Bartko Napisano 17 Czerwca 2012 Napisano 17 Czerwca 2012 Witam, Kupiłem okolo 2 miesiące temu rower specialized hardrock 2010 za 1499 zł z przeceny. Chce jeżdzić na nim głównie w terenie, w ten weekend byłem w beskidach i uczę się jazdy w trudniejszym terenie Zastanawiam się czy mój rower za takie pieniądze nadaje się do tego typu jazdy, czy nie jest to bardziej sprzet na pola i łąki. Zastanawiam się np czy amortyzator santour xct-v2 wytrzyma taką jazdę? Czy nie lepiej byłoby dokupić do tego roweru hamulce tarczowe? Czy w ogóle za 2-3 lata, kiedy nauczę się lepiej jeździć, nie kupić innego roweru? Słyszałem, że spece mają dobre ramy, więc zastanawiam się na możliwością dokupienia w przyszłości kilku elementów, żeby się całego roweru nie pozbywać. Co o tym myślicie? Specyfikację mam z innego forum: # Rama: Specialized A1 Premium Aluminum, fully butted, formed TT, Double ORE DT, externally relieved HT, reinforced disc mount, forged dropouts w/ replaceable hanger # Tłumik: brak # Widelec: SR Suntour SF8-XCT-V2, 80mm, 1pc. alloy lower, 28mm Hi-Ten stanchions, coil/mcu spring w/ preload adj., size-specific spring rates, spring assisted seals # Mostek: Forged alloy, 15 degree rise, 25.4mm clamp # Kierownice: Hi-Ten riserbar, 32mm rise, 640mm wide, 8 degree back sweep, 6 degree up sweep # Chwyty kierownicy: Specialized Enduro, dual compound Kraton, no flange, 131mm # Przedni hamulec: V brake, alloy linear pull, 1pc. pad # Tylny hamulec: V brake, alloy linear pull, 1pc. pad # Klamki hamulcowe: Alloy, linear pull # Przednia przerzutka: Shimano Altus, 34.9mm clamp # Tylna przerzutka: SRAM X-4, mid cage # Manetki: SRAM X3-R trigger # Kaseta: SRAM PG-730, 7-speed, 11-32t # Łańcuch: KMC Z7 w/ reuseable Missing Link # Mechanizm korbowy: SR SunTour, square taper spline # Suport: Sealed cartridge, square taper, 68mm # Obręcze: Alex Z-1000, 26", alloy, single wall, 32h front and rear # Przednia piasta: Forged alloy, double sealed, ground race, steel QR, 32h # Tylna piasta: Forged alloy, double sealed, ground race, steel QR, cassette, 32h # Szprychy: 2mm (14g) stainless # Przednia opona: Specialized Fast Trak LK Sport, 26x2.0", 60TPI, wire bead # Tylna opona: Specialized Fast Trak LK Sport, 26x2.0", 60TPI, wire bead Z góry dziękuję za poradę !
paszczaq Napisano 18 Czerwca 2012 Napisano 18 Czerwca 2012 Zastanawiam się czy mój rower za takie pieniądze nadaje się do tego typu jazdy, czy nie jest to bardziej sprzet na pola i łąki. IMHO rama powinna wytrzymać, więc jeśli ci odpowiada (geo/waga) to nie ma co wydawać kasy niepotrzebnie. A osprzęt, jeśli jeździsz dla frajdy a nie po puchary to póki działa nie ma co marudzić. Vki jeśli są dobrze wyregulowane i w miarę sztywne powinny wystarczyć bo przejście w tarcze to spory wydatek (piasty/hamulce,klamki). Pierwszy zapewne rozleci się amor po takich górskich hulankach ale jeśli planujesz dalszą zabawę to po część po części wymień na bardziej trwałe.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.