Skocz do zawartości

[Ślęża] wjazd rowerem, czy legalny?

Kiciok

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Ta nawierzchnia na zółtym (tąpadła-śłęża) jest wysypana na całej długości? Dzisiaj tamtędy jechałem, ale tylko do połowy, do tego domku, jak sytuacja wygląda tam dalej? Mam nadzieje że pozbyli się tych luźnych kamoli. Nawet chodzić było po tym niewygodnie a co dopiero jechać pod górkę.

A zjazd z Raduni niebieskim jest bardzo fajny ;) szczególnie pierwsze 200-300 metrów pod kątem 45 stopni.

Ta nawierzchnia na zółtym (tąpadła-śłęża) jest wysypana na całej długości? Dzisiaj tamtędy jechałem, ale tylko do połowy, do tego domku, jak sytuacja wygląda tam dalej?

Dzisiaj byłem na Ślęży i piasek jest wysypany na wszystkich odcinkach gdzie były do tej pory luźne kamienie, to chyba jakaś akcja związana z transmisją mszy przez tvp na szczycie.

Obecnie można tam przejechać spokojnie nawet trekingiem, ale chyba nie na długo, bo myślę że po większych opadach piasek wymyje.

Faktycznie wjazd na szczyt stał się o wiele przyjemniejszy, przyczepności już się nigdzie nie traci. Nie przesadzajcie tak z tą Radunią, dla przeciętnego bajkera na szczyt można wjechać tylko jedną drogą jak i zjechać (wiem wiem że są tacy co zjadą w kierunku przełęczy ale mówię tu o większości) a podjazd jest o wiele krótszy,  łagodniejszy i łatwiejszy (z wyjątkiem samej końcówki na płaski szczyt). Fajny odcinek po wzgórzach Oleszańskich ale tylko na początku zapewnia jakieś emocje. Chyba że się robi jakieś dzikie zjazdy. Na Ślęży jest wiele ciekaych odcinków tylko trzeba zjechać z głównych szlaków, ma też największą wadę: piesi turyści.

Przymierzam sie do wypadu na Ślęże. Pytanko czy wjazd bez kasku będzie skrajnie nieodpowiedzialny ? Dodam ze jezdze crossem głownie w miescie. W co mam sie zaopatrzyc? Wyjazd z Wroclawia na kołach i powrót z Mietkowa pociągiem. Rowerzysta jestem amatorskim. Jezdze 3-4 x w tygodniu po 25 km...

Najlepiej się zaopatrzyć w ochraniacz na kolana i piszczele. chociaż by ze względu na kamienie wyskakujące spod opon czy gałęzie.

Glebę zaliczyłem sporo razy i kask jeszcze się nigdy nie przydał, tylko nakolanniki.

Ogólnie kask powinien służyć jako mocowanie na kamerkę, lub (jeżeli ma się daszek) do przedzierania się głową przez krzaki/gałęzie

Rafał ! pasów w samochodzie tez nie zapinaj..wystarcza ochraniacze na łokcie i ciemne okulary

ej, ale ja żartowałem tylko :P sam śmigam w fullfejsie, tyle że do tej pory nie przydał mi się do wyższych celów typu ochrona życia lub zdrowia.

Pasy się przydają, np przy dachowaniu, a przez ciemne okulary znacznie wzrasta ryzyko wypadnięcia z samochodu podczas dachowania (wiem z własnego doświadczenia. hmmm, chyba że ciemne okulary nie miały nic wspólnego z niezapiętymi pasami pasażera, ale sam już nie wiem)

A wracając do niebieskiego szlaku, czytając kilka ostatnich postów dopiero sobie uświadomiłem, że niebieski idzie dalej przez Radunię, a ja się tak pałowałem żeby wprowadzić rower niebieskim od Tąpadła.

Polecam "ścieżkę pod skałami" zahaczając o źródło Beyera, wybrałem się nią ostatnio. Fajna, wąska, kręta i bardzo techniczna. po drodze watro też zajechać do "Zbójeckiej pieczary" fajna miejscówka, tylko zostały tam ślady po jakiś obrzędach okultystycznych, czy po czym w tym stylu.

Chciałby ktoś sie wybrać ze mną i kolegą na ślęże ? Wyjazd z dworca pkp wrocław ok 8 w niedziele.

W planach mam zjechanie czerwonym ze ślęży do parkingu w sobótce. Jest on zjeżdzalny w 100% dla kogoś z przeciętną techniką i saguaro z przodu ?

Ja rower 29er 100mm skoku .

https://www.youtube.com/watch?v=OOuBzuGsc84&feature=youtube_gdata_player który to szlak ?

Żółty z Wieżycy na Sobótkę.

Jak chcesz to możemy się ustawić, co niedziele wybieram się do lasu na bajka. Czerwony ze Ślęży na Sobótkę zjeżdżalny w 100% nawet na sztywnym rowerze, ale są odcinki bardzo kamieniste, które psują zabawę, mogę Ci pokazać fajne objazdy. Tylko jak zamierzasz ostro cisnąć pod górę to ja odpadam :P

Jeśli interesuje Cię agrestwniejsze XC i mógłbyś przełożyć wyjazd na sobotę to mógłbym pokazać Wam co nieco, ale przydało by się dojechać do Sobótki czymś z silnikiem spalinowym. Szkoda marnować siły na męczenie się na szosie a na teren zostawić sobie tylko część potencjału... A jest gdzie się zmęczyć!

Sobota niestety odpada .

Czy po wjeździe na ślęże , chcąc zjeżdzać przez wierzyce wystarczy że wpakuje sie na żółty szlak od samego szczytu ślęży ?

Nie wiem jak u Ciebie z techniką ale wybierając żółty ze Ślęży przez Wieżycę spodziewaj się wiele sprowadzania, na pewno z Wieżycy a i najeżona ostrymi kamieniami część szlaku ze szczytu do rozdroża żółtego i czerwonego nie jednego już zniechęciła, co nie zmienia faktu że jest w całości do przejechania. Na filmikach nie widać prawdziwego nachylenia zjazdu z Wieżycy a zjazd żółto-czerwonym ze Ślęży nie jest może tak stromy ale bardzo "wyboisty". Cały czas trzeba wybierać optymalną drogę między kamieniami i panować nad rowerem, do tego dochodzą jeszcze piesi którzy na tym szlaku w weekend bardzo licznie występują. :)

Na odcinku z wieżycy na schronisko są nawet półmetrowe schodki, ale jak byś nie dał rady zjechać tym żółtym to można by było odbić w dłuższy i łagodniejszy zjazd na schronisko,

a ten odcinek czerwonego szlaku koło "panny z rybą" (tak naprawdę to dzika świnia z piotrem włostowicem) jest naprawdę bardzo kamienisty, da się go zjechać nawet na sztywniaku, ale to nie ma sensu, męka straszna dla nadgarstków, a objazd tego odcinka jest cały czas łagodnie z góry i o wiele gładszy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...