Skocz do zawartości

[rama] Tour De france - opinie

Adam LSTR

Rekomendowane odpowiedzi

Hej interesują mnie wasze opinie lub informacje jakie znacie o tej ramie "Tour de france". Mało znana mi marka, ale podpięta pod prawdziwy i dobrze znany wyścig kolarski. Rama ma być docelowo stosowana z sakwami na wyprawy. Cenowo i jakościowo jak ją oglądałem wygląda nieźle. Ciekawi mnie namtomiast wasza z tym produktem styczność, bo mało opinii widziałem w internecie.

http://allegro.pl/tour-de-france-rama-26-aluminiowa-czarna-19-i2382161872.html

Przepraszam moderacje, za poprzednio niefachowo określoną nazwę tematu. Zapomniałem o nawiasach:D

• Mod Team

Trochę ciężkawa, malowanie mało fantazyjne, rurki wyglądają uczciwie, pewnie jest ok ale nie podają geometrii, trochę zakup w ciemno, osobiście pierwszy raz widzę ramę tej "marki". Jak nie musisz mieć piwotów przemyśl jeszcze zakup accent peak, 0,3kg lżejsza, to już czuć w ręku. Moim zdaniem bardziej urodziwa http://www.velo.pl/produkty/?m=1&pk=%&id=3345

To nie jest żadna marka, ktoś to może sprowadza z Chin (lub z hurtowni w Niemczech gdzie przypływają z Chin) a logo "Tour de France" zapewne jest na tej ramie nielegalnie ;) , rama jest dosyć ciężka więc szybko się nie rozsypie ...

Tylko patrzeć jak celnicy skonfiskują całą partię ...

Pomiojam fakt ze Tour de france średnio pasuje do ramy MTB :) do szosy jeszcze.

Np. w F1 nie widziałem teamu z Rally w nazwie lub Dakar ;).

Przy takiej kasie jest wiele sprawdzonych i poolecanych produktów nie ma co eksperymentować ... Accent, NoSaint, wyższe moedele Level`a...

Pozdro

A ja widziałem tą ramę w sklepie i oglądałem.

Wygląda bardzo dobrze, dużo lepiej niż na zdjęciu. Solidne spawy, ładna geometria. Pewnie jest dla tego ciężka że rurki tylnego widelca są dosyć masywne, wyglądają na ciut grubsze niż w standardowej ramie do XC. Ogólnie robi wrazenie bardzo solidnego wyrobu. Niestety zeby powiedzieć coś więcej musi minąć troszkę czasu bo te ramy pojawiły się jakoś niedawno w sklepach.

Geometrią i stylem wykonania mi osobiście przypomina ramy Authora, być może że to jakaś tańsza kopia.

A wiecie co jest w tym wszystkim najlepsze ??

Zgodnie z opisem marka rowerowa Tour de France jest znana w 200 krajach świata czyli za wikipedią w 194 + 6 nieistniejących :D

A skoro jest znana na całym świecie to dlaczego słyszymy o niej poraz pierwszy :) ??

Dlatego byłbym dalece ostrorzny w wyborze tego wynalazku bo opis aukcji ocieka marketingiem ... typowe zagrywki marketingowe ... używanie niesprawdzonych danych mające na celu przekonać nas że wszyscy nie mogą się mylić :)

A kolega pw524 nie ma coś wspólnego z dystrybutorem ?? ... drugi raz czytam taki post tylko nie wiem czy od tej samej osoby.

Pozdro

Tak pisałem o tej ramie w innym wątku, człowiek też szukał taniej ramy.

Nie nie mam nic wspólnego z dystrybutorem, po prostu miałem okazję widzieć ta ramę na własne oczy i na mnie osobiście robi bardzo dobre wrażenie.

Czy jak bym z góry negował przydatność tańszego produktu to było by ok? Bo tak jakoś mam troszkę takie wrażenie że wypowiadać się trzeba tylko "po lini partyjnej".

A pisząc o geometrii miałem na myślo to ze oglądając 10, 20, 30.... ram można sobie (mniej więcej) wyrobić jakieś pojęcie. Czy nie można?

Na przyszłość to może dopisać do tematów opiniotwórczych że komentujemy tylko zgodnie z "dyscypliną partyjną".

Reasumując, mi się podoba i jak bym nie miał ramy a chciał tanią to bym kupił, komu innemu nie musi bo za eksperta się nie uważam. Wyraziłem tylko opinię ponieważ jako jeden z nielicznych nie widziałem tylko fotki w necie a realny produkt w sklepie.

