Skocz do zawartości

[siodło] Zmiana siodła, prośba o radę

yellowfox

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Panowie i Panie, proszę o radę. Aktualnie ubijam siodełko San Marco Ponza ale trasy w okolicach 100km powodują mało przyjemne czerwone odbitki siodełka na moim tyłku. Proszę o wskazówki jakiego siodła powinienem szukać, szerszego, bardziej płaskiego? Oto pogladowy rysunek fragmentów siodełka które idealnie odbijają sie na tyłku :P

ponza_jpg_300x300_q85.jpg

Twardość Ponzy jest dla mnie akceptowalna bo zakładając fabryczne siodło IKE z meridy które jest znacznie miększe odczuwam bóle w kręgosłupie natomiast na twardej Ponzie cierpi ogromnie tylko zadek ;)

Napisano

Czy tyłek cię piecze po takim dystansie? Z rysunku wydaje się że siodełko jest lekko za wąskie. Ja też mam strasznie wrażliwy tyłek ogólnie przez to że mam tam same kości i skórę :) Ze wszystkich siodełek jakie miałem najlepiej jeździ mi się na twardym piankowym WTB Rocket V.

Napisano

Tak, piecze w miejscach które zaznaczyłem i te fragmenty idealnie pozostają na tyłku, reszta zdrowa bez uszkodzeń.

Teoretycznie szerokość biorąc pod uwagę odległość kosci kulszowych jest poprawna ale możliwe ze moja budowa anatomiczna nie zgadza sie z kształtem siodełka

Ups, mała pomyłka, pomyliłem Ponze z SKN

Powinno być

http://wwww.katalogrowerowy.pl/userdata/foto/large/11034.jpg

Podglądam aktualnie i widzę ze jest problem z dostępnościa WTB Rocket :(

Napisano

Siodło to indywidualna sprawa.

Sam wymieniałem kilkakrotnie, i muszę powiedzieć, że dokąd nie pojeździsz na nim osobiście pół dnia, to wszystkie teorie o kant d... (części nadsiodłowej :) ) rozbić.

Napisano

To może w drugą strone, które z bardziej popularnych modeli to siodła twarde? Niestety w opisach tego nie uwzględniaja. Przeglądam Sportourer, WTB, Selle Italia ale o większości piszą że to kanapy :P . Tak wiem, wybiorę sie na wycieczke po lokalnych sklepach i posprawdzam ale asortyment nie jest zbyt szeroki więc w razie niedopasowania będe musiał ryzykować zamawiając w sieci.

Napisano

Jeździłem na dwóch siodełkach żelowych i już wiem że nigdy takiego więcej nie kupię, w tym właśnie na Sportourer race x gel flow i tyłek bolał mnie strasznie. Tak jak piałem mam na tyłku prawie same kości i miałem wrażenie jakby żel się rozstępował na siodełku co powodowało ucisk na znane miejsce. Fakt Rocket to już stare siodełko, moje ma ponad 6 lat i nie byłem pierwszym właścicielem. Następne na pewno kupię też WTB. Z twardych i płaskich WTB Silverado Pro kolega ma i sobie chwali.

Napisano

Silverado wydaje się być zdecydowanie za wąskie, tylko 133mm. Dzis udało mi się pomacać Sportourer Dragon i jest przyjemnie twarde oraz sprzedawca pozwoli mi przejechać się. Gdyby przypasowało to u tego samego sprzedawcy zamówie Sportourer Dragon Gel Flow ale ciekawi mnie jaka jest różnica między Sportour Dragon Gel Flow a Selle Italia Shiver Flow ? Cena podobna, rozmiary identyczne, czym się różnią ?

Napisano

Aktualizacja, Selle Italia Shiver Flow postaram sie zwrócić czym predzej do decathlonu. Ucisk na jajka niemożliwy, nic nie wyszło czerwona na potęgę, gorzej niż na ponzie. Może to kwestia pieluchy, sprawdze na forumowych ciuchach jeszcze ale Selle Italia Shiver Flow nie dojdzie do porozumienia z moim tyłkiem, dystans bliski 100km i katastrofa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...