Skocz do zawartości

[Koła] Gipiemme, Hone, wytrzymają?

sokratesb

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, jestem nowy na forum, więc z góry przepraszam!

Składam rower i mam zamiar założyć tarcze z przodu i z tyłu. Kupiłem te koła:

http://allegro.pl/komplet-kol-26-shimano-hone-kaseta-tarcza-i2386949251.html

I teraz chciałbym się zapytać, czy wytrzymają :icon_question:

Wiem, że najpierw powinienem się zapytać, a potem kupić, ale już kupiłem. :whistling:

Nie mam zamiaru jakoś katować roweru, ale myślę, że nie będą miały lekko, ważę ~62kg.

Napisano

A jak zamontuję tarcze to wytrzymają?

Po tym jak je kupiłem, to poszukałem tych obręczy osobno i się ich ceną mocno zdziwiłem. :laugh:

A przepraszam za błędy w umieszczeniu tematu itp.

Swoją drogą, to czy jak obręcze stworzone były 16 szprychowe, to można sobie chałupniczą metodą dowiercić dziur? :woot:

Napisano

To nie przeprazaj. Każdy zrobił błąd, który nie spodobał się srogiemu Adminowi i dostał ostrzeżenie. Oni, nieczuli sa na przepraszam :D

• Mod Team
Napisano

Na przod zdecydowanie za słabe koło pod tarcze ... tak mi sie zdaje. Zastana mnie czy tam jest piasta na 16 otworów czy po prostu co druga szprycha sobie siedzi w gnieździe ... Wydajme m isie że to koła tak składane troche bez "głowy" fakt ze tanie bo same piasty sa tanie ale ... mi sie to jakoś nie widzi.

Napisano

Edit: Tylna piasta jest na 32 otwory i wszystkie wykorzystane, a przednia jest na 36 otworów i tylko 16 szprych. :verymad:

A pytanie takie jeszcze mam:

Jeżeli nie wytrzyma to co się może stać? Zawinę szprychy wokół piasty? Rozerwę piastę? Rozcentruję koło?

• Mod Team
Napisano

W najgorszym wypadku przy hamowaniu szprychy sie urwą ... najpierw jedna a jak siłą będzie duża do będzie efekt lawinowy. Może sie stać tak ze nie szprychy a obrecz zostanie rozerwana ... wydrze szprychy z gniazd ... nie chce wspominać co by było jak by podczas jazdy brakło przedniego koła :D

Napisano

Postanowiłem sprzedać koła, gdyż:

Musiałbym kupić adapter na tarcze, a kosztuje drugie tyle co te 2 koła, a i tak nie ma pewności, czy koło się nie rozpadnie.

Później dam linka do strony na allegro.

Czyli jak ktoś ma V-brakei to powinno być ok?

• Mod Team
Napisano

Teoretycznie tak, przy V przednie koło powinno zachowywać sie stabilnie o ile w ogole można w tym kole o stabilności.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...