Spokojnie :) ... nie ma sie co unosić ;D

Większośc z nas tylko zwraca uwage na to, ze to produkto nowy na naszym rynku, niesprawdzony, niepewny ...

Jest wysoce prawdopodobne że jest to jakis chińczyk pomalowany na zamówienie ...

W podobnej cenie można mieć inne ramy pochodzące a jakby inaczej też z dalekiego wschodu z tą różnicą że są sprawdzone i w wielu wypadkach polecane.

Mimo że sprzedajacy twierdzi iż ramy są znane na całym swiecie google twierdzi inaczej nawet na zapytania w innych jezykach nie zwraca zadowalajacych odpowiedzi.

Poswieciłem swój czas na przewertowanie komentarzy (15 stron z 70) sprzedawcy oferujacego te ramy i niestety mam wrażenie że chyba jeszcze nic nie sprzedał :)

Z wyrobienie sobie zdania na temat geometrii patrząc na rame to nie jest tak do końca ... pewne sprawy wychodzą z ogladania obrazków i czytania tabelek :) ...

Jak ja widziałeś i wiesz ze ma przyjemna geometrie to pod jaki amorek jest skonstruowana i jaki jest kąt główki i rury podsiodłowej ?

Dość istotne informacje dla kogoś kto świadomie skalda rower ...

Kąt rury podsiodłowej wymusza sposób pedałowania, kat główki determinuje to jak rower sie prowadzi ... Skok amortyzatora ma wpływ na zachowanie kąta główki ramy ... i wiele innych

Reasumując mamy coś co nie jest tak do końca tanie... co podobno wygląda solidnie i ma przyjemną geometrie ... dystrybutor udostępnia tylko zdjecia i podstawowe informacje o materiale, kolorach i rozmiarach ramy, steru.

Pozdrawiam

Oczywiście że jest to produkt nie sprawdzony, zresztą to pisałem.

Może powinienem inaczej zacząć wypowiedz więc powiem tak.

Na oko ktoś się starał zrobić w miarę dobry produkt z niższej półki cenowej (ale to tylko moje wrażenie). Jak dla mnie jest to rama która ma szansę okazać się naprawdę ciekawą propozycją, oczywiście jeśli znajdzie się śmiałek który to sprawdzi.

Jeszcze co do tej nieszczęsnej geometrii ;) Widzę ze chyba lepiej było się ugryzć w język. Oczywiście ze nie mam miarki w oku i nie podam takich informacji, nie miałem czasu pytać się sprzedawcy. Opisałem tylko moje subiektywne odczucia, tylko tyle.

Panowie żeby nie było nie mam nic wspólnego z zadnym dystrybutorem.

Po prostu pare miesiecy temu też szukałem w miarę taniej ramy do 500zł (albo nowej albo używki), obejrzałem dziesiatki ram w sklepie, necie, giełdzie itp...

Kupiłem co kupiłem ale gdy zobaczyłem tę ramę to moja pierwsza mysl była taka że "szkoda że jej wcześniej nie było bo bym zaryzykował te 500zł"

Gwarantuję jedno, jak by tam był napis Cube albo KTM i kosztowała 2000 nie mieli byście do niej zastrzeżeń (może poza wagą). W sklepie stało kilka tanich ram kilku producentów, ta się zdecydowanie "wyróżniała z tłumu" pod względem wykonania i gdyby nie ten napis Tour De France można by ją spokojnie brać za produkt z wyższej półki.

Panowie tyle i tylko tyle nic wiecej, nie mam zadnego interesu w tym zeby ją polecać lub nie, może poza tym że MOŻE podkreślam może być to ciekawa propozycja.

I wcale się nie unoszę, naprawę ;)

Pozdrawiam.

Obecnie rowerek prezentuje się tak, dam znać jak rama jeździ. Jest solidnie wykonana, geometria identyczne jak z poprzednim accentem rangerem...

