MrDzej Napisano 18 Czerwca 2012 Napisano 18 Czerwca 2012 Cześć, wiem, że ten problem był poruszany kilkunastokrotnie, ale chcę się upewnić. Mam nadzieję, że nikt nie będzie z tego powodu się złościł. Mój rower Merida Crossway 10-V posiada oponę w rozmiarze 700x40C. A więc wg tabeli rozmiarów obwód wynosi 2224 mm. W ustawieniach licznika Sigma 1106 mam możliwość skonfigurowania rozmiaru opony. Jest tylko jeden szczegół. Czujnik zamontowany na szprysze jest położony na 25 cm od środka koła. A więc na wysokości 3/5 całej opony, a nie u samej góry. Jest tak ponieważ wyżej nie łapał sygnału. Skoro licznik jest ustawiony na 25 cm to obwód koła wynosi 1570 mm. W takim razie licznik powinien być ustawiony na 1570 mm, a nie tak jak zaleca tabela 2224 mm? Czy dobrze rozumiem? I czy taka konfiguracja będzie działać poprawnie? Pozdrawiam.
rzezniol Napisano 18 Czerwca 2012 Napisano 18 Czerwca 2012 Licznik mierzy predkośc kątową jak kto woli czas miedzy dwoma przejściami magnasu przez czujmnik... dlatego potrzebuje obwody koła aby wiedzieć jak szybko rower sie toczy ... Jak wiemy z fizyki ze szkoły podstawowej prędkosc kątowa w każdym punkcie promienia obracającego się kola jest taka sama. Pozdfro
seraph Napisano 18 Czerwca 2012 Napisano 18 Czerwca 2012 Nic nie zmieniaj licznik liczy obroty koła i na tej podstawie prędkość, a przecież koło niezależnie gdzie będzie czujnik zawsze wykona tyle samo obrotów i magnes w z tą samą częstotliwością będzie mijał czujnik nie sądzisz?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.