejną obejmę z oporami, wszystko zależy jak wygląda rama i prowadzenie linek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sztyki Napisano 27 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2012 Pasat miał układ 2x 5 bez indeksacji, bez zmiany przerzutek i wolnobiegu, lub koła na kasetę 7s wszystko się może zdarzyć. Manetki z linku to taki dziwny patent montowany na kierownicy poręczny ale nie zawsze wygodny, jeżeli chcemy mieć jeszcze lampę albo licznik to się może na kierownicy zacieśnić. Prawdopodobnie lewa manetka jest cierna i obsłuży 3 tarcze. Nie wiem tego - trzeba zapytać sprzedawcę, ale w razie potrzeby można założyć dowolną cierną manetkę. Żeby załozyć manetki 105 na ramę trzeba było by znaleźć stare manetki cierne ramowe na obejmie, obejrzeć ich konstrukcję, często po demontażu dźwigienek na obejmie pojawiają się bolce z podstawą o przekroju kwadratu na których można założyć właśnie manetki indeksowane, ale może pojawić się problem braku oporu dla pancerza linki. wtedy trzeba zamontować koło suportu kolejną obejmę z oporami, wszystko zależy jak wygląda rama i prowadzenie linek. Przerzutki zmieniam tak czy tak, więc i chciałbym te manetki. Shimano 105 już odesłałem i tylko czekam na zwrot pieniędzy. Możesz mi powiedzieć co to znaczy, że manetka jest cierna? W temacie tym jestem laikiem Sprzedawca mi powiedział, że nie będzie lewa pasować pod 3 biegi. Chyba, że możecie coś polecić ana obejmę co obsłuży przełożenie 3x7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 27 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2012 stare były cierne, masz te manetki ? Odkręć dźwigienki i pokaż zdjęcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.