250612_3233112074313_1236220445_n.jpg

Kolor właśnie miał być taki mono! Nie podoba mi się to, że wszystkie te nowe ramy maja 20 pasków. jakieś wielkie jak stodoła napisy i że rama to jeden wielki baner sponsora. No i oczywiście musi być napis MTB series albo coś w tym stylu aby użytkownik, gdy zapomni na czym jedzie, mógł przeczytać ze ściągawki między nogami:D

Znalazłem coś więcej o tej ramce w sieci. Jest w katalogu Bike Boardu więc chyba byle gów-a by nie wstawiali a już najmniej czegoś nielegalnego. Myślę, że rama zyska popularność ze względu na swoje ubogie i dośc stonowane malowanie i dobre wykonanie.

http://katalog.bikeb...t,2012,ramy,186

Dodatkowo - wygrzebane w sieci produkty tej "nowej" marki:

http://aljot.pl/uploads/TourdeFrance_2012.pdf

http://aljot.pl/inde...R%20DE%20FRANCE

Wydaje się, że coś właśnie wkracza na rynek pod tym logiem. Wyścig kolarski to jak nie patrzeć rowery, nie koniecznie tylko szosowe. Myślę, że to właśnie był powód wejścia na rynek aby zbić stereotyp szosowego tour de france. Nie wypowiadam się co do przyszłości tej marki, ale sami pewnie zauważacie pewnego rodzaju przesyt na rynku tych samych marek z mało innowacyjnymi malowaniami, mało innowacyjnymi zmianami itd. Nie sztuka bowiem zmienić kolor jednego paska na ramie i wypuścić jej jako model 2012;P

Ja osobiście dodałbym tylko do kolorystyki inne kolory np, ciemny błękit(taki aż wpadający w czerń) i np ciemny bardzo ciemny czerwony. Te barwy i napis chyba by naprawdę wpadały w oko i spodobały się na rynku.

Opis i wrażenia z jazdy już jutro. Dziś szybka runda do sklepu po gips;P Zaskakuje mnie sztywność konstrukcji i zwrotność. Być może kwestia nieco innego tylnego trójkąta. No i Szwalbe oponki wydają się trzymać jak rzep asfaltu!

No właśnie, jak się ją widzi w realu to w swoim przedziale cenowym zdecydowanie wyróżnia się wykonaniem.

Co do sztywności to naprawdę takiej opini się spodziewałem. Rama wyglądowo dość masywna, troszkę wiecej waży to i alu pewnie grubsze no i widelce w krztałcie S podobno są zdecydowanie sztywniejsze od prostych.

Czekam na wrażenia z jazdy ;)

Nie no oczywiście że jest sztywna, w końcu swoje waży ....

Normalna chińszczyzna, ktoś sobie zamówił z Chińskiego katalogu różne części i akcesoria pod tą marką ... Aljot wiadomo co sprowadza ..., jeśli komuś pasuje to ok każdy może wybrać co mu się podoba, tylko szanująca się "znana" firma powinna podać geometrię ramy , parafrazując pewnego prezydenta "geometria głupcze" ;) ... znana to ta firma na razie usiłuje być

O rany ale pier...cie za przeproszeniem. A co wy chcecie za 500 zł ?

Zresztą co teraz nie jest robione w Chinach ?

Łudzicie się ze wasze super sprzęty to gdzie były robione?

Zreszta może dajcie chłopakowi trochę czasu na jakieprzetestowanie wyrobu.

Żaden ramy na oczy nie widział a ma najwiecej do powiedzenia.

Rowerki dzieciece to każda znana marka robi a jeśli Nazwa Tour De France jest nazwą zastrzeżoną a na pewno tak jest to tym bardziej nie możesz sobie ot tak nazwać czegoś tą nazwą. Musisz mieć na to zgodę, prawda czy nie?

gwarantuje Ci, że jakby ktoś chciał uzyskać prawne zezwolenie na użycie zastrzeżonego znaku handlowego, to ta rama byłaby droższa od ram canondalle. Wszystko jest teraz robione w chinach, co nie zmienia faktu, że jakość tych produktów się diametralnie różni. Chińczyki nawet ipoda podrobili używając ich znak i nawet podrabiając ich sklep, a ze zwykłą ramką będą się szczypać.......

• 2 tygodnie później...

Z tego co się do tej pory zdążyłem zorientować to ramę robi Kinesis. Spawy są o wiele ładniejsze niż w ramach Krossa i Accenta. Czyli firma się przykłada do produkcji tego brandu. Nie znalazłem żadnego info o geometrii ramy, to jak ktoś kupił, metrówka w łapkę i mierzyć i pisać. Dalej mnie nurtuje sprawa naklejek czy da się usunąć. Za 450 zł to kupił bym takie dwie sztuki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...